Зміст:
  1. 2. Несприятливі події після щеплення завжди обумовлені вакцинами
  2. 3. Побічні ефекти вакцинації бувають смертельними
  3. 4. Щепитись безпечніше, ніж перехворіти

Всі, хто вакцинувася від ковіду, помруть!

Усі, хто хоч раз у житті їв огірок, – теж помруть.

Як жити з цим знанням та не захворіти на тривожний розлад, сьогодні й поговоримо. Адже тема як ніколи гаряча: побічні ефекти від вакцин проти коронавірусу.

Звичайно, це питання складне та об’ємне, але треба з чогось розпочинати доросле пізнання світу. Тому розгляньмо чотири твердження про побічні ефекти щеплення від ковіду. Деякі з них неправдиві. 

1. Вакцини від ковіду не мають побічних ефектів

 

Це – брехня!

Жодне медичне втручання, чи то пересадка серця, чи закрапування очних крапель, не є на 100% безпечними для кожної людини.

Можливо, зараз частина глядачів переможно трясе кулаками в повітрі… але ми не розкрили тут жодної таємниці.

Побічні ефекти від вакцин добре відомі. Ба більше, про це прямо вказано в інструкції. 

Наприклад, на сайті Державного експертного центру МОЗ (який відповідає за реєстрацію лікарських засобів в Україні), зазначено: для вакцини Комірнаті (виробництва Файзер) найчастішими несприятливими подіями після імунізації були: біль у місці ін’єкції, підвищення втомлюваності, головний біль, міалгія (тобто біль у м’язах) та озноб. 

Ця інформація була відома ще на етапі клінічних досліджень, в які залучили майже 22 000 учасників.

Тому якщо ви чуєте "страшні історії" про біль в плечі, від якого важко було підняти руку, не сприймайте це як підступність "бігфарми". Це лише прогнозований легкий побічний ефект, який минає самостійно за пару днів.

Крім того, такі явища природні, адже метою вакцинації є активація певних ланок імунної системи. 

Простими словами – така активація схожа на тимчасову легку запальну реакцію, типовими симптомами якої є… ну ви вже здогадались – підвищення температури, озноб, біль в місці ін’єкції.

Тобто біль – знак того, що вакцина працює! Але й відсутність болю не є ознакою, що щеплення неефективне.

Просто ми не ідентичні. Згадайте, як по-різному люди переносять звичайну сезонну застуду.

В Україні ми також регулярно чуємо історії про те, що лікарі радять пацієнтам конкретну вакцину, нібито відштовхуючись від їхніх захворювань. 

Однак наразі немає жодних досліджень про те, яка вакцина кому краща і як наявні у людини хвороби з цим пов'язані.

Досі немає досліджень, за результатами яких перевага надавалась б одним вакцинам проти ковіду над іншими.

Усі затверджені вакцини є ефективними та безпечними, і вакцинуватись набагато безпечніше, ніж перехворіти ковідом. Офіційна позиція CDC – не чекати на конкретну вакцину, а щеплюватись тією, яка доступна зараз.

Окремо варто сказати про щеплення та щасливе материнство: вони не виключають одне одного! За даними CDC, ні в дослідженнях на тваринах, ні в численних дослідженнях на людях, які ще тривають, не виявили жодного негативного впливу вакцин Модерна і Файзер проти ковіду на вагітність та фертильність (як чоловіків, так і жінок). 

Тобто вагітніти, виношувати, народжувати та годувати грудьми можна, одночасно отримуючи одну з названих вакцин. 

Єдине, що поки що не зрозуміло, чи можуть матері, що годують, додатково захищати своїх малюків антитілами через грудне молоко.

Але що точно відомо – вагітним краще ковідом не хворіти, оскільки у них підвищений ризик отримати ускладнення (зокрема смертельні). На момент червня 2021 року в США 120 000 вагітних отримали Файзер або Модерну без жодних ознак шкоди для себе чи дитини. Станом на 2 жовтня в США від коронавірусу повністю щепилися понад 30% вагітних.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

 

2. Несприятливі події після щеплення завжди обумовлені вакцинами

Це – маячня. За останні два тижні у світі ввели майже 360 млн нових доз вакцини.

Чисто статистично частини цієї гігантської купи людей вже немає серед живих. Хтось потрапив під машину, хтось помер від злоякісної пухлини тощо.

Цей сумний перелік можна продовжувати довго, але, думаємо, ви вловили суть: не все, що стається після щеплення, є наслідком щеплення.

Але ніхто не пускає контроль безпеки вакцинації напризволяще. Існують спеціальні системи, через які постійно моніторять побічні ефекти та події після вакцинації. 

Прикладом такої системи є VAERS (Vaccine Adverse Events) в США. Коли в систему охорони здоров’я звертаються пацієнти з будь-якими проблемами після щеплень, лікарі реєструють такі випадки в цій системі. Після цього кожен випадок аналізують, щоб визначити, що сталося і чи пов’язане це хоч якось із вакцинацією. Адже звичні хвороби нікуди не зникають, навіть під час пандемії. 

Частина проблем зі здоров’ям після щеплення із вакциною ніяк не пов’язані. 

Але система працює в інтересах пацієнтів. Саме тому, якщо зв’язок несприятливої події з вакциною не можна ні спростувати, ні заперечити, ця потенційна небезпека потенційно вважається пов’язаною з вакциною.

На 22 вересня від початку вакцинації проти коронавірусу Державний експертний центр МОЗ отримав 95 повідомлень про летальні випадки серед тих, кому вже зробили щеплення. На той момент в Україні щепили уже 6 304 016 людей, тобто мова про 0,0015% від усіх вакцинованих.

За протоколами розслідувань регіональних груп оперативного реагування, 77 з цих 95 повідомлень – це випадкова подія, яка збіглася у часі з проведеним щепленням. Тобто коли смерть збіглася в проміжку до 30 днів після проведення щеплення незалежно від того, це перша чи друга доза вакцини.

 

3. Побічні ефекти вакцинації бувають смертельними

Правда. Ми вже казали, що жодне медичне втручання не буває абсолютно безпечним. І, на жаль, деякі ускладнення можуть бути фатальними.

Найбільша загроза, як доведено, пов’язана із вакцинацією (будь-якою, і проти ковіду зокрема) – анафілаксія. Це така швидка та сильна алергічна реакція, яка може призводити до порушення в системах дихання та кровообігу. І, відповідно, загрозлива для життя. 

За даними CDC, вона трапляється в 2-5 випадках на 1 мільйон вакцинованих.

Хороша новина в тому, що це ускладнення є стрімким і в більшості щеплених розвивається протягом перших 15 хв. 

Ще краща новина в тому, що вчасна меддопомога, яка не потребує дорогих медикаментів є дуже ефективною у порятунку життя, і більшість людей одужує без жодних негативних наслідків.
Тож якщо ви після вакцинації будете у пункті щеплення регламентовані 30 хв, а не бігтимете одразу в метро – ризики практично нівелюються.

Звичайно, є ще інші потенційні побічні ефекти від ковідних вакцин, котрі з’являлись в новинах набагато частіше за нецікаву анафілаксію. Про них ми поговоримо далі.

 

4. Щепитись безпечніше, ніж перехворіти

Сміятиметесь, але це дійсно так!

Попри те, що вакцини мають науково доведені побічні ефекти, які можуть призводити до несприятливих подій (іноді смертельних), попри те, що дослідники пишуть про це в наукових публікаціях, а медіа кричать на перших шпальтах, все одно виходить так, що щепитися від ковіду набагато вигідніше.

Але це стає очевидним лише якщо ми застосуємо "магію математики".

За даними Європейського центру з контролю захворювань, станом на весну 2021 року (коли й почали з’являтись страхітливі заголовки про тромбози після вакцинації) ситуація наступна:

Від усіх проблем, пов’язаних із порушенням згортання крові, після щеплення Модерною померло 10 осіб (з майже 10 млн щеплень), після Файзера – 26 осіб (з 96,5 млн щеплень), після АстраЗенеки – 64 особи (з 27,5 млн щеплень).

Зауважимо, що це дані щодо всіх країн Євросоюзу та Європейської економічної зони разом.

Для порівняння – в той самий період лише у Британії від ковіду було майже 128 000 померлих, у Німеччині – 82 000, а у Франції – 103 000.   

Зауважте, що зв’язок між смертями після вакцинації та побічною дією вакцин на згортувальну систему крові досі не встановлений, позаяк кількість постраждалих – у межах статистичної похибки.

Але навіть якщо прийняти за факт, що від побічних ефектів вакцин померло кілька десятків людей, – це все одно в десятки тисяч разів менше, ніж загиблих внаслідок ковіду. 

Якщо підсумувати, станом на 4 жовтня в США ввели 396 млн доз вакцин. Після цього через систему ВАЕРС отримали 8390 повідомлень про смерть, яка відбулася через деякий час після вакцинації (після – не внаслідок, тобто частина цих випадків із вакциною не пов’язана, як вже пояснювалось вище). В серпні речниця CDC підтвердила, що достеменно відомо про три смертельні ускладнення, викликані вакцинами від ковіду. Всі вони пов’язані із вакциною Янсен, яка в Україні не використовується. Але на мить уявімо себе конспірологами та повіримо, що "насправді" всі 8390 смертей пов'язані з вакцинацією.

Навіть в такому разі "летальність від вакцинації" складе лише 0,0021%. Летальність від ковіду в США – 1,6%, тобто 762 рази вища. В Україні летальність від ковіду – 2,4%, тобто в 1142 вища. І це, нагадаю, якщо вважати усі смерті пов’язаними з вакцинами, що, звісно, не так. 

Як казали давні латиняни "sapienti sat" (розумному достатньо).

Краще щепитись чи перехворіти? Про побічні ефекти вакцинації проти коронавірусу
Наукою по ковіду