Двостороння пневмонія і коронавірус: навіщо робити загальний аналіз крові, КТ, ІФА і ПЛР
Ілюстрація Depositphotos.com

"В мене на КТ двостороння полісегментарна вірусна пневмонія! Я помру?", "Була на КТ. Поставили діагноз: Двостороння вірусна пневмонія. Кладіть мене в лікарню!", "У мене діагностували вірусну пневмонію. Це ви мене долікували своїм парацетамолом!".

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Ці діалоги можна продовжувати вічно, розповідає сімейна лікарка Мар'яна Климців.

Тому розповідає, що варто пам'ятати, аби зберігати спокій.

Майже усі відомі нам ГРВІ минають за 3-5-7 днів. Лікування ГРВІ: рясне пиття, парацетамол або ібупрофен, сольовий розчин до носа.

Зараз, у часи пандемії, медики при кожному ГРВІ підозрюють "корону". Тому рекомендація самоізолюватись є актуальною для всіх з ознаками ГРВІ. Адже якщо у вас і не ковід, заражати інших своїм вірусом теж не варто.

Коли роблять обстеження і які

1. Загальний аналіз крові – особливо доцільний, коли лікар бачить приєднання ускладнень;

2. ПЛР – мазок з зіву/носа – може підтвердити діагноз "корони". Але проблема в тому, пояснює лікарка, що він у нас в країні якісний (а не кількісний). Тобто виявляє частинки вірусу (буває, вже не активні, але трактує його як "позитивний").

3. ІФА – антитіла в крові пацієнта до вірусу. За допомогою цього тесту теж можна підтвердити "корону" і навіть дізнатись, чи ви зараз у гострій фазі захворювання, чи вже давно перехворіли. Це залежить від різновиду антитіл.

Хоча є відсоток пацієнтів, у яких антитіла не з’являються. Вчені шукають пояснення цьому феномену.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для український родин

4. КТ (комп’ютерна томографія). Зміни у вигляді вірусної пневмонії є у більшості пацієнтів з "короною" навіть при легкому перебігу, пояснює Мар'яна Климців.

Часто це двобічний процес з початком на 4-5 день хвороби. Після 14 дня вірусний запальний процес йде на спад, хоча зміни в легенях можемо спостерігати ще кілька місяців.

Усі зміни, які медики бачать на КТ, лякають і призводять до збільшення тривожності у пацієнтів. Але тактики лікування це не змінює.

У словосполученні "вірусна пневмонія" ключе слово "вірусна". А антибіотик на віруси не діє. Тому, пояснює лікарка, як би це примітивно не звучало, лікування зводиться до самоізоляції, рясного пиття і жарознижуючих. Це стосується легкого і середньої важкості перебігів. Важкий і дуже важкий перебіг – це зовсім інша історія.