Зміст:
  1. Весільний сезон 2022: очікування/реальність
  2. Гулянка чи сімейна вечеря? Який формат обирають
  3. Цьогорічні весільні тренди, обумовлені війною
  4. Чи є робота для весільних спеціалістів?
  5. Організувати цьогоріч чи краще перенести? Що з цінами на весілля? 

Лише у липні в Україні зареєстрували 25 058 нових родин. Це майже стільки, скільки за такий самий період минулого року. "Цьогоріч українці доводять, що навіть війна – не перешкода для справжнього кохання", – зауважують в Міністерстві юстиції України. 

Загалом за перше півріччя цього року в Україні зареєстрували 103 903 шлюби, повідомили LIGA.Life в Мін’юсті. Для порівняння: за такий самий період 2021 року було 85 960 шлюбів.

Як саме повномасштабна війна змінила індустрію, який формат святкування пари обирають найчастіше і чи варто одружуватися цього сезону, LIGA.Life розповіли:

  • весільна організаторка-координатор Оксана Свояк (Forever_bride_wed);

  • ведуча та офіційна церемоніймейстерка Ольга Гриневич

Весільний сезон 2022: очікування/реальність

Весільна організаторка Оксана Свояк пригадує, що перше з завчасно заброньованих весіль 2022 року вони планували на 26 лютого. В день повномасштабного вторгнення його координаторка не виїздила з Києва, поки не зателефонувала до ресторану і не почула: "Ми розпустили персонал". 

Офіційна церемоніймейстерка і ведуча Ольга Гриневич перші місяці повномасштабної війни віддавала парам завдатки через скасовані весілля.

"З минулого року у мене були заброньовані дати на весілля в Києві, в Бучі, Ірпені. В тих місцевостях багато локацій гарних, багато молоді там купували квартири", – розповідає вона. 

Весіль в цьому сезоні стало менше, погоджуються Свояк і Гриневич. Більшість їхніх пар, які на початку великої війни відмовилися від весілля, нову дату не призначають. Перенесли "на невизначений час", розповідає Гриневич. Є й ті, які планують святкування "після перемоги". 

"Зв'язуються: давайте наступного року, дату повідомимо пізніше", – розповідає ведуча. Через 3-4 місяці після вторгнення нові пари почали цікавитися ідеєю весілля цьогоріч, додає вона. 

На початку літа, каже Свояк, спостерігався "бум одруження" пар, які десь за місяць до цього тільки вирішили зареєструвати шлюб. 

Гулянка чи сімейна вечеря? Який формат обирають

Гулянок мало, каже Гриневич: "Тому робота ведучих видозмінюється. Вже не йдеться про святкування з конкурсами, флешмобами. Формат – більше убік камерного святкування". 

Весілля під час війни: як змінилася індустрія за пів року й чи варто відгуляти ще цьогоріч
Фото: Unsplash

Багато пар, які вирішили одружитися під час великої війни, загалом відмовляються від ведучих на весіллі. І обирають, наприклад, гарну церемонію реєстрації тільки для двох, додає Ольга: "До мене звертаються, бо в Києві можу офіційно одружувати на будь-якій локації". Або реєстрацію та обід чи фуршет на малу кількість гостей. 

"На днях одружилися мої близькі друзі. Зробили церемонію та обід для найближчих. А пишне весілля відкладають на "після перемоги". Так у багатьох", – розповідає ведуча. 

Гучні весільні святкування з усіма атрибутами (ведучими, кавер-бендами), за її спостереженнями, відбуваються зараз на заході України. В мережі це активно не висвітлюють. В рішенні "гучно гуляти чи організувати сімейну вечерю" кожна пара індивідуальна, переконана Свояк. 

Її агентство організовувало весілля для нареченої, батько якої служить у ЗСУ. Коли стало відомо, що тата зможуть відпустити на кілька днів, наречена захотіла повноцінне святкування. У неї було десь 25 гостей, але не сімейні посиденьки, а активний весільний танець, конкурси.

"Вона казала: невідомо, що буде завтра, що буде з батьками. Не хочу, щоб війна та росіяни псували найважливіший день у моєму житті", – пригадує Свояк.

Натомість інша пара відразу сказала на зустрічі з організаторами: "Це повинно бути скромно, тихо, щоб не образити людей, які переживають втрати та які зараз на війні. З повагою до них не хочемо нічого драйвового". 

Цьогорічні весільні тренди, обумовлені війною

Весілля під час війни: як змінилася індустрія за пів року й чи варто відгуляти ще цьогоріч
Фото: Валентина Поліщук/LIGA.net
  1. Багато людей одружилися перед тим, як хтось з пари вступив у лави ЗСУ. Адже під час воєнного стану військові отримали можливість навіть у звичайному РАЦСі пришвидшено одружитися, не чекаючи місяць після подання заяви, пояснює Гриневич.

