COVID-19: вітамін D – не панацея. Супрун про актуальні дослідження вітаміну D
Фото: Depositphotos.com
"Різні науковці активно досліджують ефективність вітаміну D проти вірусу SARS-CoV-2, та наявних даних поки недостатньо, щоб остаточно всім рекомендувати вживати такі пігулки. Однак, попередні результати такі: низка досліджень демонструють, що люди, які мають дефіцит вітаміну D, ймовірно, мають вищі ризики захворіти на COVID-19 та мати тяжчий перебіг хвороби," – зазначає на свої сторінці у фейсбук Уляна Супрун.
А також наводить приклади досліджень, з огляду на які говорити про те, що вітамін D впливає на коронавірус.
                                                                                                
"У Чиказькому університеті медицини у 489 пацієнтів виміряли рівень вітаміну D за рік до тестування на COVID-19. Ті, хто мав дефіцит вітаміну D, майже вдвічі частіше (в 1,77 разів) отримували позитивний результат тесту, ніж ті, у кого був нормальний рівень вітаміну. 
Мета-аналіз 40 досліджень показав: щоденний прийом вітаміну D, може захистити від гострих респіраторних інфекцій. Водночас зазначено, що таких висновків не достатньо для прийняття рішень щодо COVID-19.
Поки що, у клінічній практиці ці дані використовувати не можна. Стаття поки опублікована в препринті, тобто ще має пройти експертну оцінку науковцями. 
Ще в одному дослідженні взяли участь 76 пацієнтів з COVID-19, що потребували госпіталізації. На меті мали перевірити ефективність лікування кальцифедолом (формою вітаміну D) у відділенні інтенсивної терапії.
З 50 пацієнтів, які приймали кальцифедол, лише 1 людина потребувала лікування в реанімації. З 26 пацієнтів, яким не давали кальцифедол, до реанімації потрапили 13 людей. Двоє з них померли. Натомість усі пацієнти, які приймали кальцифедол, одужали.
Чи можна це взяти на озброєння в лікарнях по всьому світу? Ні, треба дочекатися результатів інших досліджень, в яких візьмуть участь більше учасників. 
Деякі дослідження щодо використання вітаміну D у людей з COVID-19 плануються або вже набирають учасників. У них здебільшого будуть вводити вітамін D окремо або в поєднанні з іншими препаратами учасникам з дефіцитом вітаміну D. 
Інформація обнадійлива, але далеко не остаточна. Такі результати вказують на наявний зв’язок, але цього недостатньо, аби сказати, що вітамін D є цьому причиною.
Однак, цього вже достатньо, щоби вже переглянути свій раціон і спосіб життя — чи отримуємо ми свою норму вітаміну D? Бо ж навіть без огляду на пандемію, це дуже важливий вітамін для підтримки здорового організму та доброго самопочуття.
Зверніться до сімейного лікаря, обговоріть з ним ваш спосіб життя та раціон. Можливо, вам не потрібно пити цей вітамін, а можливо, лікар порадить зробити додатковий аналіз на вітамін D та визначить оптимальне для вас дозування.
Але навіть якщо ви почнете пити цей вітамін або вже це робите, не припиняйте бути пильними та дотримуватися інших правил захисту від COVID-19 — фізичної дистанції, носіння маски та гігієни рук та піклуватися про здоров’я!"