Зміст:
  1. Як прощатимуться з принцом Філіпом
  2. Традиція прощання з королівськими особами
  3. Який протокол, якщо помирає монарх

Герцог Единбурзький помер 9 квітня 2021 року у Віндзорському замку за два місяці до свого 100-річчя. 

З королевою Філіп був одруженим 74 роки. Герцог був найстарішим в історії чоловіком панівного британського монарха, а також найстарішим в історії членом британської королівської сім'ї чоловічої статі. При цьому він залишався активним практично до самої смерті.

Королева Єлизавета II казала про нього так: "Мій чоловік – моя опора, джерело сили всі ці довгі роки, і я зобов'язана йому набагато більшим, ніж він думає".

Як прощатимуться з принцом Філіпом

Похорон принца Філіпа, герцога Единбурзького, буде за формою королівським, а не державним. Прощання розпочнеться 17 квітня о 15.00 з національної хвилини мовчання у каплиці Святого Георгія у Віндзорі.

Похорону передувало вісім днів національної жалоби. На цей час приспустили всі прапори. Королева Єлизавета ІІ на чотири дні відступила від державних обов'язків. 

Прощання з принцом Філіпом: як у Великій Британії хоронять королівських осіб
Каплиця Святого гергія. Фото з сайту королівської родини

Наступного дня після смерті Філіпа пролунали гарматні залпи у казармах королівської артилерії у Вуліджі, а також у лондонському Тауері, замку Кардіфф, замку Гіллсборо та Единбурзькому замку. Крім того, гарматні залпи запустили з есмінця HMS Diamond, фрегата HMS Montrose та військово-морської бази Портсмут.

Труну з тілом принца розмістили у приватній каплиці у Віндзорському замку. 

На церемонії прощання буде 30 осіб – діти Філіпа, онуки та інші близькі родичі. Через карантинні обмеження не буде публічних процесій, проте церемонію прощання транслюватимуть на телебаченні.

Британців просили не відвідувати похорон та не залишати квіти біля королівської резиденції через застереження Міністерства охорони здоров’я. 

Натомість на сайті королівської родини є онлайн-книга для співчуттів, а також пропозиція: замість квітів у знак пам’яті герцога Единбурзького пожертвувати кошти у благодійну організацію.

Прощання з принцом Філіпом: як у Великій Британії хоронять королівських осіб
Фото з Facebook королівської родини

Труну принца Філіпа перевезуть із Віндзорського замку до каплиці Святого Георгія в спеціально модифікованому Land Rover, який він особисто допоміг спроєктувати. 

Члени королівської родини пройдуться за труною, а королева поїде окремо до каплиці. 

Під час похорону усі мають дотримуватися соціальної дистанції та бути у масках, відповідно до загальних карантинних обмежень, пов’язаних з пандемією коронавірусу.

Процесія триватиме вісім хвилин. У цей час стрілятимуть військові гармати, й дзвенітиме дзвін комендантської години. 

Прощання з принцом Філіпом: як у Великій Британії хоронять королівських осіб
Фото з Facebook королівської родини

Труну нестимуть вісім військових. На ній розмістять штандарт, вінок, морську шапку й герцогський меч. Її віднесуть на західні сходинки в каплицю, де чекатимуть декан Віндзора та архієпископ Кентерберійський. 

Після служби принца Філіпа поховають у Королівському сховищі каплиці. 

Традиція прощання з королівськими особами

Церемонію королівських похоронів влаштовують спадкоємцям престолу і членам королівської сім'ї, які мають високе військове звання.

Також за церемонією королівського похорону ховали королеву-матір Єлизавету та принцесу Діану, попри те, що вона формально позбулася титулу "її королівської високості" після розлучення зі спадкоємцем престолу принцом Чарльзом.

Різниця між державними та королівськими похоронами – у протокольних тонкощах. Проте і ті, і ті можуть включати військову траурну процесію і відкрите для всіх прощання з тілом.

Прощання з принцом Філіпом: як у Великій Британії хоронять королівських осіб
Фото з Facebook королівської родини

Церемонію державного похорону зазвичай влаштовують, коли помирає сам монарх. Хоча, за рішенням короля чи королеви, бувають винятки. Наприклад, державну церемонію прощання влаштували для прем'єр-міністра Великої Британії у 1940-1945 та у 1951-1955 роках Вінстона Черчилля.

Похорон членів британської королівської сім'ї організовується графом-маршалом і членами Колегії герольдів. 

Зазвичай, для кожного члена королівської родини є план похорону, який має кодову назву.

Наприклад, коли помер король Георг VI, урядовців сповістили про це словами: "Кут Гайд-парку". 

План заходів на випадок смерті герцога Единбурзького назвали "Операція "Форт Брідж". Кодові назви використовують, щоб ніхто не міг перехопити інформацію до офіційного оголошення.

