Зміст:
  1. Хто такий Блейд?
  2. Нове життя для Блейда
  3. Чи буде "Блейд" взагалі на великих екранах?
  4. *ОБЕРЕЖНО: СПОЙЛЕРИ!*

У липні 2019 року на сцені Comic-Con в Сан-Дієго креативний продюсер кіностудії Marvel Кевін Файгі оголосив про те, що компанія Marvel розробляє новий фільм про Блейда, який стане частиною пʼятої фази кіновсесвіту MCU (Marvel Cinema Universe). Після цього "Блейд" потрапив у так зване виробниче пекло — дата релізу фільму переносилась кілька разів. На сьогодні у стрічки запланована премʼєра на листопад 2025 року. Втім, і ці строки можуть бути не остаточними. LIGA.Life розказує, як фільм "Блейд" застряг у виробництві й на якому етапі створення перебуває зараз стрічка.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Хто такий Блейд?

"Блейд" — це комікс про дампіра (напівлюдину, напіввампіра), який ненавидить вампірів й полює на них. Персонаж Блейда зʼявився у коміксах Marvel в 1973 році й з того часу є героєм, який бореться зі злом на самоті або в команді супергероїв, як-от Людина-павук, Месники, Нічні сталкери та інші. 

Вперше екранізація "Блейда" зʼявилася в 1998 році. На великому екрані роль мисливця на вампірів втілив актор Веслі Снайпс. 



Перший фільм добре показав себе у прокаті й став хітом у глядачів, а Веслі Снайпса зробив культовим героєм. З бюджетом в $45 млн стрічка зібрала понад $131 млн. Продовження не змусило себе довго чекати, премʼєра другої частини відбулась у 2002 році. Режисером сіквелу виступив відомий режисер Гільєрмо дель Торо. Картина отримала менш позитивні оцінки від глядачів та критиків, ніж перший фільм, але все одно була комерційно успішною (з бюджетом в $54 млн фільм зібрав більш як $155 млн). 

Третю частину знімав сценарист всіх попередніх "Блейдів" — Девід С. Ґоєр. Третій фільм вийшов у 2004 році з підзаголовком "Трійця" й мав серйозні проблеми з виробництвом. У Блейда зʼявились нові екранні напарники, роль яких виконували Раян Рейнольдс ("Дедпул") і Джессіка Біл. Веслі Снайпс не ладнав з Раяном Рейнольдсом на знімальному майданчику й був незадоволений тим, що фільм фокусувався на помічниках Блейда, а не на ньому самому. Крім того, Снайпс розсварився з режисером, і в результаті з усіма на зйомках актор спілкувався через свою помічницю. Третя частина вийшла на великі екрани у 2004 році й стала найслабшою з усієї трилогії. Оцінки від критиків та глядачів були найнижчими. З  бюджетом $65 млн фільм зібрав понад $131 млн. Це на рівні першої частини, але менше другої стрічки. Після цього карʼєра Веслі Снайпса різко пішла на спад. У 2006 році у нього почалися проблеми із законом через фінансові махінації, а у 2010 році актор навіть сів у тюрму на три роки.

Виробниче пекло "Блейда": як стрічка про мисливця на вампірів 5 років не може вийти на великі екрани
Кадр зі зйомок фільму "Блейд: Трійця"

У 2006 році була ще одна спроба повернути "Блейда" на екрани, тепер в ролі телесеріалу. Шоураннером знову став Девід С. Ґоєр, але успіху продукт не мав. Шоу закрили після першого сезону. 

Після цього в екранізаціях "Блейда" була довга пауза.

Нове життя для Блейда

У 2012 році права на екранізацію коміксів про Блейда повернулись до кіностудії Marvel Studios. З цього моменту почалася розробка нового проєкту про мисливця на вампірів, який став би частиною MCU. Спершу Веслі Снайпс ще сподівався повернутися до ролі Блейда й вів навіть перемовини з "Марвелами".

Утім, у 2019 році Кевін Файгі заявив, що роль нового Блейда виконуватиме дворазовий номінант на премію "Оскар" Магершала Алі. За даними Hollywood Reporter, Алі сам зателефонував у Marvel, після того як отримав "Оскара" за "Зелену книгу", і запропонував себе на головну роль Блейда. 

Виробниче пекло "Блейда": як стрічка про мисливця на вампірів 5 років не може вийти на великі екрани
Фото: Магершала Алі під час церемонії премії "Оскар" у 2017 році

Робота над новою екранізацією розпочалась … але й досі не завершена. 

У 2021 році "Блейд" отримав режисера в особі інді-творця Бассама Таріка (Mogul Mowgli). Також було оголошено сценаристку проєкту — Стейсі Осей-Куффур, яка раніше працювала над "Ранковим шоу" та "Ведмедем". Премʼєра фільму планувалась на 3 листопада 2023 року. 

У 2022 році режисер Бассам Тарік залишив свою посаду.: офіційно через "творчі розбіжності", неофіційно — через проблеми з виробництвом. Також було оголошено, що сценарій фільму буде майже повністю переписаний, адже в початковому варіанті було мінімум екшену, а сюжет зосереджувався на другорядному персонажі більше, ніж на самому Блейді. 

У листопаді 2022 року на заміну Бассаму Таріку в режисерське крісло сів Ян Деманж ("Білий хлопець Рік"). Для того щоб переписати сценарій, найняли Майкла Старберрі (The Inevitable Defeat of Mister & Pete). Нову дату премʼєри призначили на 6 вересня 2024 року. Після цього Marvel найняли ще одного сценариста, автора "Справжнього детектива" Ніка Піццолатто, щоб він допоміг доробити сценарій. Утім, в цей момент розпочався страйк сценаристів, Голлівуд фактично зачинився на декілька місяців. Премʼєра "Блейда" була перенесена знову на 14 лютого 2025 року.  

У листопаді 2023 року, тобто тоді, коли початково планувалося випустити вже сам фільм, виробництво ще навіть не розпочалось. Натомість було оголошено, що стрічка вдруге з нуля буде переписана. Для цього до проєкту долучили Майкла Гріна, який працював над "Логаном" у 2017 році. Також було оголошено, що фільм отримає рейтинг R. Адже деякі фанати хвилювались, що Marvel Studios помʼякшить вікові обмеження для великого екрана, щоб охопити більшу аудиторію. Тепер премʼєра "Блейда" запланована на 7 листопада 2025 року. А сама стрічка, замість того щоб стати частиною пʼятої фази кіновсесвіту MCU, перенесена на шосту фазу. 

У червні 2024 року крісло режисера вдруге спорожніло. Ян Деманж залишив проєкт, заміну йому досі не знайшли. Натомість до виробництва фільму долучився сценарист Ерік Пірсон. За його плечима "Тор: Рагнарок", "Чорна вдова", нова "Фантастична четвірка" та інші проєкти Marvel. До кінця літа Пірсон має здати готовий сценарій нового "Блейда". 

Чи буде "Блейд" взагалі на великих екранах?

Ще одне питання, яке залишається відкритим: чи буде все ще виконувати головну роль Магершала Алі? Актор вже фактично "засвітився" у кіновсесвіті Marvel — його голос звучить у сцені після титрів фільму "Вічні" 2021 року. 

Але у 2025 році виповниться шість років з того моменту, як Алі призначили на головну роль. За цей час концепція фільму про Блейда змінювалася кілька разів. Була версія, де події відбувались у 20-х роках минулого століття, ще одна версія історії мала фокусуватися на жіночих персонажах, відкинувши самого Блейда на другий план. Над якою концепцією працює тепер Marvel — досі невідомо. Крім того, закритим залишається й питання бюджету. На певному етапі була розмова про те, щоб зняти "Блейда" за мінімальні $100 млн. Для голлівудського блокбастера це дуже маленькі гроші. Однак, з урахуванням того, скільки студія вже витратила на підготовку до зйомок цього фільму, можна зрозуміти бажання продюсерів зекономити.  

Утім, навіть 2025 рік може не стати фінальною датою релізу. Теперішній СЕО Disney Боб Айгер заявив, що Marvel повертається до принципу не кількості, а якості. За його словами, кіностудія у майбутньому планує випускати не більше трьох фільмів і двох серіалів на рік. Якщо Marvel дотримуватиметься свого плану у 2025-му, то у них вже є три фільми й без "Блейда": на початку року має вийти новий "Капітан Америка", потім в травні "Громовержці" й далі, в липні, нова "Фантастична четвірка". "Блейд" в цей список може знову "не поміститись". 

Що стосується інших акторів, то раніше було оголошено: у майбутньому "Блейді" знімуться Міа Гот, Аарон П’єр і Делрой Ліндо. Аарон П’єр вже заявив, що більше не належить до акторського складу стрічки. Магершала Алі поки ще закріплений за головною роллю, але як довго він ще чекатиме — невідомо. Однак, якщо Marvel втратить ще й Алі — це буде серйозною проблемою для майбутнього фільму. Адже він є одним з небагатьох акторів, кого фанати сприймають як нового Блейда замість Веслі Снайпса.

Кевін Файгі в нещодавньому престурі, в межах премʼєри фільму "Дедпул і Росомаха", запевнив, що робота над новим "Блейдом" активно ведеться: "Протягом останніх двох років, коли ми намагалися створити цей фільм, найважливіше для нас — не поспішати й бути впевненими, що ми робимо правильний фільм про Блейда". 

*ОБЕРЕЖНО: СПОЙЛЕРИ!*

Проте більш характерними є слова самого Веслі Снайпса. Він зʼявився в камео в "Дедпул і Росомаха". У стрічці він говорить фразу: "Був, є і буде лише один Блейд". І це безсумнівний укол в бік Marvel і їх труднощів з виробництвом нового фільму. Лишається лише сподіватись, що його слова не стануть пророчими.