Зміст:
  1. Екскурс в історію
  2. Що таке Kangoo jumps
  3. Що варто знати початківцям
  4. Як проходять тренування
  5. Які обмеження існують
  6. Як підібрати одяг та черевики Kangoo jumps
  7. Чому слід піти на Kangoo jumps вже сьогодні

Від самого початку Kangoo Jumps – це назва моделі чобіт з пружиною. Їхні прототипи можна зустріти у мультфільмах, на циркових виставах чи фестивалях. 

Упродовж останніх п’яти років в Україні розвивається однойменний вид фітнесу. Головне спорядження спортсменів – взуття Kangoo Jumps. Упродовж кардіотренування людина не тільки стрибає, але й бігає, виконує танцювальні рухи та вчить цілі комбінації на пружинній підошві чобіт.

LIGA.Life поспілкувалась із міжнародною інструкторкою Kangoo Jumps Альоною Силенок та дізналася, кому слід спробувати цей вид фітнесу, як підготуватися до тренування та які переваги має.

Екскурс в історію

За словами Карлоса Пейдра, дизайнера та технічного директора Kangoo Jumps, перше взуття з пружиною створив у 1914 році Гастон Деворе – паризький драматург та співвласник декількох журналів. Історики припускають, що він розробив таку модель для використання на сцені театрів. Проте через Першу світові війну компанія з продажу так і не запустилась.

У 1940-1950-х в продажі з’явилось "стрибкове взуття" для дітей, яке складалось зі звичайної туфлі та величезної пружини. Проте через технічну недосконалість – погану стійкість та підтримку ноги – в народі це взуття прозвали "чоботами для ламання щиколоток".

Проте спроби зробити ідеальне взуття для стрибків не вщухали. У 1990 році канадський винахідник Джордж Лехтман створив черевики з пружинною підошвою – Exerlopers. Їхня головна мета – захистити від ударного навантаження коліна та гомілку під час бігу.

Проте одночасно з Лехтманом у 1989 році подібну ідею розробив японський винахідник Йоширо Накамацу. Його модель називається "летючі черевики" PyonPyon, які досі застосовуються в Японії для розваг та спорту.

Обидві моделі мали чоботи на шнурівці, які не дуже добре фіксували гомілковостопний суглоб. Над цим недоліком задумався Деніс Навіл – розробник моделі Kangoo Jumps. Він зробив спеціальні фіксувальні застібки. У 1996 році Навіл отримав патент на свій винахід.

Згодом моделі взуття вдосконалювали ще більше. Додавали застібки для кращої фіксації, змінювали рельєф пружинної підошви. Зараз цей вид взуття має подібний чобіт, як в роликах або ковзанах. 

Пружина відіграє роль амортизатора і захищає колінні, гомілковостопні суглоби та хребет від сильного ударного навантаження, що зменшує ризик травм.

Тренування на пружинах. Що таке Kangoo Jumps: історія, переваги, обмеження
Kkangoo Jumps shoes. Фото: depositphotos.com

Що таке Kangoo jumps

"Взуття стало початком зародження нового виду фітнесу – Kangoo jumps. Він покращує роботу серцево-судинної системи, розвиває фізичну витривалість, координацію та рівновагу", – пояснює Альона.

Вага кожного чобота для дорослих – від 2 кг. Тому впродовж інтенсивного тренування спортсмен отримує силове навантаження на м’язи ніг, сідниць та нижньої частини пресу. 

"Черевик має напівкруглу форму підошви. Щоб впевнено стояти на ній, потрібно тримати рівну поставу. Це додаткова мотивація для людей, які мають сутулість, проблеми з хребтом або сидячий стиль життя. Рівна постава фіксується і зберігається навіть після тренування".

Наразі розроблено безліч програм тренувань з Kangoo Jumps. Серед них:

  • Kangoo Dance – аеробна програма, що складається з серії простих вправ, які  з'єднуються в хореографічну комбінацію. 

