Зміст:
  1. Вітамін С
    1. Користь
    2. Наслідки передозування
    3. Взаємодія з іншими ліками
  2. Вітамін D
    1. Користь
    2. Наслідки передозування
    3. Взаємодія з іншими ліками
  3. Цинк
    1. Користь
    2. Наслідки передозування
    3. Взаємодія з іншими ліками

Стаття оновлена від 8 грудня 2020 року.

У період пандемії COVID-19 у якості профілактики багато людей почали вживати вітаміни без попередньої консультації з лікарем. Часом це має негативні наслідки, особливо якщо ви додатково приймаєте ліки. 

До прийому вітамінів треба ставитися обережно, адже навіть найкорисніші речі у певних випадках можуть перетворитися на отруту. Деякі з них швидко виводяться з організму, деякі мають накопичувальний ефект.  

Наталія Міхно, сімейна лікарка першої категорії та кардіологиня, наголошує, що перед тим, як приймати будь-які вітаміни, бажано проконсультуватись з лікарем та здати аналізи, які допоможуть визначити їх рівень в організмі.

Адже кожен з них має свої побічні ефекти у разі передозування, наслідки якого не дуже приємні. Іноді навіть доводиться проводити детоксикаційну терапію (ставити крапельниці). 

Розберемо найпопулярніші у ковідні часи вітаміни та мікроелементи – вітаміни С,  D та цинк.

Вітамін С

вітамін С
Фото: pexels.com

Користь

Вітамін С (аскорбінова кислота) – важливий водорозчинний вітамін, який ми можемо отримати лише ззовні, наше тіло не може його виробляти. 

Він є в багатьох фруктах та овочах, зокрема в апельсинах, полуниці, ківі, болгарському перці, броколі, капусті та шпинаті. 

Збалансований рівень вітаміну С сприяє здоровій функції імунної системи. Щойно віруси досягають нашої слизової оболонки, вітамін С активно діятиме в різних місцях. Він індукує утворення лейкоцитів, нейтралізує вільні радикали та  регенерує більше власних антиоксидантів організму. Таким чином він підтримує нашу імунну систему і зменшує оксидативний стрес. Коли виникає застуда, рівень вітаміну С іноді різко падає через збільшення його витрат. Якщо це трапляється, то доцільно прийняти великі дози вітаміну C швидко для того, щоб підтримати захист нашого організму.

Рекомендована добова доза вітаміну С: 75 мг для жінок та 90 мг  для чоловіків.

Хоча зазвичай радять вживати вітамін С з їжею, багато людей звертаються до добавок, щоб задовольнити свої потреби.

Рекомендована денна норма споживання вітаміну С за даними Національної медичної академії США:

  • Діти (1-3 роки) – 15 мг;

  • Діти (4-8 років) – 25 мг;

  • Підлітки (9-13 років) – 45 мг;

  • Підлітки (14-18 років) – 65-75 мг;

  • Дорослі жінки (від 19 років) – 75 мг;

  • Дорослі чоловіки (від 19 років) – 90 мг;

  • Вагітні жінки (від 19 років) – 85 мг;

  • Жінки, які годують груддю (від 19 років) – 120 мг.

Наслідки передозування

Максимальна рекомендована кількість, або верхня межа, становить 2000 мг на день для усіх дорослих.

Приймання більшої дози вітаміну С не загрожує життю, але у вас можуть виникнути побічні ефекти:

  • болі в животі;

  • судоми;

  • діарея;

  • головний біль;

  • нудота (можлива блювота);

  • проблеми зі сном.

Також є патології, через які можуть виникнути й інші проблеми. Наприклад, гемохроматоз.  Це генетичне захворювання, яке передається у спадок, призводить до передозування вітаміном С.

Ця хвороба змушує тіло зберігати надмірну кількість заліза. За умов надмірного вживання вітаміну С цей стан посилюється та може спричинити пошкодження тканин організму (цироз печінки, артрит тощо). Також у разі тривалого використання він сприяє утворенню каміння у нирках.

Не треба забувати про взаємодію вітаміну С з іншими ліками та вітамінами. Особливо це стосується ліків проти серцевих захворювань та раку. Обов’язково проконсультуйтеся з лікарем перед прийомом добавки.

Взаємодія з іншими ліками

Алюміній. Прийом вітаміну С може збільшити засвоєння алюмінію з ліків (фосфатні сполучні), до складу яких він входить. Це може бути шкідливим для людей з проблемами нирок.

Пероральними контрацептиви. Прийом вітаміну С з пероральними контрацептивами або замісною гормональною терапією може підвищити рівень естрогену.

Інгібітори протеази. Пероральне застосування вітаміну С може зменшити ефект цих противірусних препаратів.

Статини та ніацин (нікотинова кислота). Під час прийому з вітаміном С ефект ніацину та статинів, який може принести користь людям із високим рівнем холестерину, може бути зменшений.

Варфарин. Високі дози вітаміну С можуть зменшити вашу реакцію на цей антикоагулянт.

Вітамін D

вітамін D
Фото: pexels.com

Користь

Вітамін D – гормон, який може виробляти та зберігати наш організм. Після перетворення в печінці він зберігається в жировій тканині. Тому важливо розуміти необхідність додаткового прийому вітаміну D. Тобто наш організм має здатність накопичувати його, тому перед початком прийому краще здати аналіз крові на рівень вітаміну D.

Цей жиророзчинний, тож приймати його треба з жирами. Наприклад, його можуть випускати у вигляді капсул із риб’ячим жиром. 

Він має дві форми: 

  • Вітамін D3 (холекальциферол). Міститься в деяких продуктах тваринного походження (жирна риба).
  • Вітамін D2 (ергокальциферол). Міститься в деяких рослинах, грибах та дріжджах.

D3 вважається вдвічі ефективнішим, ніж D2. Він підтримує здоров’я кісток, зубів та м’язів, зміцнює імунітет, допомагає схуднути, покращує здоров’я серця та підвищує чутливість до інсуліну (запобігає розвиненню діабету другого типу).

Норма вітаміну вказана в міжнародних одиницях (МО) на день.

  • 0-12 місяців – 400 МО;

  • 1-70 років – 600 МО;

  • 70+ років – 800 МО.

Максимальна добова доза для дорослих – 4000 МО!

Наслідки передозування

Через те, що вітамін D має здатність накопичуватися в організмі, перед початком прийому  краще здати аналіз крові на його рівень. 

Точний механізм токсичності вітаміну D є складним і на сьогодні не до кінця зрозумілим. Однак ми знаємо, що його активна форма функціонує подібно до стероїдного гормону. Він подорожує всередині клітин, кажучи їм вмикати або вимикати гени. За надмірного споживання вітаміну D його рівень в організмі може дати збій і передача правильних сигналів заблокується.

Один з основних процесів передачі сигналів пов’язаний зі збільшенням всмоктування кальцію з травної системи. Саме тому на поличках в аптеках можна побачити препарати, до складу яких входить і кальцій, і вітамін D.

Основним симптомом токсичності вітаміну D є гіперкальціємія – підвищений рівень кальцію в крові. Він може почати зв’язуватися з іншими тканинами та пошкоджувати їх. Найпоширеніша проблема – камені у нирках.

Не такі страшні, але не менш неприємні наслідки передозування вітаміном D –  розлад травлення з нудотою, блювання та болі в животі, відчуття втоми, стан розгубленості та запаморочення.

Взаємодія з іншими ліками

Стероїдні ліки можуть перешкоджати засвоєнню вітаміну D організмом. Це стосується деяких препаратів зі зниження ваги, судомних препаратів та діуретиків.

Якщо ви приймаєте бодай один з цих видів ліків, перед додаванням до свого раціону добавку у вигляді вітаміну D, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем.

Цинк

цинк
Фото: pexels.com

Користь

Цинк – один із найважливіших елементів для функціонування нашого організму. Його не виробляє наше тіло та не може там зберігати, саме тому ми повинні отримувати постійний його запас через їжу. Цей елемент необхідний для експресії генів, ферментативних реакцій, імунної функції, синтезу білка, синтезу ДНК та зростання організму.

Цікавий факт. Цинк також необхідний для відчуттів смаку та запаху. Оскільки один із ферментів, важливих для належного смаку та запаху, залежить від цієї поживної речовини, дефіцит цинку може зменшити здатність до смаку або запаху. 

Цинк зміцнює імунітет, знижує ризик деяких вікових захворювань (пневмонії, різні інфекції та вікова дегенерація жовтої плями), прискорює загоєння ран, знижує запальні процеси тощо.

Рекомендована кількість цинку в дієтичних нормах (RDA):

  • для хлопчиків та чоловіків від 14 років і старше – 11 мг/добу;
  • жінки від 19 років і старше – 8 мг/добу;
  • вагітні жінки від 14 до 18 років – 13 мг/добу;
  • вагітні жінки від 19 років – 11 мг/добу;
  • годуючі жінки від 14 до 18 років – 14 мг/добу; 
  • годуючі жінки від 19 років – 12 мг/добу.

Допустимі верхні рівні споживання цинку для людей, які не отримують цинк під наглядом лікаря: дорослі від 19 років і старше (включно з вагітністю та лактацією) – 40 мг/добу.

Наслідки передозування

Якщо ви приймаєте забагато цього елементу, у вас може виникнути:

  • нудота та блювота;

  • втрата апетиту;

  • діарея;

  • спазми в животі;

  • головний біль;

  • знижена імунна функція;

  • зниження "хорошого" рівня холестерину;

  • нейтропенія (виразки у ротовій порожнині та горлі).

Також вживання занадто великої кількості цинку може спричинити дефіцит інших поживних речовин. Наприклад, він може перешкоджати засвоєнню міді (лейкопенія – підвищення температури тіла, біль у горлі) та заліза. 

Взаємодія з іншими ліками

Антибіотики. Цинк може зменшити абсорбцію антибіотика, тобто організм поглинатиме меншу кількість. Щоб уникнути цієї взаємодії, приймайте його принаймні через одну годину після прийому антибіотиків.

Пеніциламін. Він застосовується за хвороби Вільсона та ревматоїдного артриту. Цинк може зменшити кількість пеніциламіну, який поглинає ваше тіло, та зменшити його ефективність.

Також слід пам'ятати, що за умов прийому Цинктералу (препарат цинку) разом із полівітамінними препаратами, до складу яких входить цинк, може виникнути передозування.

Заради свого здоров'я, перш ніж ковтати  вітаміни жменями, сходіть на консультацію до лікаря та здайте всі необхідні аналізи!

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин