Зміст:
  1. Як так сталося?
  2. Справа лише в коронавірусі?
  3. Що ж робити батькам?

Що робити батькам – дізнавалася LIGA.life.

Як так сталося?

Постанова Кабміну від 9 грудня 2020 року №1236 чітко говорить – навіть у "червоній" зоні 1-4 класи не відправляють на дистанційне навчання за жодних умов, це не прив’язано до вакцинації вчителів. 

У школах, які мають 100% вакцинованих працівників, 5-11 класи теж продовжують навчання в режимі офлайн. 

"Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і МОН постійно комунікують про те, що дистанційне навчання не підходить початковій школі, бо учні ще не сприймають інформацію у такий спосіб і не отримують знань", – зазначає співзасновниця ГО "Смарт освіта" і ГО "Батьківський контроль" Оксана Макаренко. 

Всупереч цьому, після розширення "червоної" зони ряд обласних комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішили, що через ріст захворюваності на коронавірус на дистанційку мають перейти всі школярі – з 1 по 11 клас. 

Батьки учнів з цим не згодні. У Львові 2 листопада створили петицію з вимогою відновити очне навчання у школах у "червоній" зоні за умови вакцинації 100% працівників закладу. Петицію мають розглянути на одному з наступних пленарних засідань депутати Львівської міської ради.

У Києві місцеву владу просять дозволити учням молодших класів повернутися до звичайного формату занять у школах за умови вакцинування 100% працівників. 

Коментуючи цю петицію, в КМДА наголошують, що перехід шкіл на дистанційне навчання для всіх учнів з 1 по 11 клас – це вимушені заходи. Адже у столиці вирує дельта-штам коронавірусної інфекції, який більш заразний, у тому числі і для дітей. 

За словами заступниці голови КМДА Ганни Старостенко, майже 30% населення столиці (діти та освітяни) зайняті в освітньому процесі: "Наша мета – максимально обмежити контакти, і єдиний вихід – це жорсткий локдаун у місті та перехід на дистанційне навчання навіть початкової школи. Маємо надію, що такі обмеження вже незабаром принесуть поліпшення епідемічної ситуації в столиці".

Співзасновниця ГО "Смарт освіта" і ГО "Батьківський контроль" Оксана Макаренко визнає: очевидно, один із факторів, який би допоміг вийти з дистанційного навчання – підвищити рівень вакцинації батьків учнів. 

"Якби всі батьки щепилися влітку, може б, і не виникла ситуація з необхідністю зараз йти на дистанційне навчання", – каже вона.

Втім, на думку Макаренко, це жодним чином не знімає відповідальності з влади, яка сьогодні говорить одне, а завтра – інше.

"Якщо пообіцяли, що в разі щеплення 100% працівників школи не закриваються, а "першачків" загалом не відправлятимуть на дистанційку, треба дотримуватися обіцянок", – наголошує вона.

Нинішня ситуація абсолютно руйнує довіру і до обіцянок влади, і до кампанії вакцинації, переконана експертка.

У столиці рішення про дистанційне навчання для всіх учнів було затверджено протоколом № 68  від 28.10.2021 року Постійної комісії з питань ТЕБ та НС КМДА. Працювати очно в Києві дозволено тільки дитячим садкам за умови 100% вакцинації працівників. 

"Ми зв’язалися з юристами, щоби з’ясувати, чи перевищує свої повноваження Постійна комісія, вступивши в пряме протиріччя з постановою Кабміну. Юристи вважають, що так. Готують точні аргументи, з якими можна йти до суду", – каже Оксана Макаренко.

За її словами, сама комісія вважає, що має право в "червоній" зоні ухвалювати такі рішення і навіть перевіряти та штрафувати школи, які працюють попри заборону.

Тому столичні школи всіх форм власності, де і вчителі, і батьки щеплені, сидять на дистанційному навчанні. Навіть директори приватних шкіл, у яких є 100% щеплених працівників, не наважуються відкривати свої заклади, каже експертка.

LIGA.life надіслала інформаційний запит у КМДА, щоби дізнатися, чи має Постійна комісія з питань ТЕБ та НС КМДА або якийсь інший орган повноваження перевіряти школи на дотримання дистанційки в 1-4 класах і штрафувати "порушників". Ми також запитали, про які суми штрафів йдеться. 

Макаренко зауважує: удар комунікативної неузгодженості зараз прийматимуть на себе директори шкіл, до яких підуть розлючені батьки, вимагаючи відчинити школі. 

"По суті, матимуть рацію, бо це рішення незаконне. А якщо директор відкриє заклад – до нього прийде з перевіркою комісія КМДА і штраф накладе", – підкреслює вона.

