Директоркою Мистецького арсеналу вдруге стала Островська-Люта. Що вона планує робити

Олеся Островська-Люта на п’ять років очолила Мистецький арсенал, повідомляє Суспільне.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Конкурсна комісія на повторному голосуванні одноголосно обрала її, віддавши за Островську-Люту дев’ять голосів.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

На посаду також претендували: Ярослав Биструшкін, Ольга Босак, Алла Демура, Оксана Мельничук, Михайло Кулиняк.

Тепер її кандидатуру має затвердити лише керівник Державного управління справами.

"Це був дуже довгий конкурс. І це звичайно, що втомлює. Арсенал не повинен змінитися на що-небудь інше, він власне кажучи повинен розвиватися. Це значить, що взяти все те, що вдалося зробити до сьогодні і його акумулювати та розвивати надалі. Щоби сказати чим є Арсенал і яка його місія так би мовити. Він є таким місцем дуже інклюзивним та вільним, де люди можуть дебатувати, переживати естетичний досвід, обмінюватися рефлексіями і якимись думками, щоби розуміти нашу сучасність. Те де ми є і хто ми є", – сказала після оголошення результатів Суспільному Культура Островська-Люта.

Олеся Островська-Люта керувала Мистецьким Арсеналом останні п’ять років, але тривалість контракту закінчилася.

Що планує зробити нова очільниця на посаді

Місія Мистецького арсеналу – ставати інклюзивним і вільним середовищем, вважає Островська-Люта. 

В Арсеналі, на її думку, потрібно вивчати культурну спадщину, розвивати наскрізний різноплановий освітній компонент, інтегрувати різні культурні практики. 

Також Арсенал має бути інституцією, в якій важлива фізична присутність. Бо будівля – є культурної пам'яткою, і вона має бути серцем програмної діяльності. Все має крутитися навколо неї.

Основні напрямки, які планує розвивати Островська-Люта: музейна та освітня робота, література та книжкова справа, сучасне мистецтво, театр.

Мета – закінчити ремонт та використовувати всі приміщення Арсеналу. Підтримувати ідею збільшення фінансування культурної сфери та Арсеналу зокрема, розвивати команду Арсеналу. Запустити Музей сучасного мистецтва, розширити літературну, книжкову та театральну діяльність, розробити цифрову стратегію інституції.

Під час співбесіди Островська-Люта сказала, що Мистецький арсенал подав до уряду заявку на збільшення бюджету у 2022 році до 1 мільярда гривень. Такі кошти потрібні з урахуванням будівництва.

Музей Мистецький арсенал досі не добудований. Раніше Островська-Люта говорила, що потрібно три мільярди гривень на завершення будівельного та ремонтного задуму.

"У цей момент ми працюємо над завершенням проєктно-кошторисної документації для Арсеналу, якої не було в попередні роки в готовому вигляді. Над цим працює наш підрядник – "УкрНДІпроектреставрація" з 2019 року", – сказала вона в інтерв'ю Радіо Культурі.

Також вона заявляла, що Музей сучасного мистецтва буде створений в Арсеналі, і його проєкт пов'язаний з будівництвом. Оскільки експозиція музею сучасного мистецтва має розміститися на другому поверсі в лівому крилі, яке всі ці роки не використовується.

Для розбудови музею сучасного мистецтва, за словами директорки, потрібно суттєво розбудувати команду, орієнтовану на 50 осіб та більше купувати творів мистецтва.

Обрати нового очільника мали 6 липня, але тоді кожному претенденту забракло голосів.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин