Що буде, якщо мити голову без шампуню?
Фото: depositphotos.com

Учасники руху стверджують, що роками не користуються звичайним шампунем, і їхнє волосся виглядає приголомшливо. 

А що якщо не мити голову цілий рік? Про потенційні наслідки такого експерименту розповіла виданням Business Insider та Well+Good дерматологиня лікарні Маунт-Сінай у Нью-Йорку – Анджела Дж. Лемб.

Шампунь – це засіб для омилення. Коли ми наносимо шампунь на шкіру голови, він змішується з брудом та шкірним салом, які при змиванні виходять разом з ним. 

Дерматологиня пояснює, що заради експерименту можна відмовитись від шампуню на один день. Це зробить шкіру здоровішою. Адже щоденне використання емульгувальних речовин може викликати подразнення шкіри голови або алергічну реакцію.

Після трьох днів без шампуню люди з прямим волоссям помітять жирний блиск на пасмах, а зачіска втратить об’єм. Проте люди з кучерявим волоссям можуть протриматись без шампуню та з необхідним об'ємом до 10 днів.

Також, доктор Лемб зазначає, що надмірне очищення шкіри голови призведе до того, що сальні залози почнуть виробляти ще більше шкірного сала. У результаті чого волосся буде забруднюватись швидше.

Через тиждень миття голови без шампуню з’явиться неприємний запах через те, що волосся затримує вологу на шкірі голови. Особливо, якщо ви займаєтесь спортом. Піт та накопичення шкірного сала призведуть до розмноження бактерій, а також до свербіння та сухості шкіри. У результаті буде важко втриматись від чухання голови, що спровокує серйозне подразнення.

Доктор Лемб зазначає, що результат No poo експерименту може бути різним, зважаючи на структуру волосся людини. Користуючись місяць лише кондиціонером для волосся експеримент можна продовжити більше, ніж на місяць. Адже засіб забезпечує м’яке очищення.

Проте якщо протягом чотирьох тижнів мити волосся лише водою, то бактерії можуть потрапити у волосяні фолікули. Це спричинить фолікуліт – запалення волосяного фолікула, який проявляється почервонінням та припухлістю на шкірі, а також виникненням фурункул. Окрім цього є ймовірність розвитку себорейного дерматиту – хвороби шкіри, обумовленої посиленням саловиділення. Вона проявляється надмірною лупою, свербінням та випадінням волосся. 

Миття голови без шампуню від шести місяців до року призведе до засмічення фолікул волосся. Це перешкода для росту нового волосся та поштовх для випадіння старого. Також існує ризик зараження шкіри голови внаслідок накопичення всіх бактерій.

Доктор Анджела Лемб рекомендує спробувати мити голову лише водою чи харчовою содою від трьох днів до тижня, щоб зрозуміти реакцію шкіри голови на відсутність шампуню. Зміна частоти миття голови може призвести до позитивних змін – зменшення випадіння волосся та свербіння шкіри голови.