Зміст:
  1. Кому МОЗ рекомендує відтермінувати вакцинацію
  2. Кому не можна вакцинуватися препаратом CoviShield
  3. Що не є протипоказанням до вакцинації
  4. Чи є протипоказанням старший вік

З початком другого етапу вакцинації проти COVID-19 щеплення отримують люди, старші 80 років. На першому етапі МОЗ дозволило вакцинувати ветеранів війни на Донбасі та публічних діячів. Навіть у колі ваших знайомих, найімовірніше, вже є хтось, хто отримав першу дозу вакцини CoviShield (AstraZeneca).

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Тому виникає запитання "як вакцинуватися мені і моїм рідним", а поруч із ним і "чи можна мені робити щеплення цим препаратом".

Читайте також: Другий етап вакцинації. Де шукати стаціонарні пункти щеплення від COVID-19

LIGA.Life дізнавалася, кому не можна вакцинуватися CoviShield, а кому треба зачекати декілька місяців. І чи безпечна вакцина для людей старшого віку.

Кому МОЗ рекомендує відтермінувати вакцинацію

Людям, які хворіють чи перехворіли на COVID-19 і не отримували першої дози вакцини. Вони мають зачекати пів року. 

Люди, які захворіли, але перед цим отримала першу дозу вакцини (як у випадку Віктора Ляшка) теж мають зачекати шість місяців. Якщо така людина хоче вакцинуватися раніше – має проконсультуватися у сімейного лікаря.

Також відтермінувати вакцинацію радять людям, яких лікували антитілами від COVID-19. Йдеться про моноклональні антитіла або плазму пацієнтів у стадії одужання.

Читайте також: Визначати антитіла перед вакцинацією від COVID-19 не потрібно – експерт МОЗ

Два тижні рекомендують зачекати людям, які зробили щеплення від інших інфекційних хвороб.

І 28 днів після отримання другої дози вакцини проти COVID-19 треба чекати перед вакцинацією від інших інфекційних хвороб.

Ці рекомендації не стосуються вакцинації за екстреними показаннями, зазначають в МОЗ.

Вагітним рекомендують вакцинуватися після пологів.

Читайте також: Вагітність і коронавірус: як впливає на дитину і маму. Все про симптоми, ліки, пологи

Але застереження не стосується жінок, які годують груддю – вони можуть робити щеплення, не чекаючи.

Кому не можна вакцинуватися препаратом CoviShield

Важка алергічна реакція на поліетиленгліколь або подібні речовини є абсолютним протипоказанням до щеплення мРНК-вакцинами від COVID-19, які містять цю речовину, зазначають на державному порталі.

Це підтвердив LIGA.Life і Федір Лапій, член Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики (НТГЕІ). 

Основне протипоказання до вакцинації – тяжка алергічна реакція на попередню дозу вакцини, додає він.

Що не є протипоказанням до вакцинації

Жодні супутні захворювання, в тому числі онкологія, не є прямими протипоказаннями до вакцинації, зазначає Федір Лапій.

Онкологія розцінюється як протипоказання тоді, коли людина проходить хіміотерапію.

Щодо зниженого імунітету – протипоказанням вважається, якщо він пов’язаний з прийомом імуносупресивних препаратів, які можуть впливати на імунну систему.

Але за кордоном навіть не це вказують як протипоказання, зазначив експерт.

Людям із ВІЛ/СНІД також дозволена вакцинація. 

"Тут (у вакцині.  – Ред.) немає препаратів, які негативно впливають на імунну систему, тут навпаки вони приймають антиретровірусну терапію. Вакцина безпечна, але щоб вона була ефективна, мала імунну відповідь, повинна бути певна кількість клітин імунної системи", – пояснив Лапій.

Також протипоказанням до щеплення не є субфебрильна температура (37-37,5º) і застуда – в цей період робити щеплення можна, але після консультації з лікарем, заявляв на початку березня головний санлікар Віктор Ляшко.

Чи є протипоказанням старший вік

Старший вік є фактором ризику тяжкого перебігу COVID-19 і він не пов’язаний з супутньою патологією. А мета вакцинації – саме захистити від важких форм і смертельних випадків групи ризику, нагадує експерт.

Дослідження довели, що вакцина AstraZeneca добре формує імунну відповідь у людей старше 65 років, вона безпечна, наголошує Федір Лапій.

На початку березня 2021 року опубліковані з Великої Британії дані дослідження вказували на вищу ефективність AstraZeneca для людей 65+, ніж у препарату компанії Pfizer.

А у осіб старше 80-х років, одноразова доза будь-якої вакцини (Pfizer та OxfordAstraZeneca) більш ніж на 80% запобігає госпіталізації приблизно через 3-4 тижні після щеплення, йдеться у звіті НТГЕІ за 9 березня 2021 року.

Ба більше, є дані, що ризик виникнення побічних реакцій у людей старших 65 років нижчий в порівнянні з молодшими людьми. 

Бо саме люди до 65 років мають місцеву реакцію в місці ін’єкції – біль, набряк, підвищена температура, додав Лапій.

Зазначимо, несприятливі наслідки після вакцинації проти коронавірусу в Україні не перевищують 1% від усіх зроблених щеплень, йшлося в інтерв’ю Віктора Ляшка за 15 березня.

"Насамперед, це біль в місці ін’єкції, почервоніння, набряк, незначне підвищення температури на нетривалий час, біль у м’язах , а також може спостерігатися загальна слабкість", – пояснював він.

Утім, жодного випадку анафілактичного шоку після щеплення в Україні не виявили.

Ляшко рекомендував тим, хто вакцинувався, стежити за своїм самопочуттям. У разі чого – звертатися до сімейного лікаря.