  • Kangoo Power – інтервальне тренування для збільшення сили та витривалості м'язів. Основні рухи дуже прості, але їхня інтенсивність збільшується  під час переходу від одного рівня фізпідготовки до іншого.

  • Kangoo Boot Camp – колове високоінтенсивне тренування в армійському стилі, яке застосовується для підвищення витривалості.

  • Kangoo Kick and Punch – інтервальне тренування з елементами безконтактного бою для збільшення сили і витривалості м'язів.

Тренування на пружинах. Що таке Kangoo Jumps: історія, переваги, обмеження
Kangoo Jumps. Фото з особистого архіву тренерки

Що варто знати початківцям

"Якщо людина приходить вперше на Kangoo Jumps, для неї проводять тренування-знайомство. Тренер допомагає правильно взути черевики та піднятися", – пояснює Альона.

За її словами, боятися черевиків не варто. Площа підошви дозволяє міцно триматися на ногах, вільно бігати та стрибати.

Головне правило початківця – тримайте спину рівно, а ногу розташуйте на опуклу точку черевиків. Так він може виконати свою головну функцію – амортизацію руху та захист суглобів. Адже пружини в черевиках знімають навантаження.

"Початківець може одразу долучитися до групового заняття. Адже класичне Kangoo Jumps – це не танці, де кожного тренування відпрацьовують однакову комбінацію. Зазвичай тренери змінюють рухи для кожного тренування".

Для остаточного розуміння, чи підходить вам цей вид фітнесу, потрібно щонайменше два тренування. За цей час людина розвине координацію рухів, витривалість та впевненість рухів у пружинному взутті.

Проте Альона не радить початківцям переобтяжувати себе тренуваннями. Двох занять на тиждень цілком вистачить для адаптації організму до інтенсивного кардіонавантаження.

Як проходять тренування

Стандартна тривалість тренування – година. Воно складається з трьох етапів: розминка, основна частина та заминка.

Тренування починається зі статичної розминки усіх суглобів. Її тривалість – 7-10 хв, залежно від фізпідготовки групи. За цей час тренер поступово нарощує інтенсивність, переходячи до бігу та стрибків.

Основна частина – практика певних рухів (повороти, стрибки) та їхнє поєднання у комбінацію. Тривалість – 30-45 хв. Інколи до кардіотренування додають силові вправи для пропрацювання м’язів пресу та сідниць. Через додаткові 4 кг від взуття спортсменам не потрібні гантелі. 

Заминка складається з блоку розтяжки. Зазвичай її виконують без взуття на килимку для йоги. Тривалість – 10-15 хв.

Влітку тренери можуть проводити заняття в парках або на спортивних майданчиках.

Відео: Youtube-канал "Jellyfish Pictures"

Які обмеження існують

Kangoo jumps – вид фітнесу, доступний для дітей з п’яти років. Для цього віку розроблені спеціальні черевики, вагою по 600 г кожен. Вони легкі та мають амортизацію для захисту дитячих суглобів та хребта.

Щодо дорослих, то вікових обмежень немає. 

"Мій найдоросліший клієнт мав 60 років. Якщо у клубі немає спеціальної групи 50+, раджу обирати індивідуальні заняття. Групові тренування можуть бути занадто інтенсивними для людей такого віку".

Черевики дозволяють тренуватися людям різної ваги. Адже існує спеціальна модель Pro для людей, які важать понад 100 кг.

Проте обмеження все ж існують. Такий вид фітнесу не рекомендований жінкам в період вагітності, а також людям з загостренням будь-якого захворювання. 

Людям з травмами спини та колін варто звернутися до лікаря за консультацією. Адже Kangoo jumps знімають навантаження з цих частин тіла і допомагають зміцнити м’язи.

"Я почала займатися цим видом спорту після компресійного перелому хребта. Тому що усі інші активності викликали дискомфорт та біль, а Kangoo jumps допоміг зміцнити спину і відновитися після травми", – розповідає Альона.

