Двостороння пневмонія і коронавірус: навіщо робити загальний аналіз крові, КТ, ІФА і ПЛР
Ілюстрація Depositphotos.com

"В мене на КТ двостороння полісегментарна вірусна пневмонія! Я помру?", "Була на КТ. Поставили діагноз: Двостороння вірусна пневмонія. Кладіть мене в лікарню!", "У мене діагностували вірусну пневмонію. Це ви мене долікували своїм парацетамолом!".

Ці діалоги можна продовжувати вічно, розповідає сімейна лікарка Мар'яна Климців.

Тому розповідає, що варто пам'ятати, аби зберігати спокій.

Майже усі відомі нам ГРВІ минають за 3-5-7 днів. Лікування ГРВІ: рясне пиття, парацетамол або ібупрофен, сольовий розчин до носа.

Зараз, у часи пандемії, медики при кожному ГРВІ підозрюють "корону". Тому рекомендація самоізолюватись є актуальною для всіх з ознаками ГРВІ. Адже якщо у вас і не ковід, заражати інших своїм вірусом теж не варто.

Коли роблять обстеження і які

1. Загальний аналіз крові – особливо доцільний, коли лікар бачить приєднання ускладнень;

2. ПЛР – мазок з зіву/носа – може підтвердити діагноз "корони". Але проблема в тому, пояснює лікарка, що він у нас в країні якісний (а не кількісний). Тобто виявляє частинки вірусу (буває, вже не активні, але трактує його як "позитивний").

3. ІФА – антитіла в крові пацієнта до вірусу. За допомогою цього тесту теж можна підтвердити "корону" і навіть дізнатись, чи ви зараз у гострій фазі захворювання, чи вже давно перехворіли. Це залежить від різновиду антитіл.

Хоча є відсоток пацієнтів, у яких антитіла не з’являються. Вчені шукають пояснення цьому феномену.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

4. КТ (комп’ютерна томографія). Зміни у вигляді вірусної пневмонії є у більшості пацієнтів з "короною" навіть при легкому перебігу, пояснює Мар'яна Климців.

Часто це двобічний процес з початком на 4-5 день хвороби. Після 14 дня вірусний запальний процес йде на спад, хоча зміни в легенях можемо спостерігати ще кілька місяців.

Усі зміни, які медики бачать на КТ, лякають і призводять до збільшення тривожності у пацієнтів. Але тактики лікування це не змінює.

У словосполученні "вірусна пневмонія" ключе слово "вірусна". А антибіотик на віруси не діє. Тому, пояснює лікарка, як би це примітивно не звучало, лікування зводиться до самоізоляції, рясного пиття і жарознижуючих. Це стосується легкого і середньої важкості перебігів. Важкий і дуже важкий перебіг – це зовсім інша історія.