Зміст:
  1. Євробачення як майданчик для культурної дипломатії
  2. Які сенси закладали організатори?
  3. Політична підтримка України на конкурсі

У ніч з 13 на 14 травня у британському місті Ліверпуль завершилася одна з найграндіозніших музичних подій – Євробачення-2023. Хоча Україна цьогоріч не здобула перемоги на пісенному конкурсі, попри це, нам є чим пишатися. Адже саме українцям спільно з британцями вдалося чи не вперше за 67 років існування конкурсу знову об’єднали країни Європи навколо миру. І допомогла у цьому, звісно ж, музика.  

Які результати принесло Євробачення-2023 Україні, чи вплинув конкурс на імідж країни за кордоном і який саме меседж хотіли донести організатори шоу українській і західній аудиторії? Про все це LIGA.Life розповість далі. 

Євробачення як майданчик для культурної дипломатії

Вперше пісенний конкурс Євробачення провели у далекому 1956 році. Європейський континент лише оговтувався від Другої світової війни, тому низка країн вирішили об’єднатися заради миру. Так і був започаткований конкурс. Сьогодні ж першочергова функція Євробачення знову стала головною. 

"Зараз ми бачимо, що на Євробаченні дискваліфікували Росію та Білорусь, які чинять дикунство у XXI столітті. Жодна з країн-учасниць конкурсу не запропонувала повернути їх під нейтральним прапором чи ще якось. Навпаки, усі кажуть, як добре без Росії. Думаю, це і є результатом нашої культурної дипломатії", –  розповідає Тімур Мірошниченко, кореспондент і коментатор Євробачення-2023 від України. 

За його словами, цьогорічний конкурс дійсно відповідає своєму гаслу – United by music ("Об’єднані музикою"). Водночас країни об’єднані не лише музикою, але й відчуттям нинішніх реалій. 

"Хтось вважає, що потрібно було показувати кадри наших зруйнованих міст, але у європейців дещо інше сприйняття світу. Вони знають, що Україну щодня бомблять, вони читають новини, бачать інформацію в інтернеті. Вони знають, що щойно почався фінал Євробачення-2023, – на Тернопіль полетіли ракети. На рідне місто хлопців із гурту TVORCHI, які брали участь у конкурсі в той день. Європейці усе це знають і бачать. Але вони стають більш чутливими до теми, якщо говорити мовою творчості. Такий підхід значно дієвіший, ніж пряма мова з поясненнями", – зазначає кореспондент і коментатор Євробачення-2023 від України.

Які сенси закладали організатори?

Серед усіх виступів за участі українських виконавців, зізнається Тімур Мірошниченко, найбільше його вразив номер української співачки Alyosha і британки Ребеки Фергюсон. Вони виконали пісню Ordinary World гурту Duran Duran у першому півфіналі конкурсу. 

"Концепт цього виступу я придумав, коли перебував у бомбосховищі під час обстрілів. Перша сцена, яка спала на думку, – це величезний смартфон, завдяки якому дівчина розмовляє зі своїм хлопцем. Її немов затягує всередину телефона, де пара обіймається. Але усе це розсипається, тому що поки вони не можуть бути разом. Це трагедія багатьох українських сімей сьогодні", –  розповідає креативний директор Євробачення-2023 від України Герман Нєнов

За його словами, українська команда намагалася створити портрет сучасної України з важливими для сьогодення акцентами. Тому кожне шоу мало свій акцент: 

  • Перший півфінал доносив соціальний меседж. У цьому шоу команда працювала над номером співачки Alyosha і Ребеки Фергюсон, а також виступом вокалістки гурту Hardkiss Юлії Саніної, яка була співведучою Євробачення-2023.

"Виступ Юлії Саніної мав меседж єднання: навколо музики й навколо України. У самому перформансі був дуже важливий сенс: "У темному морі ми не одні, ми завжди маємо підтримку"", – пояснює креативний директор конкурсу від України. 

  • Другий півфінал був присвячений музичній історії нашої держави. У номерах використали культові твори українських композиторів: "Щедрик" Миколи Леонтовича, мелодії Мирослава Скорика, вірші Шевченка на музику Миколи Лисенка та пісню Назарія Яремчука "Родина" з новим аранжуванням у виконанні його доньки Марії Яремчук. 

"Це був символічний номер про зв’язок поколінь, завдяки якому багато європейців дізналися, що Carol of the Bells, – це українська мелодія. Глядачі робили скриншоти таймкодів і запитувалипро мелодію Скорика. Дехто завдяки цьому номеру вперше дізнався про Голодомор", – додає Герман Нєнов. 

Окрім самих виступів, він відповідав і за інші елементи шоу, пов‘язані з Україною. Наприклад, за відеовізитівки, де демонстрували локації України, Великої Британії та кожної з країн-учасниць. Це, зазначив Нєнов, дозволило показати, що українські храми, музеї, оперні театри й природні пам’ятки не гірші, а в дечому і кращі за європейські. Загалом у відео презентували 37 українських природних, архітектурних та культурних локацій. 

Також на цьогорічному Євробаченні залучили найбільшу кількість артистів від України. У першому півфіналі глядачі мали змогу послухати Юлію Саніну та співачку Alyosha, у другому шоу на сцені виступили виконавець OTOY, Злата Дзюнька та Марія Яремчук. А фінал відкрили виступом Kalush Orchestra, GO-A, Jamala, Тіни Кароль та Вєрки Сердючки. 

"Усі ці виступи були для мене особливими. Я працював над цілісним портретом України й кожен із номерів створював певний акцент. Наприклад, у виступі Kalush Orchestra ми взагалі зробили сенсаційну річ, адже над костюмами для балету працювали малі та середні українські бренди. Світ вже знає про наших великих дизайнерів: Івана Фролова, Руслана Багінського чи Ксенію Шнайдер. Але цього разу маленькі майстерні з різних куточків України змогли показати себе 160 мільйонам глядачів. Це також перемога для нас", – зазначає Герман Нєнов. 

Політична підтримка України на конкурсі

Перемогу на Євробаченні-2023 здобула шведська співачка Loreen з піснею Tattoo. Український гурт TVORCHI, який виконував композицію Heart of Steel, посів шосте місце. Утім, зазначає кореспондент і коментатор Євробачення від України Тімур Мірошниченко, головним результатом стала підтримка нашої держави з боку інших країн. 

"Ми побачили ставлення європейців до нас, а самі європейці ще раз переконалися у тому, що чинять правильно. Абсолютно всі вболівали за Україну і показували, що вони не те що не втомилися від війни, навпаки – вони ще більше заряджені на те, аби допомогти нам довести справу до переможного завершення", – коментує він.

Серед виступів представників інших країн Тімур Мірошниченко виокремлює кілька виконавців, у номерах яких підтримка України була найбільш виразною: 

  • виступ хорватського гурту Let 3 з піснею Mama ŠČ!, у якому музиканти винесли на сцену муляжі ракет і співали про "маленького підступного психопата";
  • номер чеського гурту Vesna з композицією My Sister’s Crow, наприкінці якої звучала фраза We stand with U про підтримку України;
  • виступ представниці Литви Моніки Лінкіте не мав відсилань до України, але після проходження до фіналу на пресконференції виконавиця подякувала українцями за можливість виступати на Євробаченні та зустрічати свято музики у Ліверпулі;
  • фінальний виступ молдавського виконавця Pasha Parfeni завершився його словами вдячності Україні за мир у Молдові. 

Підтримка України відчувалася і далеко поза межами шоу. За словами голови нашої делегації на Євробаченні-2023 Оксани Скибінської, організатори конкурсу влаштували почесну зустріч із церемонійним лорд-мером міста Ліверпуль виключно для українців. 

"Усе місто було прикрашене синьо-жовтими кольорами, нашими прапорами й символікою. Учасники інших делегацій постійно до нас підходили, спілкувалися. Справді відчувалося, що цей конкурс є особливим і Україна в ньому є на гідному місці", – розповідає вона. 

За словами Оксани Скибінської, після рішення про перенесення конкурсу до Великої Британії мовник-організатор BBC та місто Ліверпуль зобов’язалися провести захід від імені України. Фактично це означало, що наша країна була представлена не лише як учасниця, але як повноцінний співорганізатор. Зокрема, у містечку Євробачення в Ліверпулі організовували українські дні та окремі українські локації, де розповідали про культуру та історію країни. А для школярів створили навіть окрему програму EuroLearn, під час якої діти могли вивчати українську мову та культуру. 

"Сподіваюся, що разом це дало відчуття, що Євробачення дійсно було з українською душею та українським вайбом. Делегації з інших країн, які були присутні на подіях, помічали особливість цьогорічного конкурсу і гідне представлення України як країни-переможниці 2022 року. Хочу вірити, що українці це також побачили", – зазначає голова української делегації на Євробаченні. 

На її думку, пісенний конкурс став важливим міжнародним майданчиком, де українські голоси можуть бути почуті. Тому команда не могла ігнорувати той факт, що під час фіналу Євробачення Росія здійснила атаку на Тернопіль. Дізнавшись про обстріл, гурт TVORCHI показав у ефірі табличку з написом Ternopil.

"Звісно, неможливо ігнорувати ситуацію і вдавати, що ми живемо у якихось інших реаліях. Це наше життя і ми не могли залишатися байдужими. Дуже хочеться, щоб нас чули, нас бачили й про нас пам’ятали. А Євробачення – це можливість нагадати про себе, продовжувати бути на порядку денному", – додає Оксана Скибінська.