Навіть в яйцях пінгвінів. В Антарктиді виявили побутові хімікати, трамадол та нікотин
Фото: Оксана Савенко

У флорі і фауні Антарктики знайшли ртуть, трамадол, промислові хімікати і навіть кофеїн з нікотином, йдеться в результатах проведених аналізів, пише Національний антарктичний науковий центр.

При тому, що Антарктика є найменш населеним та найчистішим регіоном на планеті.

"Найшкідливішими з них (виявлених речовин – ред.) є ті, що стійкі до розкладу та біоакумулятивні, тобто накопичуються у тканинах рослин та тварин", – йдеться в повідомленні.

Ви могли пропустити: Чи можна гратися з пінгвінами і лащити тюленів в Антарктиді – пояснює НАНЦ

Загалом було відібрано 14 проб морських істот: водоростей – макрофітів, морських зірок, морських їжаків, риб, тюленів-крабоїдів та пінгвінів. 

Які ж забруднювальні речовини знайдені?

  • Ртуть: токсичні концентрації у більшості проб (8 з 14). Перевищені концентрації ртуті зафіксовані навіть у пробі плаценти тюленя Ведделла (більш ніж вдвічі), яйцях пінгвінів Аделі (майже втричі), а також у м’язах морської зірки, пінгвінів дженту та тюленів-крабоїдів. 

Найімовірніше, в Антарктиду ртуть потрапляє переважно з переносом атмосферних мас і випадає з опадами.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Ртуть може вбудовуватися в організми морських жителів у формі метилртуті, а вона високотоксична і може становити загрозу для людини за умови частого споживання морепродуктів.

  • Нові фосфороорганічні вогнетривкі речовини і пластифікатори також знайдені в пробах. Найбільша кількість відповідних речовин (4) зафіксована в пробі тканин риби нототенії.
  • Діоксини і пов’язані з ними речовини знайдені у низьких (нешкідливих для здоров’я людини чи природи) концентраціях. Найбільше їх зафіксовано у морській зірці (24 з 29 речовин). 
  • Антипірени (поліброміновані дифеніл ефіри) були визначені в усіх пробах. Це такі речовини, які додаються до певних промислових товарів. щоб знизити ризик їхнього  спалахування (просочування шин, пластикові контейнери для телевізорів та екранів комп’ютерів тощо). Їхні загальні концентрації перевищують екологічні стандарти у пробах морської зірки та морського їжака. 

Вчені звернули увагу на 33 забрудники особливого занепокоєння – вони можуть мати негативні наслідки для довкілля чи здоров’я людини, але поки що не регулюються жодним законодавством.

Серед них:

  • 30% – промислові хімікати. Всі ці речовини визначені у низьких концентраціях, крім лауріл діетаноламіду, який виявлено у високій концентрації навіть у яйцях пінгвінів дженту. Діетаноламіди – це речовини, які використовують у побутовій хімії як мильну основу чи стабілізатор емульсій;
  • 27% – фармацевтичні препарати та продукти їхнього розпаду (знеболювальні: трамадол та мептацінол);
  • 15% – продукти особистого користування (косметика), а саме парабени. Це речовини з консервуючим ефектом, їхнє завдання – захистити косметичну масу від розвитку грибків, цвілі і мікроорганізмів, відповідно в природі вони також пригнічують розвиток натуральної мікробної флори. Із загалом 33 речовин найчастіше в пробах фіксувався метилпарабен (у 93%);
  • 15% – пестициди та інсектициди та продукти їхнього розкладу. Найбільше було зареєстровано ізопрокарбу – пестициду, який особливо шкідливо впливає на бджіл та комах-опилювачів;
  • 13% – стимулятори та продукти їхнього розкладу (а саме нікотин та кофеїн).

Скринінг на присутність понад 65 000 підозрілих речовин показав наявність в пробах додаткових 56 речовин, на які треба звернути увагу.

В НАНЦ зазначають, що тривожним є сам факт наявності цих елементів в такому віддаленому від людської діяльності регіоні. 

"Якщо перелічені вище речовини знайдені навіть у Антарктиці, це значить, що вони поширюються без обмежень по всій планеті та становлять загрозу для всіх без винятку екосистем",- зауважують в повідомленні.

І додають, що таке тривале дослідження наразі є унікальним для Антарктики.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин