Зміст:
  1. Що таке масаж та для чого він потрібен
  2. Чи вирішить масаж неврологічні проблеми
  3. Чи може масаж нашкодити дитині
  4. Як правильно робити масаж дитині самостійно

"Ми проходили курс масажу, бо в нас був гіпертонус", "Робили масаж, бо малеча ще не сідала у свої 6 місяців", "Малий не любив масаж, але невролог порадила".

Такі коментарі можна побачити в пабліках для батьків. Проте чи так це? Що про це каже доказова медицина? Спробуємо розібратись.

Що таке масаж та для чого він потрібен

 

Масаж – вид терапії, під час якої сертифікований масажист робить маніпуляції з м'якими тканинами тіла: м'язами, сполучною тканиною, шкірою тощо.

Як стверджує клініка Mayo, масаж може йти як доповнення до основного лікування. Це допоможе зняти стрес та розслабити м'язи. А щодо дітей?

Якщо кажемо про здорову дитину, то в усьому світі під масажем для немовлят розуміють не медичну процедуру, а проведення часу з мамою, можливість покращити прив'язаність мами та дитини за допомогою доторків, ласк, помірних вправ та спілкування. 

Масаж не є лікуванням немовлят в жодному разі, погоджується медсестра та консультантка з грудного вигодовування Вікторія Іванова: 

"У нас популярна ідея того, що масаж має допомогти дитині швидше сісти чи встати, що можна вилікувати масажем якісь неврологічні діагнози. Але якщо ми говоримо про доказову медицину, то масаж – це просто взаємодія з дитиною. І робити масаж батьків має навчити спеціаліст". 

Неонатолог та дитяча лікарка Лідія Бабич погоджується з цим та додає, що інколи "масажем" називають фізичні вправи з дитиною. Зміни положення тіла, пози, надання кінцівкам різних положень, стимуляція вроджених рефлексів, пасивні рухи кінцівками дитини. Проте це геть не допоможе дитині швидше сісти, встати на ніжки чи з'їхати з квартири батьків.

"Часто батькам хочеться, щоб дитина швидше почала тримати голівку, перевертатися, сидіти та ходити. Чи треба поспішати? Ні. На появу кожного етапу розвитку відводиться інтервал у 2-3 місяці. 

Наприклад, дитина опановує переворот зі спини на животик приблизно в 3-5 місяців. Починає повзати в 6-8 місяців. Так приємно похвалитися раннім розвитком малюка — "а наш вже стоїть!". У 3-5 років по дітях неможливо буде відрізнити: хто почав ходити в 11 місяців, а хто в 1рік і 2 місяці", —  запевняє лікарка. 

Лідія Бабич каже, що для розвитку дитини потрібні такі умови:

  • фізична готовність тіла;

  • відповідне середовище;

  • інтерес, мотивація, бажання дитини.

Лідія Бабич наголошує, що на жодну з цих ланок не зможе вплинути розминання чи розгинання та згинання кінцівок дитини:

"Масаж не підвищує готовність тіла дитини до активних дій. Якщо дитина мало лежить на животі на килимку на підлозі, масаж не допоможе маляткові вчитися тримати голівку.

Якби масаж так дійсно працював, можна було б робити курс масажу 3-річним дітям, щоб вони швидше навчилися кататись на велосипеді та ковзанах. Якщо вам робити масаж, ви від цього почнете підтягуватися на турніку? Ні". 

 

Чи вирішить масаж неврологічні проблеми

 

За досвідом Вікторії Іванової, масаж дітям в Україні найчастіше призначають:

  • при нібито гіпертонусі;

  • якщо в пологах була асфіксія;

  • якщо дитина за думкою батьків відстає в розвитку;

  • якщо дитина дійсно має серйозні порушення розвитку.

Але жоден з вищеназваних станів масаж не лікує.

"Якщо кажемо про гіпертонус, він буває фізіологічним та патологічним. Фізіологічний проходить самостійно, коли дитині виповнюється приблизно три місяці. Часто в цей самий час завершують курс масажу і батьки вважають, що це дійсно допомогло.

Патологічний гіпертонус – не діагноз, а симптом ураження центральної нервової системи. В дитини має бути основний діагноз. Але навіть при патологічному гіпертонусі масаж не є ефективним. Адже він не може "полагодити" ураження нервової системи, а в деяких може навіть нашкодити, — пояснює Вікторія Іванова. 

Вона каже, що до неї часто приходять батьки, яким прописали масаж через асфіксію в пологах: "При цьому на руках в батьках сидить здоровий рожевощокий карапуз 6 місяців. Навіщо йому вже масаж? Якби асфіксія мала важкі наслідки, то дитиною мав би займатись фізичний терапевт. І не варто ототожнювати масаж, гімнастику та фізична терапія".  

Вікторія пояснює, що фізична терапія має на меті навчити дитину певним рухам та навичкам, які дитина не може опанувати самостійно. Це довгий процес. Масаж не в змозі допомогти дитині ходити та обслуговувати себе.

"Проблема в тому, що якісна, доказова фізична терапія не виглядає так ефектно як масаж чи, наприклад, динамічна гімнастика. Це довгий повільний процес. Досягнення поступові. І батькам може здатись, що це не працює. Але це не так. До того ж, в Україні бракує спеціалістів, які практикують методи фізіотерапії підтверджені наукою", – пояснює  Вікторія.  

 

Чи може масаж нашкодити дитині

 

Однозначно так, каже Лідія Бабич. Основна проблема в тому, що масажист, який має прийти в певний час, не узгоджує свій графік з графіком дитини та родини. Це – джерело додаткового стресу:

"Масажист приходить додому до дитини в певний час. Спить дитина чи ні, настрій, режим дня – це не завжди враховується. Якщо заради масажу дитину треба відвести до медзакладу, навантаження збільшується". 

"Для дитини першого року життя масаж понад 10-15 хвилин – це забагато. Може викликати у дитини втому, роздратованість, порушення сну. Нерідко буває навіть відмова від грудей та/або недостатній набір маси".

Лікарка розповідає, що на практиці зустрічалась з випадками, коли батьки жалілись на роздратованість дитини, на те, що вона почала відмовлятись від грудей.

Потім виявлялось, що "заняття" з немовлям тривали 30-40 хвилин, щодня, протягом 10-12 днів. Це занадто для нервової системи дитини.

 

Як правильно робити масаж дитині самостійно

 

Якщо хочете робити масаж дитині самостійно, краще проконсультуватись з педіатром або дитячою медсестрою. А ці прості рекомендації від Mayo Clinic допоможуть розслабити дитину, потішити її та з насолодою провести час з малечею:

  • не робіть масаж дитині відразу після годування, щоб вона не зригнула весь обід. Варто почекати хоча б 45 хвилин після годування;

  • звертайте увагу на настрій малюка: якщо немовля вередує, краще відкласти процедуру;

  • коли та як часто робити масаж дитині – на ваш розсуд;

  • створіть спокійну атмосферу, зніміть прикраси, покладіть дитину на спину і коли будете роздягати її, скажіть, що це час для масажу;

  • можна почати з погладжування різних частин тіла: голови, шиї, плечей, спини, тулуба, стегон, рук та ніг. 

  • виділіть по хвилині, щоб обережно потягнути та позгинати руки та ноги дитини. Потім знову хвилин на 5 можна повернутись до погладжувань.

  • контролюйте рухи: вони мають бути обережними. Не варто лоскотати дитину, це може її роздратувати. Але по мірі зростання дитини, ваші доторки можуть бути міцнішими;

  • розмовляйте зі своєю дитиною протягом масажу. Ви можете заспівати їй або розповісти історію;

  • якщо дитині не подобається масаж – припиніть його і спробуйте ще раз трохи пізніше. 

"Дитині для розвитку дійсно потрібно багато обіймів, емоційного контакту з родичами, тактильного спілкування. Саме від найближчого оточення. Чужа людина не замінить цього, а навіть навпаки – може спричинити зайвий стрес", – підсумовує Лідія Бабич.

Наталія Бушковська, для LIGA.Life