Дванадцять хвилин інтенсивних вправ можуть змінити біомаркери у крові – дослідження
Фото: depositphotos.com

Нове дослідження показує, що достатньо лише 12 хвилин інтенсивної активності, щоб суттєво змінити біомаркери метаболічного здоров'я в крові людей.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Про це повідомляє Science Alert.

Головною метою дослідження було довести, що навіть декілька хвилин фізичної активності з користю впливають на ключові біологічні процеси у довгостроковій перспективі. 

Дослідники проаналізували реакцію організму 411 чоловіків та жінок середнього віку на 12-хвилинні інтенсивні вправи. Результати дослідження показали, що вправи вплинули на понад 80% циркулюючих метаболітів у крові учасників.

Метаболіти у крові регулюють інсулінорезистентність, окислювальний стрес, судинну реактивність та запалення.

Одним із прикладів, згаданих дослідниками, є метаболіт глутамат. Він пов’язаний із захворюваннями серця, діабетом та зменшенням терміну життя. Дослідження показало, що його показник впав на 29%.

Тим часом метаболіт DMGV (диметилгуанідино-валерианова кислота), який пов'язаний із підвищеним ризиком діабету та захворювань печінки, впав на 18%.

Дослідники також виявили, що такі ознаки, як ожиріння, можуть обмежити деякі переваги вправ високої інтенсивності.

Автори дослідження також зауважили, що наразі зростає кількість досліджень, які показують, що навіть невеликі фізичні вправи можуть з користю впливати на організм.

Рухливість та активність можуть допомогти в боротьбі з раком, зміцнити пам’ять та призвести до схуднення.