Зміст:
  1. Нові страви за старим меню
  2. Робота над меню та перевірки
  3. Додатковий час на зміни

1 січня набув чинності санітарний регламент для шкіл, який коректує й харчування. Відтепер у навчальних закладах забороняють продаж енергетичних і газованих напоїв, кави, ковбаси, сосисок, рибних консерв тощо. 

Натомість у шкільному меню має бути більше м'яса, молочних продуктів і фруктів. А для дітей, які мають окремі дієтичні потреби, школи зобов’язані організувати окреме харчування.  Як відбуваються зміни, розбиралася Liga.Life.

Нові страви за старим меню

З 25 січня, коли діти після канікул та локдауну повернулися до шкіл, багато навчальних закладів почали викладати у соцмережах фото оновлених сніданків й обідів з позначкою "здорове харчування". 

"Після карантину на учнів чекало нове мультипрофільне меню. Смачне, корисне, збалансоване. Сьогодні наші кухарі запропонували учням різноманітний раціон. Діти можуть самостійно і за власними смаковими уподобаннями обирати страви. Правильне харчування – запорука здоров’я", – йдеться у дописі представників столичної школи № 195.

"Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні
Меню школи №195, Київ. Фото з Facebook

"Встановлені групи харчових продуктів, які повинні бути у щоденному шкільному раціоні: злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти. Такі сніданки можуть стати фундаментом правильних харчових звичок", – повідомили у гімназії №117 ім. Лесі Українки.

"Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні
Меню школи №327, Київ. Фото з Facebook

В опублікованому меню школи – комбінований гарнір (каша гречана, відварні морква, цвітна капуста та зелений горошок. А також тефтелі у сметанно-томатному соусі та чай з цукром, лимоном і булочка). Наступного дня – салат із запеченого буряка з солоним огірком та печеня по-домашньому з тим же чаєм та булочкою.

"Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні
Меню гімназії №117 ім. Лесі Українки, Київ. Фото з Facebook

Подібні меню з фото страв публікували не тільки столичні школи, але й заклади Дніпра, Одеси, Запоріжжя та інші.

Наприклад, у Кирилівській ОТГ (Запорізька область) похвалилися, що у школі з'явилося здорове і якісне харчування на "заміну придбаним в сусідніх магазинах сосискам та піцам". Для цього закупили нове обладнання для харчоблоків, меблі, зробили ремонт у їдальні та збільшили штат працівників. 

Оновлення з’явилися не скрізь. Деякі батьки зауважували, що меню у школах нині лише формально виконує нові вимоги. Попри привабливо розкладені продукти, залишків недоїденого дітьми так само багато, як і раніше. 

Також під фото красивих обідів батьки скаржилися, що в їхніх школах нічого не змінилося. Наприклад, за словами батьків, у Дарницькому районі Києва дітям на обід дають сирну булочку і яблуко або хліб з маслом та пів апельсина, або хліб з сиром і чай.

Робота над меню та перевірки

Попри те, що нові санітарні норми почали діяти з 1 січня, повноцінне модернізоване меню для шкіл ще затвердили не скрізь, продовжуючи готувати за старими рецептами. Якість приготованого залежить від адміністрації шкіл та кухарів. 

По суті, наразі школи повернулися до мультипрофільного харчування, але з дотриманням вимог нового санрегламенту.

"Стосовно нового санітарного регламенту, то ще опрацьовуємо його. У школі повернулися до мультипрофільного харчування. В меню дійсно відсутні ковбаси, сосиски. Зменшено споживання цукру, солі", – розповів Liga.Life директор школи №148 Іван Пікуль.

Він додав, що нового меню у школі ще немає, але має скоро з'явитися.

"Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні
Меню школи №301 ім. Ярослава Мудрого, Київ. Фото з Facebook

Тим часом двотижневе меню на 2021 рік уже з'явилося для шкіл Дніпра. На сніданки для учнів молодших та старших класів, наприклад, є омлет, запечений з морквою. Є овочевий салат (вказано, що це може бути відварна морква з олією), з буряків та яблук чи капуста з кукурудзою. 

