Чим небезпечний локдаун на новорічні свята. Аналіз Київської школи економіки
Ілюстративне фото: пресслужба КМДА

Керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки, ексзаступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк стверджує, якщо влада нині не оголосить жорсткий карантин, то на початку січня ситуація з поширенням коронавірусу в Україні буде критичною.

"Локдаун на новорічні свята – це ризик критичного навантаження на лікарні. Відмова від жорстких обмежень протягом грудня призведе до неконтрольованого росту захворювання і ризику критичного навантаження лікарень на початку січня", – вважає Ковтонюк.

За його словами, єдиний сценарій, який дозволить повернутися до помірних обмежень у січні, це ввести жорсткі обмеження зараз.

Читайте також: Як допоміг країні карантин вихідного дня. Аналіз Київської школи економіки

Експерт наголошує, що це рішення також дозволить зменшити навантаження на лікарні та взяти поширення коронавірусу під контроль. Обмеження мають бути запровадженні на один місяць. Через місяць області можуть перейти до адаптивного карантину, у разі, якщо вони повернуть контроль над поширенням.

Для цього мають бути такі індикатори:

  • Рівень захворюваності на 100 тисяч населення за останні 14 днів – 150 або менше (це відповідає 4000 випадків на добу в цілому в країні);
  • Обсяг тестування на 100 тисяч населення за останній тиждень – 1500 або більше (тестування у 1500 осіб на 100 тисяч населення відповідає в цілому 60 000 на добу в цілому в країні);
  • Заповненість ліжкомісць пацієнтами з COVID-19 або підозрою на коронавірус – 50% або менше.
  • Показники динаміки зростання захворюваності за останні 14 днів відносно передостанніх 14 днів – 0% або менше.

За прогнозами КШЕ, тільки жорсткі обмеження, такі як діють в деяких країнах Європи, дозволять вже через три тижні знизити поширення коронавірусу в Україні.