Шкарлет обіцяв безпечно повернути 1-4 класи до школи після канікул: що вийшло насправді
Ілюстративне фото Depositphotos.com

Ще 21 жовтня в.о. міністра освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що МОН спільно з МОЗ забезпечуватиме навчання 1-4 класів в класах після канікул, а 5-11 класів – залежно від епідемічного рівня.

Liga.Life спробувала розібратися, як на практиці можливо реалізувати таку обіцянку і чи справді молодші школярі зможуть навчатися очно.

Доповнено коментарем МОЗ, КМДА та Київської ОДА.

Хто не повернувся до класів

З 2 листопада в Україні почав діяти новий поділ на карантинні зони, залежно від епідемічної ситуації. Усього у "червоній зоні" 11 обласних центрів. У помаранчевій – практично вся країна.

Після цього у Чернігівській міськраді повідомили, що до 13 листопада учні з 5 по 11 класи будуть на дистанційному навчанні, а 1-4 класи – навчатимуться очно.

Міськрада каже, що це вимушене рішення. Мовляв, якби діти повернулися, через два-три тижні довелося б їх усіх закрити, оскільки до коронавірусу нині додається ще й грип та застуда. В інших містах поки не поспішають ухвалювати подібні рішення. 

Також повідомлялося, що дистанційно навчатимуться школярі, крім учнів 1-4 класів, і у Харківській та Запорізькій областях. Але часом ситуація змінюється швидко і хаотично. Наприклад, батькам учнів Борисполя, який нині у "червоній зоні", перед вихідними повідомили, що діти навчатимуться дистанційно, а вже у неділю, 1 листопада, повідомили, що всі школярі навчатимуться очно.

29 жовтня у більшості українських школярів закінчилися канікули й вони повернулися на навчання. У Києві на дистанційне навчання перевели 8 шкіл та 587 класів. Інші навчаються.

Як розповіла директорка департаменту освіти й науки КМДА Олена Фіданян, нині статистика по захворюваності на COVID-19 серед учнів та вчителів втішна, тож переважна більшість учнів може продовжувати навчання. За її словами, найбільша потреба якнайдовше утримувати на навчанні учнів початкових класів.

У КМДА зазначили Liga.Life, що у школах Києва, який нині у "помаранчевій" зоні, освітній процес організований з урахуванням епідемічної ситуації у кожному конкретному навчальному закладі. Зокрема, класи, не залежно від району міста, де учні контактували з хворим вчителем, переводять на дистанційне навчання.

У Департаменті освіти і науки Київської ОДА на запит Liga.Life повідомили, що всі школи у містах та районах області, які потрапили до "червоної" зони, перевели на дистанційне навчання. Крім того, окремі школи у районах, які не входять до "червоної" зони, також перевели на дистанційну або змішану форму навчання, оскільки частина вчителів захворіла на сезонні гострі респіраторні хвороби та грип.

Як довго діти зможуть навчатися і за яких умов перейдуть на дистанційне навчання, що буде в такому разі з молодшими школярами, враховуючи обіцянку Шкарлета про забезпечення очного навчання для учнів 1-4 класів?

Від МОН – лише поради

 

У Міносвіти заявили, що переважна більшість закладів освіти в Україні є комунальними, тому вони прямо підпорядковані засновникам – сільським, селищним, міським та обласним радам. 

Отже, й відповідальність за організацію навчання – на директорах шкіл та місцевій владі. 

"Відповідно до статті 32 Закону "Про місцеве самоврядування в Україні", саме до їх самоврядних повноважень належить управління закладами освіти, які належать територіальним громадам або передані їм, організація їх матеріально-технічного та фінансового забезпечення. Відповідальність за організацію та виконання протиепідемічних заходів покладається на засновників та керівників закладів освіти", – відповіли у МОН на запит LIGA.Life.

У Міністерстві освіти кажуть, що лише рекомендували закладам освіти самостійно визначити, як організувати освітній процес з урахуванням усіх карантинних правил. 

Директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Юрій Кононенко ще 22 жовтня казав LIGA.Life, що ніяких додаткових правил безпеки не буде, лишаються ті ж, що були. 

У МОН кажуть, що постанова № 641 забороняє відвідувати школи, якщо на самоізоляції через контакт з особою з підтвердженим випадком COVID-19 перебуває більше ніж 50% учнів та персоналу.

І додали, що законодавчо врегулювали питання організації дистанційного або змішаної форми навчання.

"Ми кілька років рухалися до децентралізації. Сьогодні школа – це самоврядний заклад і погоджується з місцевою владою, міністерство лише дає рекомендації", – заявив в ефірі одного з телеканалів в.о. міністра освіти та науки. 

Сергій Шкарлет додав, що "організація дистанційного навчання у більшості випадків не потребує грошей – лише бажання директорів шкіл та вчителів".

У відповідь на прохання прокоментувати такі заяви тимчасового очільника МОН кілька директорів шкіл зазначили, що не можуть нічого розповісти, оскільки не розуміють, як побудувати освітній процес лише для молодших школярів, як школі утримувати кілька класів у зимовий період і ще чекають роз'яснень від керівництва.

У Міністерства охорони здоров’я, з яким вирішив поділити відповідальність за безпеку молодших школярів Шкарлет, ми теж просили про коментар. Хотіли розуміти, як вони збираються захищати дітей. У пресслужбі відомства сказали, що поки немає що коментувати, оскільки рекомендації не змінилися. Але додали, що, мабуть, будуть змінюватися згодом. Поки немає розуміння, як саме.

"Є червоні зони, де діти пішли у школу. Хоча спочатку місцева влада вирішила, що учні будуть на дистанційному навчанні. Потім батьків повідомили, що навчання продовжиться очно. Поки що рішення залежать від місцевої влади", – сказали у пресслужбі МОЗ і пообіцяли надати коментар головного санітарного лікаря Віктора Ляшка, коли "буде що коментувати".

Тим часом вчителі розповідають, що, наприклад, у деяких школах Рівного, яке знаходиться у "червоній зоні", всі класи продовжують навчання очно, маски носять одиниці, а про дистанцію взагалі не йдеться. У Дніпрі ситуація схожа. Вчителі скаржаться, що немає ні масок, ні щитків, а в класах холодно – "температура 12 градусів". Така ж ситуація, за словами педагогів, і у Кропивницькому.

Тож "крайніми" знову залишаються директори шкіл, як вони все організують.