Зміст:
  1. Батьки, з вами все добре. Не хвилюйтеся
  2. Хагі Вагі вбиває в грі, чи не вплине цей горор на дитину?
  3. Монстр-іграшка як захист у часи війни
  4. Моя дитина боїться Хагі Вагі: що робити
  5. Хвилюватися щодо трендів?

Новий улюбленець дітей 4-9 років – іграшка з горор-гри Хагі Вагі. За сюжетом, монстр обіймає та вбиває людей, у реальності – спить поруч із дитиною.

Моє знайомство з ним розпочалося з сина, якому 5 років. Дитина повернулася з садочка і довго розповідала про синього пухнастика, який йому дуже сподобався. Син навіть обіцяв віддати увесь свій іграшковий транспорт на дитмайданчик, а для нього це – головний скарб, тільки б ми йому купили Хагі Вагі. Такі "жертви" з боку дитини не залишилися поза увагою, тому пішла дивитися, що таке Хагі Вагі.

- Ваню, це і є Хагі Вагі? – намагалася підібрати нормальні слова до чудовиська, яке бачила на картинці.

- Так. Дивись, який він милий, – із закоханими очима відповідав син. – Дивись, як він усміхається…

Така ж реакція на іграшку – у багатьох батьків. Чи безпечний для психіки дитини цей зубастий монстр з трикутною головою? LIGA.Life розпитала дитячу психологиню та психотерапевтку Олену Науменко.

Батьки, з вами все добре. Не хвилюйтеся

Якщо ви бачили Хагі Вагі та всіх інших його родичів, але на відміну від дітей не поділяєте такого захоплення, то видихайте. Усе добре. Ви не поїхали дахом. У батьків – інше уявлення про світ. І це нормально, каже психологиня Олена Науменко.

Хагі Вагі – це зубасті монстри. А у дорослих вже закладена асоціація: якщо показує зуби, це небезпечно. А у Хагі Вагі аж три ряди зубів.

Тому дорослим він здається агресивним. Крім того, більшість батьків все ж читали в інтернеті про гру, звідки сам Хагі Вагі, тому у них і думка, який же він страшний монстр. Діти сприймають це інакше. Він яскравий і в кольорах, які не "викликають" небезпеку. А зуби – це саме усмішка. Для них Хагі Вагі – це щось м’яке, пухнасте, що можна обійняти", – розповідає психологиня. 

Монстр Хагі Вагі – новий тренд серед іграшок: чи варто непокоїтися за психіку дитини
Ілюстрація: Анастасія Іванова / Liga.net

Читайте також: Я перестав реагувати на повітряні тривоги. Це нормально? Пояснює психіатр

Хагі Вагі вбиває в грі, чи не вплине цей горор на дитину?

За сюжетом гри, експрацівник фабрики іграшок Playtime Co вирушив на занедбане виробництво. Його мета – розібратися, чому загадково зникли всі працівники, а для цього треба відновити події катастрофи, яка мала божевільні наслідки. Всередині будівлі за ним починає гнатися Хагі Вагі. 

Утім, зазвичай діти цю історію не знають і сприймають Хагі Вагі як просто м’яку іграшку. 

"Спочатку персонаж дійсно задумувався як монстр, від якого треба рятуватися. Але коли з’явилися ролики в TikTok, образ персонажа змінився. Там навіть меми з’явилися: "У нас пропав Хагі Вагі". І ми чуємо дитячий голос, який це каже. Тобто його "перепрограмували" на іграшку-обіймашку", – розповідає Олена Науменко.

Крім того, є відео, де в головних ролях – Хагі Вагі та його друзі. У роликах ці персонажі зменшуються. Для дітей усе, що менше за зріст людини, автоматично стає нестрашним.

Монстр Хагі Вагі – новий тренд серед іграшок: чи варто непокоїтися за психіку дитини
Ілюстрація: Анастасія Іванова / Liga.net

Читайте також: Повернулися додому, де можливі обстріли. Як не зійти з розуму через страх та тривогу

Монстр-іграшка як захист у часи війни

Психологиня додає, що в часи війни в Україні Хагі Вагі, навпаки, для дітей став іграшкою-захистом. 

"У нього багато зубів, тому уважні дорослі можуть обіграти страхи дітей, які бояться спускати в укриття або лякаються сирен. Мовляв, дивись, у тебе є Хагі Вагі, ось які в нього зуби. Він точно зможе захистити тебе", – .

Для дітей такий метафоричний захист важливий, каже спеціалістка. Та згадує, що свого часу привезла з Нідерландів дивну іграшку – чи то людина, чи то тварина, але у неї був великий рот на блискавці. 

"Мій пацієнт – маленький хлопчик – вирішив, що у цьому роті діти зберігатимуть свої секрети. І щоразу прибігав, відкривав цю блискавку, розповідав свій секрет, а потім біг на заняття", – каже психологиня.

Монстр Хагі Вагі – новий тренд серед іграшок: чи варто непокоїтися за психіку дитини
Ілюстрація: Анастасія Іванова / Liga.net

Читайте також: Ми обираємо – бути безпорадною жертвою чи творцем життя. Розмова з психотерапевтом

Моя дитина боїться Хагі Вагі: що робити

Хагі Вагі настільки популярна іграшка, що хоча б в однієї дитини на майданчику чи в дитсадочку вона може бути. Отже, більшість дітей з нею зіштовхувалися. І не всі в захваті. Якщо дитина каже, що боїться Хагі Вагі або їй наснився страшний сон, на це треба відреагувати.

"У дітей до 7 років – "магічне мислення". З одного боку, вони розуміють, що це іграшка, а з іншого – вірять у її магічні сили. Тож такі страхи можна перебороти "магічними" іграшками. Я, наприклад, з дітьми плету мандали й кажу, що це ті зірочки, які відганяють погані сни. А ще ми разом з дітьми робимо плетені "талісмани добра" та відсилаїмо їх нашим воїнам на фронт", – каже Олена Науменко.

Крім того, психологиня радить батькам звернутися до вихователів та вчителів, які мають також відредагувати на страхи дитини.

"Вихователька має сказати батькам дитини, яка приносить Хагі Вагі, щоб залишали іграшку вдома. Саме вихователі й вчителі встановлюють правила, які мають виконувати.

Тому без скандалів, а спокійно: "У нас в групі неоднозначне ставлення до цієї іграшки. Просимо в садочок її не приносити".

Не треба соромитися казати про такі речі. Зараз треба бути особливо обережними з емоційним станом дітей", – каже психологиня.

Монстр Хагі Вагі – новий тренд серед іграшок: чи варто непокоїтися за психіку дитини
Ілюстрація: Анастасія Іванова / Liga.net

Читайте також: Як відновити здоров’я дитини після бомбосховища, де замало світла, руху і пліснява

"Ви можете використати мотивацію/маніпуляцію. Мова не про експлуатацію дитячої праці. Навпаки, оберіть щось корисне для її здоров’я, але те, що вона не дуже любить робити. Наприклад, чистити зуби чи робити руханку. От щодня робитиме – отримає зірочки. Отримав 10 зірочок – добре, але це тільки половина чи третина оплати іграшки, давай ще. Зазвичай за кілька тижнів уже спадає бажання "купи мені цю іграшку", – каже психологиня.

Вона нагадує, що саме батьки мають залишатися "дорослими".

"Саме ви маєте аргументувати, чому не можете чи не хочете чогось зробити, а не дитина – маніпулювати вашим рішенням", – зазначає Олена Науменко.

Хвилюватися щодо трендів?

Страшні та незрозумілі іграшки були й будуть, каже психологиня. Зазвичай те, що не подобається батькам, в трендах у дітей.

У більшості випадків через дуже розкручений "продукт" у соцмережах. Психологиня зазначає, часто хорошим маркетингом стають "розпаковки" та комп'ютерні ігри – дитина хоче одразу це й собі. 

"Ми живемо у часи пост-посмодерну, коли вже важко знайти чітке пояснення "це красиво". Ти дивишся і жахаєшся, а дітям подобається", – каже Олена Науменко.

Але психологиня зазначає: все ж таки варто стежити за іграшками, якими грається дитина, або персонажами з екранів, якими вона цікавиться. Часто серед трендів є страшні речі. Наприклад, Момо, яке лякало дітей у 2018 році.  Страхітливе створіння у вигляді жіночого погруддя на курячих ніжках зі смертельно блідим обличчям, що обіцяло смерть всім з екранів телефонів.

"Діти боялися в туалет зайти чи телефон взяти, бо чекали, що звідти може з’явитися Момо", – згадує психологиня.