1 червня Міністерство охорони здоров’я заявило, що деякі лікарні закривають відділення, де були пацієнти, хворі на COVID-19. 

Причина – зниження захворюваності і, відповідно, брак пацієнтів з коронавірусом.

LIGA.Life звернулася в Національну службу здоров’я, щоб дізнатися, як в регіонах лікуватимуть хворих і хто відповідальний за пацієнтів, які ще лікуються.

За даними НСЗУ, наразі в Україні 510 лікарень мають договір з НСЗУ на лікування ковіду, загалом там є 70 000 ліжок.

На 31 травня у цих лікарнях було 19 000 пацієнтів. 

Тобто захворюваність знизилася, кількість пацієнтів теж. Також є лікарні, які за місяць мали 10 пацієнтів. 

162 лікарні пролікували менше 10 пацієнтів за місяць, пояснила голова пресслужби НСЗУ Лілія Гудзь-Куликівська.

Причин для закриття відділень називають декілька: 

  • лікарня, перепрофільована під COVID-19, не надає потрібного об’єму допомоги пацієнтам з іншими хворобами. І є великий ризик недодіагностованих онкозахворювань чи серцево-судинних;

  • нераціональне використання коштів на такі лікарні;

  • у лікарнях з ковідним відділенням відбувається перехресне інфікування інших пацієнтів.

"Є низка факторів, які свідчать про те, що мережу треба переглянути, акумулювати ресурси в кількох лікарнях на регіон, щоб там максимально був кисень, ШВЛи, анестезіологи. Щоб вона була готова, оснащена і приймала пацієнтів", – пояснила голова пресслужби.

Наразі МОЗ готує розпорядження, за яким формуватимуть оновлену мапу ковідних лікарень. Його розробляли за участі керівників регіональних департаментів охорони здоров’я, які визначали і пропонували лікарні в цей перелік.

Пропозиція від МОЗ та НСЗУ – одна ковідна лікарня на 300 000 населення

Ковідні лікарні планують ділити на три групи, де перша оснащена вісьмома ШВЛами і вісьмома анестезіологами, ця лікарня буде для важких пацієнтів.

Коли ті лікарні заповнюються на понад 80% – є друга група лікарень, де чотири ШВЛи та чотири анестезіологи.

Перша і друга групи – активні, мають договір з НСЗУ, за потреби включатимуться в процес.

Що буде з пацієнтами лікарень, які закривають відділення

"Пацієнтів лікарень, які припиняють приймати ковідних, не повинні виписувати раніше, ніж потрібно. Це велика історія для місцевої влади, щоб пацієнта перевели в ту лікарню, яка продовжує працювати, а не виписували з документами і "шукайте концентратори", – наголошують в НСЗУ. 

Відповідають  за це департаменти охорони здоров’я на місцях. Медзаклади отримали за пацієнта гроші за контрактом з НСЗУ і мають його долікувати.

Це має виглядати так: місцева влада ухвалює рішення закривати відділення в певній лікарні. Бачить, що там є 20 пацієнтів: 10 через 1-3 дні вже можуть іти на виписку, а решту 10, які ще потребують меддопомоги, мають перевести в іншу лікарню.

У МОЗ наголосили: якщо когось примусово виписують із ковідного відділення – звертатися на гарячу лінію НСЗУ за номером 16 77 або до контакт-центру МОЗ за номером 0 800 60 20 19.

Нині міністерство має надати модель готовності лікарень до протидії ковіду на випадок нової хвилі. В цьому розпорядженні закріплюватиметься і остаточна кількість ковідних лікарень. Наразі, за підрахунками НСЗУ, перша група лікарень складатиметься зі 150 закладів. Перша і друга разом – 300 закладів.