Зміст:
  1. Про які кінотеатри йдеться
  2. Як саме містяни зможуть користуватися приміщеннями
  3. Чи залишаться кінопокази та що буде з кінотеатром "Київ" 
  4. Що буде з підприємством "Київкінофільм"

2 лютого у КМДА повідомили, що всі столичні кінотеатри, які належать "Київкінофільму", перетворять на багатофункціональні культурні центри. У закладах надаватимуть "культурні консультації та інформаційну допомогу", а мешканці зможуть використовувати приміщення кінотеатрів та їхнє обладнання для творчості, навчання й спілкування. LIGA.Life звернулась із запитом до КМДА та з’ясувала, які саме кінотеатри Києва хочуть перетворити у нові простори та що це означатиме для мешканців міста.

Про які кінотеатри йдеться

"Київкінофільм" – це комунальне підприємство, яке об’єднує та обслуговує усі кінотеатри, що належать Києву, тобто мешканцям міста. Наразі це 15 кінотеатрів, з яких працює тільки половина. Інша половина – або на ремонті, або його потребує.

Нове життя кінотеатру “Київ”, лекції та вистави. У КМДА пояснюють, як зміняться столичні кінотеатри
Кінотеатр Старт. Фото: КМДА

Ось які це кінотеатри:

  1. "Лейпциг" (працює);

  2. "Флоренція" (працює);

  3. Кінотеатр "Ім. Тараса Шевченка" (працює);

  4. "Київська Русь" (зачинений на ремонт);

  5. "Братислава" (уже працює як багатофункціональний культурний центр);

  6. "Старт" (працює);

  7. "Факел" (працює);

  8. "Кіото" (зачинений, потребує ремонтних робіт);

  9. "Ліра" (працює);

  10. "Краків" (завершують ремонтні роботи);

  11. "Загреб" (зачинений, потребує ремонтних робіт);

  12. "Дніпро" (зачинений, потребує ремонтних робіт);

  13. "Київ" (зачинений, потребує ремонтних робіт);

  14. "Молодіжний" (зачинений, потребує ремонтних робіт);

  15. "Екран" (зачинений, потребує ремонтних робіт).

Як саме містяни зможуть користуватися приміщеннями

Перетворення кінотеатрів на культурні центри не означає повне реформатування закладів, а лише переобладнання окремих приміщень та просторів. Наприклад, деякі приміщення використовуватимуться як навчальні аудиторії чи простори для лекцій, виставок, галерей. Великі приміщення або окремі кінозали планують переобладнати для театральних вистав чи перформансів, невеличких концертів. 

Для того, щоб простори запрацювали повноцінно, місто також планує надати кінотеатрам чи побудувати відповідну інфраструктуру — світлове й звукове обладнання, сценічні реквізити, галерейне обладнання. Планують залучати також додатковий персонал – проєктних менеджерів, комунікаційних менеджерів, технічний персонал. Все це відбуватиметься поетапно, а не одразу. 

Відтак, окремі приміщення кінотеатрів перетворяться на освітні та культурні хаби, де митці, музиканти чи інші культурні діячі зможуть влаштовувати події.

Нове життя кінотеатру “Київ”, лекції та вистави. У КМДА пояснюють, як зміняться столичні кінотеатри
Фото: unsplash

Також у кожному приміщенні кінотеатрів будуть створені "простори коворкінг типу", де містяни зможуть проводити вільний час. На їхній базі діятимуть освітні та творчі проєкти, які залучатимуть громаду до індивідуальної творчості та самоосвіти. Всі ці послуги будуть доступними передусім у фінансовому плані, наголошують в КМДА. І додають, що послугами зможе скористатись "широка аудиторія".

Чи залишаться кінопокази та що буде з кінотеатром "Київ" 

У всіх кінотеатрах, які перетворять на культурні центри, збережуть кінопокази – вони стануть частиною культурної програми центрів. 

"Кінопоказ залишиться частиною культурного кластеру, як окремий об'єкт зі своїм власним функціональним призначенням", – пояснили в КМДА. 

Водночас у нових центрах хочуть влаштовувати фестивальні кінопроєкти, показувати українські та світові кінопрем'єри, а також запустити освітні проєкти, які знайомитимуть містян з історією кіномистецтва, сучасними тенденціями у кіно.

Нове життя кінотеатру “Київ”, лекції та вистави. У КМДА пояснюють, як зміняться столичні кінотеатри
Кінотеатр Київ. Фото: Wikimedia Commons)

"Щодо того, чи можна вважати перетворення КП "Київкінофільм" на "Київський культурний кластер" підставою для повноцінного відновлення роботи кінотеатру "Київ" – зокрема, так. Але першочергово необхідно провести ремонтні роботи для можливості використання зазначених приміщень для здійснення в них основної діяльності", – пояснили в адміністрації.

Що буде з підприємством "Київкінофільм"

Щоб нові центри запрацювали на базі кінотеатрів, офіційно "Київкінофільм" перейменують на "Київський культурний кластер" – підприємство працюватиме як "цілісний комплекс з надання культурно-освітніх послуг киянам". У його структурі діятиме інформаційний відділ – він займатиметься комунікаціями та повідомлятиме киян про усі заходи, проєкти та інші послуги, які організовуватиме кластер. 

"Крім того, ми передбачаємо активну співпрацю з незалежними менеджерами культури, операторами культурних послуг, які зможуть інтегрувати свій культурний та освітній продукт у діяльність інституції", – зазначають в КМДА.

Поява нової інституції на базі "Київкінофільму" дозволить перетворити старі кінотеатри на мультифункціональні культурні центри "крокової доступності".

"Більшість культурних та освітніх проєктів зосереджено в центрі Києва, що обмежує велику частину містян їх відвідувати. Наявність в різних районах столиці мультифункціональних центрів, на базі яких відбуватимуться як окремі мистецькі події (театральні вистави, концерти, фестивалі, кінопокази, зустрічі з митцями), так і довготривалі культурні та освітні проєкти (серії лекторіїв, майстер-класів, освітніх заходів клубного типу, діяльність творчих студій) дозволить громаді Києва отримувати доступний якісний культурний та освітній продукт у своєму районі", – коментують у КМДА.

Передбачається, що новий кластер співпрацюватиме з іншими комунальними та державними закладами культури, а також незалежними культурними установами – щоб масштабувати їхні проєкти та показувати у нових культурних центрах для містян.