Прощання з принцом Філіпом: як у Великій Британії хоронять королівських осіб
Фото з Facebook королівської родини

Після смерті члена британської королівської родини й до його похорону має минути близько 10 днів. Цей час використовують для ретельної підготовки до церемонії. На всій території Великої Британії оголошують національний траур.

Труну перевозять на спеціальному транспортному засобі – лафеті.

Процесію супроводжує оркестр і церемоніальна хода за участю Королівської гвардії. 

У разі смерті члена королівської родини перед похоронами труну з його тілом, як правило, виставляють в холі Вестмінстерського палацу на кілька днів. 

Це роблять для того, щоб всі охочі попрощалися і висловити свою повагу. Наприклад, до труни королеви-матері Єлизавети прийшли попрощатися близько 200 000 осіб.

У випадку смерті принца Філіпа церемоніальної ходи та публічних прощань не буде з двох причин: через обмеження, пов’язані з пандемією, і тому, що він сам цього не бажав.

Прощання з принцом Філіпом: як у Великій Британії хоронять королівських осіб
Фото з Facebook королівської родини

Усі члени королівської родини мають одягатися у траурний одяг від дня смерті родича. Для цього навіть у відрядження вони беруть з собою комплект чорного одягу, щоб одразу переодягтися, якщо печальна звістка застане їх у подорожі.

За традицією, на похорон чоловіки королівської сім’ї мали одягати військову форму з почесними відзнаками. Проте, як повідомляє The Daily Mail, на похороні Філіпа ця традиція не буде дотримана. Королева оголосила, що всі будуть у чорному траурному одязі через те, що її син Ендрю та онук принц Гаррі через офіційне складання королівських обов’язків позбавлені військових звань та не можуть носити військову форму.

Документацію також ведуть на чорному папері. 

Який протокол, якщо помирає монарх

План заходів на випадок смерті королеви Єлизавети II розробили ще наприкінці минулого століття. З того часу його коректують кілька разів на рік. Він містить інформацію, як діятиме уряд, церква, поліція, ЗМІ, місцева влада тощо. План введуть в дію повідомленням прем’єр-міністру фрази: "Лондонський міст упав".

Прощання з принцом Філіпом: як у Великій Британії хоронять королівських осіб
Фото з сайту королівської родини

Як повідомляє The Guardian, план має кілька сценаріїв. 

Якщо королева помре після нетривалої хвороби вдома, біля неї поруч має бути сім’я і лікарі. Після того, як їй закриють очі, королем стане її син, Чарльз. Представники родини поцілують йому руку.

Особистий секретар королеви, який відповідає за престолонаступництво, зв'яжеться з прем’єр-міністром. Новину повідомлять урядам 15 країн, главою яких є британський монарх, а також урядам 36 країн Співдружності.

Оголошення про смерть королеви прикріплять до воріт Букінгемського палацу.

На цей випадок у ЗМІ вже підготовлені некрологи, також транслюватимуть завчасно підготовлені сюжети про королеву, ведучі будуть у траурному одязі.

Протягом кількох годин збереться парламент, і прем'єр-міністр виступить перед депутатами Палати громад з промовою. Наступного дня мають оголосити нового короля. Почнеться карбування монет з його портретом. Відповідні заготовки вже зберігають на монетному дворі.

Під час підготовки до похорону відбудеться генеральне прибирання Вестмінстерського Абатства, підготовка навколишніх вулиць тощо. Очікується, що церемонія прощання з Єлизаветою II буде багатолюдною, тож її координуватимуть за планом лондонської Олімпіади 2012 року (подію охороняли 40 000 поліцейських та військових).

Прощання з принцом Філіпом: як у Великій Британії хоронять королівських осіб
Фото з сайту королівської родини

У день похорону, коли труна з тілом королеви буде біля дверей абатства, вся країна зануриться у тишу. Зокрема, на залізничних вокзалах припинять оголошувати про прибуття поїздів, зупиняться автобуси й автомобілі.

Інші сценарії залежать від того, де і як помре королева. Якщо це станеться у Віндзорському замку або Сандрінгем-хаусі, через два дні тіло привезуть до Букінгемського палацу.

Якщо Єлизавета помре за кордоном, 32-га ескадрилья королівських Військово-повітряних сил доставить тіло на авіабазу Нортхолт, а далі машиною до Букінгемського палацу. 

Якщо печальна подія станеться в Шотландії, труна стоятиме в Холірудському палаці, звідки її доставлять до собору Святого Джайлза в Единбурзі, де пройде поминальна служба. А вже після цього королівським поїздом привезуть до Лондона.

У будь-якому випадку труну мають доставити до тронного залу Букінгемського палацу. 

Похорон відбудеться через дев’ять днів після смерті у Вестмінстерському абатстві. Тіло опустять в гробницю в каплиці Святого Георгія у Віндзорському замку.