Також паста з сиром, рисова чи гречана каші, а також чай, компоти, какао з перепічкою. Є котлети зі свинини, рибні, відварне та запечене з сиром куряче філе. У меню обідів з гарячими першими стравами є ще й десерти та фрукти. Ковбас та сосисок не передбачено.

"Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні
меню шкіл Дніпра

За словами дружини президента Олени Зеленської, над розробкою типового двотижневого меню для шкіл працює спеціальна робоча група. Після того, як кожна школа отримає меню й затвердить його, з ним мають ознайомити батьків учнів.

До складу робочої групи, яка розробляє типове меню для шкіл, увійшли відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко, а також представники Міністерства охорони здоров’я, дієтологи та ендокринологи.

За даними представника Клопотенка, ще 2017 році він започаткував соціальний проєкт CultFood, мета якого – поліпшити культуру харчування в Україні. В рамках цього проєкту, діє напрямок Нового шкільного харчування і виданий рецептурний збірник зі 110 новими стравами для шкільних їдалень.

У Клопотенка додали, що нині основна задача робочої групи полягає в оновленні документації стосовно тендерних закупівель та норм харчування, а також розробці тижневих меню, до яких будуть включені збалансовані та сучасні рецепти. Орієнтовно типові меню для шкіл презентують наприкінці лютого.

Зеленська закликала батьків перевіряти, як дотримуються оновлених правил у школах, і зазначила, що за цим слідкуватиме Держпродспоживслужба. 

Додатковий час на зміни

У Держпродспоживслужбі кажуть, що перевірки почнуться не раніше, ніж за два-три місяці, оскільки мають бути затверджені не тільки меню, але й перелік вимог. Над цим працюють у Мін'юсті.

"Нині має бути переглянута і нормативна документація. Хоча новий санітарний регламент набув чинності, є нюанс. Там міститься посилання на норми харчування й порядок їх організації, затверджені Кабміном більше ніж 15 років тому. Тепер уряд має розглянути й затвердити нові нормативні акти", – розповіли Liga.Life у відомстві. 

Проєкт постанови Кабміну "Про затвердження норм і порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку" вже розроблений. Він має набути чинності з 1 вересня 2021 року.

Згідно з документом, кількість споживання хліба дітьми за один прийом зменшується з 60-80 г до 30-50 г, цукру – з 15-18 г до 7,5 г. Натомість порцію фруктів мають збільшити з 50-75 г до 100 г, м'яса – зі 175 г до 290 г (на тиждень), молока – зі 100 мл до 200 мл тощо.

"Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні
Інфографіка Олени Зеленської

У службі розповідають, що зараз проводять консультації зі школами щодо впровадження нового санрегламенту. Запрошують фахівців з організації харчування, директорів шкіл і батьків. Додають, якби не було карантинних обмежень, на ці події запрошували б усіх охочих, а впровадження санрегламенту було би швидшим.

"Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні
Шкільна їдальня школи №148, Київ. Фото з Facebook

За даними відомства, під час підготовки до початку 2020/2021 навчального року провели більше 22 500 комісійних обстежень, за результатами яких порушення вимог санітарного законодавства встановлювали у кожній третій школі.

"Ні" сосискам, цукру та солі. Як змінюється шкільне меню з новим санрегламентом в Україні
Шкільна їдальня Кирилівської ОТГ, фото з Facebook Марини Логинової

У вересні 2020 року Міносвіти опублікувало опитування батьків та учнів щодо шкільного харчування. Більшість учасників відповіли, що не задоволені ні якістю їжі у шкільних буфетах, ні чистотою у приміщеннях. Були скарги на майонез, оцет у стравах, кондитерські вироби з кремом, морозиво й молоко-самоквас.

Найбільше батькам і учням не подобалося те, що страви були несмачні, холодні, неприємно пахли, а після їх споживання діти погано почувалися. Говорили, що посуд і прибори були брудні, а у приміщенні – "антисанітарія" й комахи.

Нині ж планується повністю змінити харчування дітей у навчальних закладах. Це стосується не тільки меню, але і контролю за якістю продуктів, якими годують дітей, дотриманням гігієнічних вимог тощо.

За затвердженим планом з реформування шкільного харчування всі зміни мають бути впроваджені до 2023 року.