  2. Скорочення кількості гостей. "Ця тенденція була і торік. Зараз продовжується. Мотивація пар різна. У когось гості не можуть приїхати, хтось вважає "не на часі" великі святкування", – розповідає ведуча.

  3. Тренд на національне вбрання у наречених і гостей. Популярні весілля у вишиванках. 

  4. Весілля стали коротші. Це пов'язано з комендантською годиною. "Раніше могли гуляти до першої ночі, а зараз о 21:00 треба ставити крапку, щоб люди встигли доїхати додому", – пояснює Ольга. Чутки про "закриті комплекси й святкування" ходять, але ведуча з таким не стикалася. 

  5. Часто без активних танців. Більшість пар, з якими спілкується Ольга Гриневич, скорочують музичну частину, немає активних танців. Обирають лаунж. 

  6. Скринька та "банка" на ЗСУ. На весіллях ставлять скриньки для благодійних зборів. Замість квітів наречені створюють "банку" і приймають донати, розповідає Оксана Свояк: "На весіллі нареченої, батько якої зараз служить, збирали для його підрозділу".

На кожному весіллі, до якого залучено їхнє агентство, згадують хвилиною мовчання, завдяки кому "можемо тут бути й святкувати". 

Чи є робота для весільних спеціалістів?

"На початку літа перші весілля підрядники готові були робити ледь не безкоштовно. Але чим далі, тим важче це робити. Вже розуміють, що продовжувати грандіозні знижки в шкоду собі не можуть. Восени весіль буде менше, корпоративів цьогоріч не буде", – розповідає Оксана Свояк.

Весілля під час війни: як змінилася індустрія за пів року й чи варто відгуляти ще цьогоріч
Фото: Pexels

Загалом у всіх весільних спеціалістів стало менше роботи, кажуть Свояк і Гриневич. Багато чоловіків-ведучих волонтерять. Багато жінок-ведучих виїхали з дітьми за кордон, зауважує Ольга. Багато церемоніймейстерок і декораторок також виїхали, додає Оксана: "Зрозуміли, що їм нерезонно повертатися і намагатися в цьому сезоні працювати".  

Декоратори, за її словами, найбільше постраждали серед весільних підрядників. Знає про три студії декору, які закрилися під час війни.  

Найменше війна зачепила, вважає Оксана, ведучих і фотографів: "До них звертаються ті пари, які зараз вирішили організовувати весілля. Тому обсяги замовлень більші, ніж в організаторів весіль". Фотографи також можуть знімати love story, сімейні фотосесії, хрестини, вінчання. Фотографині можуть працювати в Україні та за кордон виїжджати на зйомки.

Організувати цьогоріч чи краще перенести? Що з цінами на весілля? 

Оксана Свояк радить парам, які вирішили одружуватися, організовувати весілля в цьому році, не відкладаючи. Зараз вже хоча б зрозуміло, які ціни та які можуть бути витрати. Щодо наступного року ніхто нічого не розуміє і не може гарантувати.

  1. Якщо вже маєте заощадження в доларах на весілля, це вигідніше, ніж купувати долар по 40. 

  2. У підрядників набагато скоротилися обсяги роботи. Тому більш лояльні."У минулому сезоні, якби написали ведучому за місяць до весілля, він би до свого прайса ще 1000 накинув. Бо в нього на тиждень вже могло стояти три весілля", – розповідає Оксана.

  3. Деякі ресторани знизили умови за депозитами. На початку літа, розповідає Свояк, заклади взагалі знімали депозити. Можна було орендувати на 20 гостей за 40 000 грн зал, розрахований на 50 гостей, який зазвичай пропонували за депозитом 80 000 грн. "Продукти подорожчали, тому і ціни в меню зросли десь на 20% у порівняння з попереднім роком".

  4. Фотографи/відеографи часто йдуть назустріч.
    Ті, хто працюють у доларах, інколи можуть фіксувати курс нижчий, ніж банківський, каже Свояк.

  5. Бюджети на декор залишилися на рівні минулого року. У декораторів збільшилися ціни на квіти, бо долар і євро зросли, пальне подорожчало. Але підрядники замість цього знизили ціни на орендні позиції (вазочки, стійки, арки, штучні квіти), розповідає Свояк. Так зробили, щоб приваблювати інших клієнтів запросити їх на декор.

З боку підрядників, на думку Гриневич, зараз було б більш лояльно озвучувати ціни в гривнях: "Щоб наречені до всього стресу не переживали ще й через те: чи не підстрибне курс і не доведеться платити більше".