Директор школи має право перевірити місце проживання дитини – освітній омбудсман
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Освітній омбудсман Сергій Горбачов заявив, що керівники закладів освіти мають право перевіряти реєстрацію про місце проживання дитини під час прийому у 1 клас, оскільки дуже багато куплених довідок.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Про це він сказав під час презентації  першої щорічної доповіді щодо дотримання прав в освіті у 2020 році.

Горбачов зазначив, що його дуже сильно турбує корупційна складова питання зарахування дітей до 1 класу.

Зокрема, законодавством визначенні умови, за якими дітей першочергово зараховують до школи: це місце реєстрації поблизу зі школою, навчання там братів та сестер, батьки – працюють у цьому закладі освіти абощо.

"Ми зробили правильний крок, але тепер корупція у питанні зарахування дитини до 1 класу перемістилася до міграційної служби, ЖЕКів, ОСББ, нотаріусів. Це відбулося тому, що у нас досі немає державного реєстру реєстрації місця проживання. 

Мене за це будуть цькувати правозахисники, але я це скажу: керівник закладу освіти має право перевірити достовірність інформації про місце реєстрації дитини. Бо ми маємо величезну кількість фіктивних довідок про реєстрацію.

І дитина, яка фактично проживає поряд зі школою не може туди потрапити, бо в цьому будинку в одній квартирі зареєстровано 37 дітей – реальний досвід, які просто купили довідку про реєстрацію і займають місця у цій школі. Це неправильно. Це грубе порушення прав людей", – сказав освітній омбудсман.

Директорка гімназії №179 Києва Ірина Чернілевська додала, що під час прийому документів дітей багато батьків просять "якось порішати ситуацію", оскільки орендують житло без реєстрації.

"Є величезний сегмент людей, які десятки років незаконно орендують житло, не мають реєстрації. Люди мають попередити державу, що у них є дитина, щоб якусь елементарну прогностичну функцію можна було зробити. Таких десь 30% громадян, які фактично не існують у законодавчому полі. Це питання до кожного з нас, як виборця і платника податків", – наголосила директорка.

Додала: нині переповненість шкіл – важлива проблема. Бо попри те, що за законом у класі має бути не більше 30 дітей, часом їх кількість перевищує 40 осіб. 

Читайте також: Вступ дитини в 1 клас. Що повинні знати батьки: пояснює освітній омбудсман

Булінг, побори, прогалини в знаннях. Доповідь освітнього омбудсмана про проблеми в освіті