На думку головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна, рішення обласних ТЕБ і НС не мають суперечити вимогам урядової постанови. Тобто, в "червоній" зоні школи мають працювати, якщо 100% працівників є вакциновані. 

"Зараз вивчаємо це питання разом з Державною службою з надзвичайних ситуацій. Сподіваємося, що швидко зможемо надати роз'яснення. Поки маємо виконувати те рішення, яке було ухвалене місцевою владою", – зауважує він.

Читайте також: Регіони "червоніють" один за одним. Як з понеділка працюватимуть школи?

Справа лише в коронавірусі?

Макаренко вважає, що рішення зачинити школи, де вчителі щеплені, у той час, коли магазини, підприємства, ресторани, ТРЦ продовжують працювати – наводить на певні думки. 

"Можливо, для цього є інші причини, пов'язані не з коронавірусом. Наприклад, з початком опалювального сезону чи іншими речами", – каже вона.

Співголова громадської організації "Батьки SOS" Олена Бондаренко також каже, що в багатьох випадках у регіонах учнів відправляють на дистанційку або продовжують у школі канікули, прикриваючись коронавірусом, оскільки досі не розв’язане питання з опаленням. 

Адже, якщо навіть до школи ходитимуть тільки "першачки", опалювати треба весь заклад. 

Вона зауважує, що про проблему з опаленням, високі ціни на газ і вугілля, відсутність у місцевих бюджетах грошей, щоби без проблем розпочати опалювальний сезон, педагоги й освітні управлінці говорили ще в кінці серпня. 

"Вже тоді говорили, мовляв, побачите, проблеми накладуться одна на іншу. Тому важко розрізнити, де учні сидять вдома через епідемію, а де – бо в місцевому бюджеті немає грошей на опалення",- пояснює вона.

Читайте за темою: Голова Кропивницького батькам дітей, що мерзнуть в садках – "Понароджували – відповідайте"

Втім, у Києві ситуація з опаленням у школах набагато краща, ніж у регіонах, зауважує Бондаренко.    

"Загалом у КМДА лояльно налаштовані, вони розуміють проблеми батьків, що діти повинні вчитися. Їх я би в останню чергу запідозрила в халатному ставленні до проблеми. У них вибору небагато, зважаючи на кількість хворих на ковід у столиці, заповненість лікарень", – додає вона.

Що ж робити батькам?

Можна подзвонити на "гарячу лінію" Кабінету Міністрів України, щоби вони надали чіткі роз'яснення, чи перевищує комісія повноваження, чи ні, вважає Оксана Макаренко. 

Після того писати в КМДА, в Департамент освіти з вимогою відкрити школу, посилаючись на Постанову Кабінету міністрів, додає експертка.

На її думку, можна також писати публічні звернення до всіх "гілок влади", в тому числі до президента. 

"Бо по суті, це обман. Комунікували та обіцяли одне – маємо інше. Якщо пообіцяли, що в разі щеплених вчителів школи не закриваються, "першачків" не відправлятимуть на дистанційку, то треба дотримуватися своїх обіцянок", – підкреслює вона.

Адвокатка юридичної фірми "Ілляшев та Партнери" Алла Цимановська пояснює, що Постанова Кабміну має вищу юридичну силу, аніж рішення органу місцевого самоврядування. 

"Тому адміністрація шкіл має дискрецію в ухваленні рішення щодо організації навчального процесу двома способами – офлайн за умови щеплення 100% працівників шкіл або онлайн, тобто у дистанційному режимі", – каже вона.

Адвокатка підтримує механізм батьківських петицій на сайті місцевої влади для її подальшого розгляду депутатами. 

За її словами, батьки учнів шкіл міста Києва можуть також звернутися з колективними зверненнями до КМДА у вигляді скарг. Зокрема, скарга на рішення органу місцевого самоврядування подається у порядку підлеглості вищому органу або посадовій особі (ст. 16 Закону України "Про звернення громадян")".

"У разі відсутності такого органу або незгоди громадянина України з ухваленим за скаргою рішенням він може звернутися безпосередньо до суду", – підкреслює Цимановська.

Освітні експертки також кажуть, що батьки учнів можуть спробувати оскаржити рішення комісії в суді.

"Це один із варіантів. Тоді суд все розгляне та чітко визначить, правомірне це рішення було, чи ні", – каже Оксана Макаренко.

"Прикро визнавати, але поки вони судитимуться, закінчиться карантин, канікули, зима", – додає Олена Бондаренко. 

Розв’язати це питання через суд швидко не вийде, додає співголова "Батьки SOS".

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин