Зміст:
  1. Блукаючий розум – це не мріяння
  2. Переваги блукаючого розуму
  3. Які ризики?
  4. Що ви можете зробити, щоб отримати максимальну користь

Ви коли-небудь думали про своїх близьких під час нудної зустрічі? Планували свої вихідні під час миття посуду?

Це когнітивний феномен, відомий як "блукаючий розум". Дослідження показують, що на нього може припадати до 50% нашого пізнання під час бадьорого стану.

Що може допомогти зробити цей ефект продуктивним і корисним? LIGA.Life наводить переклад статті дослідниці психології університету Бонда Анчали Гарг та доцента психології університету Бонда Брюса Ватта.

Блукаючий розум – це не мріяння

Блукаючий розум часто використовується як замінник мріяння. Обидва вони вважаються типами неуважності, але не є одним і тим самим.

Якщо розглядати на прикладі, то блукаючий розум може виникнути під час читання книги, прослуховування лекції або на зустрічі – коли наш мозок відмовляється від поточного завдання і зосереджується на внутрішніх думках.

А от мріяння не передбачає основного — активного завдання. Наприклад, перед сном думати про колишнього партнера або мріяти, коли під час подорожі в автобусі ви дивитесь у вікно. Або лежати в ліжку й думати про те, як би це було поїхати у відпустку за кордон.

Якщо ви керуєте авто чи застеляєте ліжко, і ваші думки переміщуються від основного завдання, це буде класифікуватися як блукаючий розум.

Переваги блукаючого розуму

Вважається, що блукаючий розум відіграє важливу роль у створенні нових ідей, висновків або раптового розуміння. Це повʼязано з тим, що під час "блукання" мозок відпочиває і починає мислити більш творчо.

Цей вид творчості не завжди має бути пов’язаний із прямими творчими пошуками (наприклад, написанням пісні чи формуванням творів мистецтва). Він може передбачати новий спосіб підходу до університетського чи шкільного завдання, або проєкту на роботі.

Ще одна перевага блукаючого розуму — це позбавлення від нудьги, можливість подумки переорієнтуватись від монотонної справи на іншу.

Наприклад, хтось не любить мити посуд, але в цей час може подумати про свої плани на найближчі вихідні. У такому разі блукаючий розум допомагає "згадати час" упродовж нецікавого завдання.

Блукаючий розум також має тенденцію бути орієнтованим на майбутнє – поміркувати та накреслити майбутні цілі, великі чи малі. Наприклад, які кроки мені потрібно зробити, щоб отримати роботу після закінчення навчання? Або що я готуватиму на вечерю завтра?

Які ризики?

Блукаючий розум не завжди приносить користь. Це може означати, що ви втрачаєте важливу інформацію. Наприклад, можуть виникнути перерви у навчанні, якщо студент починає блукати розумом під час уроку, який охоплює деталі іспиту.

Деякі завдання також вимагають великої концентрації, щоб бути в безпеці. Якщо за кермом ви думаєте про недавню сварку з партнером, то ризикуєте потрапити в аварію.

Зважаючи на це, деяким людям може бути складніше контролювати свій розум. Наприклад, блукаючий розум більш поширений у людей з СПАУ (синдром порушення активності та уваги).

Що ви можете зробити, щоб отримати максимальну користь

Є кілька речей, які ви можете зробити, щоб максимізувати переваги блукаючого розуму.

Важливо: усвідомлення моменту блукаючого розуму дозволяє вам взяти до відома будь-які продуктивні думки та використовувати їх. Крім того, якщо він активізується у невідповідний час, це може допомогти повернути вашу увагу до поточного завдання.

Контекст має значення: намагайтеся зосереджуватись на нескладних завданнях, а не на складних. Інакше блукаючий розум може бути непродуктивним або небезпечним. Наприклад, спробуйте подумати про велику презентацію під час мийки авто, а не коли їдете до автомийки чи назад.

Зміст має значення: якщо можливо, намагайтеся, щоб зміст був позитивним. Дослідження виявили: якщо ваші думки більш позитивні та конкретні, то вони напряму пов’язані з покращенням самопочуття. Наприклад, думати про завдання, щоб виконати майбутні роботи у певні терміни, може бути більш продуктивно, ніж розмірковувати про те, як ви відчували стрес або не змогли вкластися у попередні терміни.