Зміст:
  1. Що таке магнітні бурі
  2. Магнітні бурі погіршують здоровʼя 
  3. Магнітні бурі провокують розвиток хвороб
  4. Магнітні бурі погіршують стан серцево-судинної системи
  5. Магнітні бурі викликають головний біль та погіршують настрій
  6. Від впливу магнітних бур рятують травʼяні чаї, відмова від алкоголю, підтримка водного балансу тощо
  7. Чи існує метеозалежність

"В Україні магнітні бурі", – звучить ледь не з кожного медіа останніми днями. У подібних новинах також наголошують про вплив бур на самопочуття людини та пояснюють, як послабити неприємні симптоми.

Разом з неврологами Олександрою Щебет та Євгеном Скрипником LIGA.Life розібрала основні твердження про вплив магнітних бур та зміни погоди на здоровʼя людини.

Що таке магнітні бурі

Перш ніж розбиратися, як певне явище впливає на нас, слід розуміти, чому воно взагалі виникає. За даними Геологічної служби США (USGS), магнітна буря – період швидкої зміни магнітного поля, яка може тривати від декількох годин до днів.

Але чому вони виникають? В USGS пояснюють:

  • Іноді Сонце випромінює сильний сплеск сонячного вітру. Цей порив збурює зовнішню частину магнітного поля Землі, який зазнає складних коливань. Результат – виникнення електричного струму навколо Землі, що генерує додаткові варіації магнітного поля, тобто "магнітну бурю".
  • Іноді магнітні поля Сонця та Землі з’єднуються. Коли це відбувається, заряджені частинки, що рухаються вздовж силових ліній магнітного поля, можуть легко увійти в магнітосферу, створити струми та спричинити зміну магнітного поля.

З іншого боку, бувають випадки, коли обидва фактори поєднуються. Тоді магнітна буря стає особливо потужною.

Але чи дійсно зміни в магнітному полі Землі здатні погіршувати самопочуття людини? Розберімо детальніше популярні твердження про це.

Магнітні бурі погіршують здоровʼя 

На це твердження немає 100% підтвердження чи спростування. Це і не міф, і не факт. 

"Останнім часом зʼявляється все більше досліджень на цю тему. Є ті, що підтверджують звʼязок між магнітними бурями та певними симптомами, наприклад підвищенням тиску. Але є й ті, що спростовують це. Одностайної думки поки немає", – пояснює Олександра Щебет.

Олександра Щебет

"Зміни магнітного поля Землі можуть викликати полярне сяйво. Але немає великих рандомізованих досліджень за участі 50 000+ осіб, які б підтвердили однозначний вплив магнітних бур на самопочуття людини", – додає Євген.

Магнітні бурі провокують розвиток хвороб

Це неправда.

"І прихильники, і противники теорії про звʼязок магнітних бур та самопочуття людини одностайні в тому, що зміни у магнітному полі не можуть викликати розвиток хвороби. Тобто магнітна буря не спричинить інфаркт в абсолютно здорової людини", – наголошує Олександра.

Але є певні дослідження, де йдеться про те, що вони можуть посилювати чи загострювати симптоми вже наявних хронічних хвороб. Щоправда, ці дослідження замалі для остаточного твердження.

Читайте також: Діабет, інсульти та рак молодшають. Як захистити себе, пояснюють лікарі та патофізіолог

Магнітні бурі погіршують стан серцево-судинної системи

"Є дослідження, що підтверджує вплив бур на серцевий варіабельний ритм. Цей показник демонструє, наскільки врегульована робота автономної нервової системи – та, що балансує тиск, пульс, регулює роботу шлунково-кишкового тракту, дихальної та гормональної систем", – пояснює Олександра.

Тобто, на думку авторів дослідження, в період магнітних бур може порушуватися серцевий варіабельний ритм, а відтак – робота автономної нервової системи. У результаті людина відчуває коливання тиску, зміни пульсу, настрою, порушення сну тощо. Але цих даних також замало для однозначних висновків.

Неврологи пояснили, чи впливають магнітні бурі та зміна погоди на здоровʼя людини
Фото: freepik

Магнітні бурі викликають головний біль та погіршують настрій

Серед "симптомів магнітних бур" часто називають головний біль, запаморочення, нудоту, блювоту, високу температуру, безсоння тощо. 

За словами Олександри, деякі вчені припускають, що бурі можуть порушувати роботу іонних каналів в нейронах або вироблення нейромедіаторів, які передають інформацію від нервової клітини до іншої нервової, мʼязової або клітини залози. Відтак, це теоретично може спричинити перераховані симптоми.

"Але це все – припущення, які потребують детального та ретельного дослідження, – наголошує неврологиня та додає: — Головний біль, запаморочення, нудота, блювота та висока температура – дуже неспецифічні симптоми. Вони можуть виникати навіть у разі коронавірусу. Тож повʼязати їх саме з магнітними бурями – складно".

Олександра та Євген припускають, що люди вдаються до самонавіювання, коли йдеться про  магнітні бурі та здоровʼя. 

 

Євген Скрипник

"Зовнішнє середовище може впливати на наш настрій. Наприклад, ви прокинулися сонячного ранку – маєте чудовий настрій. А коли на вулиці дощ, а ви ще й намочили ноги дорогою на роботу, то і настрій відповідний. Засмутилися, голова розболілася. Щоб пояснити собі причину поганого самопочуття, тягнетеся до календаря та перевіряєте розклад магнітних бур. Побачивши, що саме сьогодні відбуваються зміни в магнітному полі, логічно повʼязуєте головний біль з бурями. Однак ігноруєте той факт, що самопочуття може бути поганим і в дні, коли їх немає", – пояснює Євген.

Загалом зміни у настрої, тиску, частоті серцебиття, апетиті чи сні можуть бути цілком природним процесом, яке не потребує пояснення. Просто так працює організм живих істот.  

"Не кожен симптом можна списати на магнітну бурю. Як і не кожна магнітна буря може призвести до виникнення якогось симптому. Вчені заспокоюють: від впливу бур кожного з нас захищає магнітне поле Землі. Натомість у відкритому космосі ми б точно відчули ці зміни на собі", – підсумовує Олександра.

Від впливу магнітних бур рятують травʼяні чаї, відмова від алкоголю, підтримка водного балансу тощо

Якщо вплив магнітних бур – це самонавіювання, то травʼяні чаї чи компоти для лікування цих симптомів – "ефект плацебо". Тобто ви вірите в їхню чудодійну дію, і через цю впевненість самопочуття покращується. 

"У 20% випадків навіть ліки мають "ефект плацебо". Тобто і травʼяний чай міг би гіпотетично комусь зняти головний біль, але він нічого не лікує, тим паче вплив погоди чи магнітних бур", – стверджує Євген.

"Якщо у вас є ритуали, які заспокоюють, покращують самопочуття та сон (травʼяні чаї, свіже повітря), дотримуйтесь їх. Це не буде зайвим. Але це не більше ніж підтримка себе", – додає Олександра.

У деяких джерелах радять дотримуватися здорового способу життя, щоб послабити вплив магнітних бур. Однак його засади – регулярна рухливість, збалансоване харчування, підтримка водного балансу, якісний сон тощо – мають бути постійною частиною вашого життя, а не лише в період зміни магнітного поля Землі.

Неврологи пояснили, чи впливають магнітні бурі та зміна погоди на здоровʼя людини
Фото: freepik

Чи існує метеозалежність

"Але ж зміна погоди чи атмосферного тиску точно впливає на мене!" – скажете ви. У цьому є маленька частка правди.  

"Зниження атмосферного тиску може призводити до незначного підвищення артеріального тиску людини, – стверджує Євген та додає: — У такому випадку я б радив не тягнутися одразу за ліками, а вийти на вулицю та прогулятися. Наші пращури виходили зранку на полювання, весь день були фізично активними, а потім поверталися в печеру для сну. Відтак і ми маємо рухатися, щоб бути здоровим і незалежним від факторів зовнішнього середовища". 

Зміни погоди також можуть впливати на автономну нервову систему, стверджує Олександра.

Особливо це відчувають люди з хронічними серцево-судинними, ендокринними, аутоімунними та вірусними хворобами, а також вагітні жінки та літні люди. У цих категорій автономна нервова система розбалансована.  

"Але чому це відбувається, чим можна пояснити цей звʼязок та вплив – невідомо. Нині це досі досліджують. Однак, як на мене, на це є не одна причина, а низка внутрішніх фізіологічних процесів, – каже Олександра та додає: — Пацієнтам, які чутливі до змін в навколишньому середовищі, раджу мати під рукою препарати для покращення сну чи розслаблення, не перевантажувати себе та уникати стресів, щоб ще більше не розгойдувати автономну нервову систему".

Однак такого діагнозу, як метеозалежність, в медицині не існує. Адже досі науково не підтверджений звʼязок, наприклад, між дощем/зміною температури та головним болем/дискомфортом у суглобах.