Зміст:
  1. Методи впливу
  2. Виконавці й виборчі кампанії
  3. Чи дійсно це змінює думку виборців?

Артисти, музиканти й актори часом стають активними учасниками політичних процесів. Завдяки своїй популярності та широкому доступу до аудиторії, вони здатні залучити до політичного життя будь-яке покоління виборців, зробити певні теми "вірусними" у соцмережах і навіть підвищити явку на виборах. LIGA.Life розповідає, як знаменитості впливають на виборчі процеси. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Методи впливу

Одним з основних способів є "ендорсмент" (від англ. endorsement) — це публічна заява відомої людини про те, що вона використовує або обирає певний продукт, ще так називають публічну заяву про підтримку когось.

Зазвичай відомі люди поширюють свої погляди через дописи у соцмережах, участь у політичних заходах і кампаніях, а також через музичний контент. Наприклад, під час президентських виборів 2020 року в США багато артистів, з-поміж них Мадонна й Карді Бі, підтримали Джо Байдена. Дональда Трампа, приміром, підтримують Ілон Маск і Каньє Вест. Маск також пообіцяв підтримати кампанію фінансово.

Тейлор Свіфт, яка раніше утримувалася від політичних заяв, у 2018 році вперше публічно висловила підтримку Демократичній партії, що значно збільшило зацікавленість молоді в участі у проміжних виборах. Її допис в Instagram, у якому вона закликала фанатів реєструватися на сайті vote.org для голосування, призвів до стрімкого зростання реєстрацій на сайті: лише за добу після публікації кількість нових виборців зросла на 65 000 осіб. У 2020 році Свіфт підтримала Джо Байдена й Камалу Гарріс, додавши відео, де пече печиво з написом "Biden Harris 2020".

А вже у 2024 Тейлор Свіфт залучила 405 999 відвідувачів на сайт vote.gov за 24 години після того, як опублікувала пост із підтримкою кандидатури Камали Гарріс.

Виконавці й виборчі кампанії

Музика не лише мотивує фанатів артиста, але й підсилює меседжі виборчих кампаній. Пісні стають своєрідними "гімнами" політичних рухів і допомагають сформувати образ кандидата. Наприклад, Дональд Трамп неодноразово використовував популярні пісні під час своїх заходів, як-от "Eye of the Tiger" гурту Survivor чи "Rockin' in the Free World" Ніла Янга, хоча деякі з музикантів публічно відмежовувалися від того, що мають якісь зв'язки з його кампанією. Це навіть призводило до конфліктів, оскільки не всі артисти бажають бути асоційованими з політиками та їхньою риторикою.

Від Тейлор Свіфт до Ілона Маска: як знаменитості впливають на вибори у США

Офіційною піснею виборчої кампанії Камали Гарріс у 2024 стала композиція "Freedom" Бейонсе. Співачка не висловила публічну підтримку, але дала дозвіл кампанії Гарріс використовувати її пісню у відеозаписі свого першого офіційного візиту до штабу кампанії, що є рідкісним схваленням з боку суперзірки. До цього вона підтримувала Барака Обаму ще під час його першої кампанії у 2008 році. Бейонсе записала спеціальний виступ на його інавгурацію та допомогла мобілізувати афроамериканську спільноту на підтримку Обами. Пізніше, у 2016 році, вона приєдналася до кампанії Гілларі Клінтон. Її зусилля були націлені на підвищення обізнаності про вибори серед жінок і меншин.

Окрім цього, попзірка Біллі Ейліш і її брат Фінеас, автор пісень і продюсер, зняли відеоролик, присвячений Національному дню реєстрації виборців, і Біллі сказала, що вони обидва будуть голосувати за Гарріс і Вальца, "бо вони борються за захист нашої репродуктивної свободи, нашої планети й нашої демократії".

Співачка дозволила кампанії Гарріс-Вальц використовувати її пісню "When the Party's Over" у загальнонаціональній рекламі на підтримку прав на репродукцію. За 8 днів ролик зібрав понад 500 000 переглядів на Youtube.

Чи дійсно це змінює думку виборців?

Хоча вплив зірок на вибори є помітним, важливо розуміти, що він не завжди призводить до зміни політичних поглядів. Здебільшого, підтримка зірок мотивує їхніх шанувальників, які вже мають подібні політичні переконання, активніше брати участь у виборчому процесі. Це може проявлятися у вигляді голосування, донатів на підтримку кандидата або волонтерської роботи в штабах.

Проте, коли йдеться про молодих виборців, підтримка знаменитостей справді може мати більший ефект. Зірки на кшталт Біллі Айліш чи Олівії Родріго, які активно спілкуються зі своїми фанатами у соцмережах, здатні залучити молодь, яка ще не визначилася з вибором.

Причина цього, як пише The Guardian, у сучасній соціальній структурі, де панують "парасоціальні відносини" — знаменитість розглядається не просто як артист, якого можна любити і яким можна насолоджуватися, але і як продовження моральних, соціальних і політичних цінностей фанатів.

Їхні звернення часто мають характер розмови "на рівних" і показують, що участь у виборах — це не просто обов'язок, а можливість вплинути на майбутнє.