Зміст:
  1. Скількох вчителів відсторонили від роботи?
  2. Відсторонюють лише тих нещеплених, хто працює очно, чи на дистанційці теж?
  3. Як школи працюють без відсторонених вчителів?
  4. Чому тоді школи досі на дистанційці?

З понеділка нещеплених від ковіду держслужбовців і працівників освітньої галузі почали відсторонювати від роботи. Заборона не стосується тих, хто має довідку про протипокази до вакцинації, а також тих, хто встиг зробити принаймні одне щеплення. 

LIGA.Life зібрала, що відомо про те, як минув цей робочий тиждень у школах.

Скількох вчителів відсторонили від роботи?

За інформацією Міносвіти, нещеплені від COVID-19 понад 36 000 працівників закладів освіти (5,6%).

Станом на 9 листопада, 9 632 з них відсторонили від роботи через відсутність вакцинації, повідомив начальник головного управління загальної, середньої та дошкільної освіти МОН України Юрій Кононенко в ефірі телеканалу "Київ" 10 листопада.

Скільки у цьому числі саме вчителів – в пресслужбі МОН не змогли відповісти на запитання LIGA.life. Сказали, що інформація перевіряється.

Найбільше працівників шкіл відсторонили у Волинській (390 працівників), Миколаївській (525), Івано-Франківській (145) та Київській областях, заявив Кононенко.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Найточнішу інформацію по вчителях озвучили по Івано-Франківську - 145 вчителів шкіл, 19 працівників у закладах позашкільної освіти, 17 невакцинованих працівників музичних шкіл міста та дев’ятеро – у закладах профтехсовіти. 

"Невакциновані вчителі зможуть приступити до роботи, як тільки отримають хоча б одну дозу вакцини, адже навчати дітей дистанційно можна і з однією дозою вакцини", – наголосила в коментарі LIGA.Life заступниця міського голови Івано-Франківська Вікторія Дротянко.

У Тернопільській області від роботи відсторонили 285 працівників закладів загальної середньої освіти та 31 працівник закладів дошкільної освіти, повідомила LIGA.Life Наталія Носоненко – заступниця начальника управління освіти Тернопільська ОДА.

У Києві, в Департаменті освіти і науки КМДА кажуть, що не ведуть статистику щодо кількості відсторонених працівників закладів освіти. Але рахують керівників закладів освіти. Так, кажуть, від 8 листопада відсторонили від роботи одного директора школи.

У Львові в понеділок відсторонили 320 працівників освітньої сфери. Станом 10 листопада, десятеро повернулися до роботи, повідомили в пресслужбі міськради.

Доповнено:

Станом на 10 листопада в Житомирській області в школах відсторонили 286 працівників (1,2% від кількості персоналу) та 202 працівника садочків (1,9%), повідомила LIGA.life т.в.о. директорки Департаменту освіти Наталія Осипович.

В Запорізькій області відсторонили 322 працівника шкіл (2,4%) та 285 працівників садочків області (2,1%), зауважила директор Департаменту Людмила Бухаріна.

Заступник начальника Управління освіти Черкаської ОДА Оксана Сімушіна повідомила LIGA.life про відсторонення 321 працівника школи (1,4%) та 163 працівника садочків (1,8%).

На Херсонщині у школах, садочках та закладах позашкільної освіти відсторонили 215 працівників. Також не допустили до роботи 34 людини у закладах I-IV рівнів акредитації (технікуми, передвища фахова освіти, виші), відповіла заступник обласного управління освіти Олена Міхєєва.

В Одеській області станом на 10 листопада в школах залишалися невакцинованими 2896 працівників (7,37%). З них, 1699 мали довідки про протипоказання, 83 людини перебували у відпустках, 372 працівника було відсторонено (0,95%). Інші 742 людини мали вакцинуватися. В садочках області були невакциновані 2302 людини (14,13%). Але відсторонили тільки 171 працівника. "Також 806 працівників мали довідки про протипоказання, 64 перебували у відпустках, інші 1261 мали вакцинуватися", повідомляє LIGA.life директор обласного Департаменту освіти Олександр Лончак.

LIGA.Life розіслала інформаційні запити в обласні департаменти та управління освіти, міські ради, щоб дізнатися точну кількість відсторонених від роботи вчителів та працівників дитячих садочків у перший тиждень дії постанови.

 

Відсторонюють лише тих нещеплених, хто працює очно, чи на дистанційці теж?

Постанова стосується усіх працівників, чиї професії потрапили до списку МОЗ. Зокрема, і вчителів. Зокрема, і на дистанційці, зазначив в.о. голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера на брифінгу 4 листопада. 

"Дистанційна робота – це просто один із режимів роботи. Відповідно до статті 12 Закону України "Про захист від інфекційних хвороб" стоїть обов’язок відсторонити від роботи в цілому. Тому тут немає винятку, в якому режимі працює людина", – пояснив Дегнера.

Повернутися до дистанційної роботи в "червоній" зоні можуть вчителі, які отримали хоча б одну дозу вакцини проти коронавірусу (не маючи протипоказань до щеплення). 

Тобто відсторонення триває доти, доки працівник не щепився. Граничних термінів для відсторонення не визначено, зауважував Дегнера.

Як школи працюють без відсторонених вчителів?

На тому ж брифінгу головний санлікар Ігор Кузін заявив, що на період відсторонення основного працівника, керівник закладу може наймати тимчасово іншого вчителя.

Дегнера ж додав, що директори можуть покладати обов'язки цього вчителя на інших працівників, з відповідною доплатою. Це, каже визначено кодексом законів про працю.

"Інше питання, коли значна кількість працівників буде відсторонена і зрозуміло, що невелика кількість працівників не зможе покрити їхню роботу – тут питання суто організаційного характеру, де взяти цих людей", – пояснив Дегнера.

LIGA.Life запитала в освітянських групах, як у їхніх школах проводять заміни. Учасники підтвердили, що відсторонили від роботи невакцинованих, як в очному форматі навчання, так і на дистанційному.

Згідно з відповідями, предмети в основному перерозподіляють між вчителями з інших дисциплін: 

"Заміну роздають тому ,у кого не достатньо годин, і він має змогу заміняти,хоч не спеціаліст з даного предмету", – пише Галина Ваганка-Курилишин.

"Немає ким заміняти взагалі, вже у всіх навантаження перерозподілене, всі завантажені вчителі по предметах, з яких відсторонили. Тому або бібліотекар іноді, або не має уроку взагалі, або приєднують ще до одного класу, поки є формат он-лайну. І нас купа дітей на одному уроці", – пише Olga Pacetka.

"Заміна тільки фахівцем оплачується за фактично проведені години із заповненням журналу обліку пропущених і заміщених уроків", – написала Nadiya Polyakova.

"Як нам казали "незаменимых не бывает" а ось і буває... У нас – це учитель інформатики", – написала Ksu Goncharova, чия школа вчиться очно.

"Вчителя початкових класів замінює вчитель організатор", – написала Емілія Ковбасюк.

"Так, заміну знайшли іншими вчителями не фахівцями. Історію читають математики, фізкультурники, біологи, мовники і т.д, в кого поміщаються години", – написала Галина Мельник, вчителька історії, яка наразі відсторонена від занять.

Чому тоді школи досі на дистанційці?

Уряд наполягає, що після відсторонення невакцинованих вчителів з понеділка школи мають повернутися до очного навчання. 

"Невакциновані вчителі та викладачі відсторонені, тому це дозволяє вважати, що 100% колективів мають вакцинацію", -  заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль 11 листопада в ефірі програми "Право на владу" на 1+1.

У Львові учні 1-4 класів повернуться за парти вже з 15 листопада. У Чернігові школи зможуть відновити навчання для 5-11 класів в очному форматі, згідно з постановою Уряду. 

Втім, у Києві школи продовжать працювати дистанційно. Це пов’язано з тим, що останніми тижнями в столиці збільшилась захворюваність серед дітей, каже міський голова Віталій Кличко.    

Українська омбудсманка Людмила Денісова зауважує, що переведення навчальних закладів на дистанційну форму навчання у "червоній" зоні карантину порушує права дітей на якісну освіту. 

Вона звернулася до міністра охорони здоров'я та міністра освіти та науки із проханням переглянути позиції щодо переведення навчальних закладів на дистанційну форму. 

Зокрема й виключення шкіл із переліку установ, які мають закриватися під час посилення карантинних обмежень. 

Також Денісова нагадала, що про порушення прав дітей на освіту заявляв голова Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге. Він пропонував не закривати школи, а дотримуватись протиепідемічних заходів у навчальних закладах.

Частина ж керівників міст всупереч постанові Кабміну на початку листопада відправила на дистанційку навіть 1-4 класи і школи, де щеплено 100% персоналу. Про це читайте в тексті 1-4 класи на дистанційці всупереч рішенню Кабміну. Як батькам добиватися відкриття шкіл?