Зміст:
  1. Пулітцерівська премія за висвітлення війни
  2. Евакуація з Маріуполя та порятунок цінних кадрів
  3. Рекордні збори в українському прокаті
  4. Дебют Чернова у новій ролі
  5. Світове визнання та нагороди

У ніч з 10 на 11 березня в Лос-Анджелесі відбулася 96-та церемонія вручення кінопремії "Оскар". Уперше перемогу в одній із номінацій одержав український фільм "20 днів у Маріуполі". Робота режисера та воєнного кореспондента Associated Press Мстислава Чернова здобула нагороду "Найкращий повнометражний документальний фільм". 

LIGA.Life зібрала найцікавіші факти про перший український фільм, який отримав "Оскара. Як "20 днів у Маріуполі" сприйняли глядачі, які результати приніс прокат в Україні та за що автор стрічки отримав Пулітцерівську премію — дізнавайтеся далі. 

Пулітцерівська премія за висвітлення війни

Разом із Мстиславом Черновим над стрічкою працював фотограф Євген Малолєтка, а також продюсерка та журналістка Василіса Степанова. Вони були останніми представниками міжнародних медіа, які перебували в Маріуполі на початку повномасштабного вторгнення, могли пересуватися містом та понад два тижні документували знищення Маріуполя російськими військами.

Зокрема, у фільмі показали облогу міста, бомбардування його околиць, загибель дітей і дорослих, масові поховання цивільних та інші злочини росіян. Найбільший резонанс викликали кадри, зняті 9 березня біля зруйнованого російськими військами пологового будинку №3.

У січні 2023 року на фестивалі Sundance у США відбувся прем’єрний показ стрічки "20 днів у Маріуполі", а вже у травні інформаційне агентство Associated Press отримало Пулітцерівську премію за роботу Мстислава Чернова, Євгена Малолєтки та Василіси Степанової у Маріуполі. 

Евакуація з Маріуполя та порятунок цінних кадрів

Частину відзнятого матеріалу, близько 10%, команда AP передавала з оточеного міста, поки мала мобільний зв’язок. Решту записів вдалося вивезти з Маріуполя з собою через гуманітарний коридор 15 березня. 

"Нам пощастило, що один із маріупольських поліцейських, ризикуючи своїм життям і безпекою своєї сім’ї, провів нас крізь 15 російських блокпостів, з камерами, матеріалами, жорсткими дисками. А ще ми дуже хвилювалися, бо вивозили картку Тайри (української волонтерки та медикині Юлії Паєвської. — Ред.). Вона передала свої матеріали, і ми мали відповідальність за них", — розповів на "Радіо Культура" Мстислав Чернов. 

Рекордні збори в українському прокаті

В український прокат стрічка вийшла 31 серпня 2023 року і вже за перший вікенд вересня зібрала 531,5 тисячу гривень. Наприкінці жовтня касові збори фільму становили понад два мільйони — про це в інтерв’ю LIGA.Life розповів продюсер, кінодистриб’ютор, засновник компанії "Артхаус Трафік" Денис Іванов. Таким чином "20 днів у Маріуполі" став найбільш касовим українським документальним фільмом в історії.

Стрічку показували в українських кінотеатрах до листопада 2023-го. За цей час її встигли побачити близько 16 тисяч глядачів. Утім, після номінації на Оскар фільм "20 днів у Маріуполі" знову з’явився в українському прокаті. 

Дебют Чернова у новій ролі

Фільм "20 днів у Маріуполі" став режисерським дебютом для Мстислава Чернова. До цього він працював воєнним кореспондентом у Сирії, Нагірному Карабасі, Лівії, Іраку, секторі Гази та Афганістані. 

Окрім Оскара стрічка принесла Чернову ще чимало нагород. Серед них — премія Гільдії режисерів США за "видатні режисерські досягнення в документальному кіно".

Перший український "Оскар". Що відомо про фільм "20 днів у Маріуполі"
Фото: EPA

Світове визнання та нагороди

На американському фестивалі незалежного кіно Sundance фільм "20 днів у Маріуполі" здобув приз глядацьких симпатій. Згодом він отримав численні нагороди на інших фестивалях:

  • перемогу в категорії Standing Up на 47-му Міжнародному фестивалі документального кіно у Клівленді (США);
  • звання найкращого документального фільму року на фестивалі Cinema for Peace 2023 (Німеччина);
  • перемоги у номінаціях "Найкраща режисура" та "Найкращий монтаж" на фестивалі документального кіно Doc Edge (Нова Зеландія);
  • приз глядацьких симпатій 20-го фестивалю документального кіно Docudays.UA (Україна)
  • премію Тіма Гетерінгтона на фестивалі документальних фільмів Sheffield DocFest 2023 (Велика Британія);
  • приз глядацьких симпатій на Міжнародному фестивалі документального кіно IDFA 2023 в Амстердамі (Нідерланди);
  • перемоги в номінаціях "Найкращий документальний фільм" та "Відкриття року" шостої Національної премії кінокритиків "Кіноколо" (Україна);
  • перемогу в номінації "Найкращий документальний фільм" кінопремії BAFTA Film Awards 2024 (Велика Британія);
  • звання документального фільму року на 44-й щорічній премії London Critics’ Circle Awards (Велика Британія);
  • нагороду "Найкращий продакшн" 17-ї премії Cinema Eye Awards (США);
  • Шевченківську премію-2024 в номінації "Публіцистика, журналістика" (Україна) та інші.