Через штам Delta в Європі новий спалах COVID-19. Яка ситуація в Україні: аналіз KSE
Ілюстративне фото: пресслужба ДПСУ

За тиждень ріст нових випадків коронавірусу у Європі зріс на 44%. Переважна більшість випадків захворювання саме на штам Delta. В Україні вже також виявили цей штам, але чи збільшується його присутність – поки невідомо.

Про це розповів керівник Центру економіки охорони здоров'я Київської школи економіки Юрій Ганиченко.

За його словами, до трійки країни епіцентру захворювання нині входять Велика Британія, Португалія та Росія. Також за останній тиждень додалася Іспанія, де захворюваність різко збільшилася з 5% до 10%.

Тривожні ознаки з’являються у Греції та Бельгії.

"Період відпусток небезпечний. Це зовнішня загроза і для України також. Захворювання перекидається з країни в країну", – каже Ганиченко.

Зазначає: в Україні ситуація поки стабільна. Показник захворюваності менше ніж 2%. У регіонах немає ознак зростання кількості хворих, а зайнятість медичних ресурсів на пацієнтів з коронавірусом становить від 3% до 15%.

Однак експерт наголошує, що ситуація може змінитися вже наприкінці липня або на початку серпня. Зокрема, через недостатній рівень вакцинації проти COVID-19 В Україні.

Адже штам Delta в Україні вже зафіксували, хоча поки що немає даних, як він поширюється в Україні.

Юрій Ганиченко пояснює, що в Іспанії найбільша кількість хворих серед невакцинованої молоді, віком від 12 до 22 років.

У Великій Британії це також переважно невакциновані або вакциновані однією дозою.

"У Британії велике зростання, хоча там понад 50% населення вакциновані. У цю динаміку (захворюваності) входять не вакциновані й вакциновані однією дозою. Але кількість госпіталізацій та смертність низька.

Висновок такий, що якщо людина попри щеплення захворіла, то зменшується ризик тяжкого перебігу хвороби та смерті", – каже експерт КШЕ.

Він наголошує, Україні слід наростити темпи вакцинації до 250 000 осіб на добу.

"Треба робити в три-чотири рази більше, ніж нині робить Україна. У Європі ще більше наростили темпи вакцинації", – розповідає Ганиченко.

Додає: поки кількість вакцин в країні достатня, але владі треба також подумати про забезпечення нових поставок вакцин вже через місяць.

Читайте також: Штам коронавірусу Дельта уже в Україні. Які прогнози стосовно літа й осені дає нам вчений