Якщо лікар дозволив цей вид фітнесу, то попередьте свого тренера про особливості здоров’я. Так він допоможе розрахувати інтервал між активність та відпочинком. Адже для людей з травмами відновлення особливо важливе. 

Подібна порада стосується людей з серцевими та легеневими захворюваннями. Після дозволу лікаря варто звернутися до тренера, який розробить менш інтенсивні модифікації вправ. 

Тренування на пружинах. Що таке Kangoo Jumps: історія, переваги, обмеження
Kangoo Jumps kids. Фото з особистого архіву тренерки

Як підібрати одяг та черевики Kangoo jumps

"Немає спеціальної уніформи для тренувань. Головна вимога – обирати одяг, який не перешкоджає рухам. Наприклад, шорти, футболки, неширокі спортивні штани, лосини. Жінкам краще замінити бюстгальтер спортивним топом", – радить тренерка.

Також беріть з собою додаткову пару високих шкарпеток. Черевики Kangoo jumps мають подібну форму як ковзани та ролики. Орієнтуючись на їхню висоту, підберіть шкарпетки.

"По-перше, це одне з правил гігієни. Адже зазвичай тренери дають черевики спільного користування. По-друге, вони захищають ноги від натирань та ран".

Також не забувайте про водний баланс. Беріть на тренування пляшку води.

Черевики входять у вартість тренувань. Проте для людей з особистим взуттям ціна може зменшитись. Запитуйте про це у фітнес-клубі.  

Якщо ви вирішили придбати собі Kangoo jumps:

  1. Дізнайтесь свій точний розмір ноги та вагу тіла.

  2. Оберіть модель черевика: basic – до 80 кг, hard – до 90 кг, pro – від 100 кг.

  3. Оберіть розмір черевиків за сіткою: XS – 34-36, S – 37-39, M – 40-42, L – 43-45. Взуття розраховане одразу на три розміри.

Ціна взуття Kangoo jumps – від 229 євро. 

Тренування на пружинах. Що таке Kangoo Jumps: історія, переваги, обмеження
Kkangoo Jumps. Фото з особистого архіву тренерки

Чому слід піти на Kangoo jumps вже сьогодні

Отже, серед головних переваг занять цим видом фітнесу слід виокремити:

  • Мінімальне ударне навантаження. У взутті з пружиною суглоби та хребет захищені на 80%. Тому цей вид спорту безпечний навіть для людей з травмами колін та спини.

  • Додаткова вага. Черевики додають 4 кг до ваги тіла. Тому заняття в такому взутті збільшують ефективність тренувань на 30% у порівнянні з фітнесом у звичайному взутті. 

  • Немає гендерних та вікових обмежень. Цей вид спорту підійде для всієї родини. Існує ряд спеціальних програм для дітей від 5 років, літніх людей, а також дорослих чоловіків та жінок.

  • Спалення калорій. У середньому за годину інтенсивного тренування людина здатна спалити 1000 калорій. Їхня кількість може коливатися залежно від ваги та фізичної підготовки людини.

  • Зміцнення м’язів. Упродовж заняття збільшується сила м’язів та витривалість. Тіло швидко набуває м’язовий тонус і підтримує його за умов регулярних тренувань.

  • Покращення постави. Черевики вимагають рівну спину, інакше втриматись на них буде складно. З часом постава зафіксується і буде рівною навіть за межами тренажерної зали.

  • Робота над координацією рухів та рівновагою. Це особливо корисно для дітей та літніх людей. У перспективі ці навички захищатимуть від травм.

  • Відсутність ризиків. Якщо людина дотримується правильної техніки виконання вправ та обирає взуття за розміром, то ризик отримати травму мінімальний.

"Головна перевага тренувань з Kangoo jumps – поліпшення настрою та збільшення рівня енергії. Після заняття спортсмени відчувають прилив бадьорості через збільшення рівня ендорфінів завдяки постійним стрибкам".