Вперше за 20 років організатори премії "Оскар" вводять нову номінацію
Фото: Allison Dinner / EPA

Американська академія кінематографічних мистецтв і наук вперше за 20 років запровадила нову номінацію на премію "Оскар". Її будуть вручати за кастинг, повідомляє The New York Times.

Режисери кастингу наполягали на цій категорії десятиліттями, стверджуючи, що їхня робота має вирішальне значення для успіху фільму, але Академія кінематографічних мистецтв і наук, яка призначає "Оскар", відхиляла цю ідею.

Нова категорія буде введена для фільмів, випущених у 2025 році, а це означає, що шанувальники не побачать статуетки до 2026 року.

Академія схильна бути консервативною, коли йдеться про введення нових нагород: останньою введена номінація була "Кращий повнометражний анімаційний фільм", який був заснований у 2001 році. Тоді її отримав мультфільм "Шрек".

Президентка Американського кастингового товариства Дестіні Ліллі сказала, що товариство було створено на початку 1980-х років частково для того, щоб сприяти отриманню цієї нагороди.

У 2013 році Академія створила відділення кастинг-директорів, яке наразі налічує понад 150 учасників. Ліллі зазначила, що нова філія дозволила іншим членам Академії повністю зрозуміти, чим займаються кастинг-директори. "Це був навчальний процес, формування розуміння того, який внесок ми як режисери кастингу робимо у готовий фільм", — додала Ліллі.

Цей крок ставить "Оскар" в один ряд із деякими іншими шоу, включно з "Еммі". BAFTA додала цю категорію для церемонії 2020 року, сприяючи закликам до вручення нагород Академії зробити те саме. Поширеним аргументом проти додавання номінації була тривалість церемонії. Минулого року церемонія вручення "Оскар" тривала три з половиною години, а у 2002 році вона досягла 4 годин і 23 хвилин.