Застуда чи таки COVID-19? Наскільки ми можемо самі це відрізнити, пояснює лікарка
Коронавірус. Фото Depositphotos.com

Це звичайна застуда чи таки COVID-19? Один з найчастіших запитів від пацієнтів.

Застудою ми звикли називати гострі респіраторні вірусні інфекції. Збудників, які їх викликають, досить багато, вони дещо можуть відрізнятись один від одного перебігом хвороби у людини.

Але загалом у них є одна важлива спільна риса – вони рідко ускладнюються чи призводять до смерті. 

COVID-19 – теж вірус, теж респіраторний, але часто може призводити до тяжких ускладнень і смерті. Відрізнити одразу, який саме у вас вірус, важко.

Саме тому ми, лікарі, зараз розглядаємо будь-яку респіраторну інфекцію, а іноді і кишкову чи іншу, як потенційний коронавірус. 

Якщо у вас з'явились будь-які симптоми застуди – це може бути він, ковід. Найважливіше, що треба зробити при появі симптомів – самоізолюватись. 

Є кілька симптомів, які при ковіді зустрічаються частіше аніж при звичайній застуді: втрата нюху та смаку, сильний надсадний кашель, лихоманка.

Лихоманка може бути при звичайній застуді також, але трапляється рідше. Застудившись, ми також іноді можемо погано чути запахи та гірше розуміти смаки, але після використання судиннозвужучих крапель та промивання носа нюх зазвичай покращується. При ковіді цього не стається.

Ми часто чхаємо при застуді, а при ковіді – ні.

Біль в м'язах та головний біль – також досить часті симптоми ковіду. Вони рідко зустрічаються при застуді, але досить часто при грипі. 

У грипу є одна характерна особливість – різкий початок. Ви часто прямо можете назвати годину, коли захворіли. При застуді розвиток поступовий.

Ковід зазвичай теж не такий швидкий. 

Задишка та кашель при ковіді найчастіше з'являються не на перших днях хвороби, а дещо пізніше. 

Кашель сухий та надсадний, може бути важко дихати.

Коронавірусною інфекцією хворіють, як дорослі, так і діти. Тому якщо ваша дитина має ознаки застуди, теж не можна виключити ковід.

Цікаво, що хоч ми і маємо певні набори та комбінації різних симптомів, все-таки сказати одразу, чим ви хворієте, доволі складно.

Хіба тільки втрата нюху та смаку вкрай характерна для ковіду. І, звичайно, тяжкий перебіг хвороби, запалення легень, задишка. 

Будь-яка застуда потенційно може бути ковідом. Такі реалії. 

Найважливіше: різні люди можуть по-різному переносити COVID-19. Якщо ви маєте легкий перебіг, це не означає, що ви не зможете заразити інших людей. Можливо, їм буде набагато тяжче.

Остаточно визначитись з діагнозом допоможе тестування ПЛР.

Важливо зв'язатись з вашим лікарем та скласти план дій. 

Якщо симптоми легкі, для початку достатньо самоізолюватись.

Пам'ятайте, що специфічного лікування ані для застуди, ані для ковіду не існує. Не існує противірусних ліків, які б на них діяли.

Специфічний противірусний препарат існує тільки проти грипу. Найважливіші кроки до одужання – прохолодне повітря вдома (18-22), достатня вологість (55-60 %) та рясне пиття.

LIGA.Life стала інформаційним партнером кампанії "Твій сімейний лікар". Це соціальна кампанія на підтримку трансформації сімейної ланки медицини. Тому ми продовжуємо серію корисних пояснювальних матеріалів про здоров'я від українських сімейних лікарів.