Флешмоб і страйк на підтримку Могилянки та Квіта. Шкарлета закликають іти у відставку

В мережі запустили флешмоб на підтримку новообраного президента Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергія Квіта, перемогу якого не визнає Міністерство освіти і науки під керівництвом Сергія Шкарлета.

Тим часом студенти Києво-Могилянської академії оголосили безстроковий страйк, йдеться в заяві.

"Міністерство освіти і науки України перевищило свої повноваження і не визнало результати виборів президента Національного університету "Києво-Могилянська академія". Ми вважаємо наказ міністерства про призначення нового конкурсу на посаду президента НаУКМА недотриманням чинного законодавства, наступом на університетську автономію та знеціненням академічних свобод", – йдеться в заяві.

За темою: Шкарлет каже, що МОН не визнає Квіта президентом Могилянки. Що сталося на виборах

Студентська колегія посилається на Закон України "Про вищу освіту", згідно з яким рішення щодо визнання чи невизнання результатів голосування стоїть виключно за Організаційним комітетом виборів. Як зауважили в соцмережах, під час скандалу щодо виборів ректора у Харкові, де посаду отримав депутат від Слуги народу, в МОН відповідали:

"Міністерство не наділене повноваженнями щодо встановлення факту фальсифікації виборів ректора Державного біотехнологічного університету".

Студенти Могилянки також створили страйковий комітет.

"Ми не перериваємо навчальний процес, але під час проведення протестних акцій студенти мають право не відвідувати заняття. Ми закликаємо адміністрацію НаУКМА забезпечити право студентів на протест!", – йдеться в заяві.

Доповнено:

Студентська колегія НаУКМА ініціювала протест під гаслом "Міністр тимчасовий, Могилянка – вічна!", який відбудеться 4 лютого біля Кабінету Міністрів.

За словами організаторів, учасники акції вимагатимуть:

  • відставки міністра освіти Сергія Шкарлета;
  • підписання контракту з обраним президентом НаУКМА;
  • автономії українських університетів.

В соцмережах запустили хештег "savemohylyanka". Під ним користувачі підтримують переможця виборів Сергія Квіта, спільноту Могилянки, а також закликають міністра Шкарлета піти у відставку.

"Міністр освіти має дезавуювати свої заяви, припинити спроби ревізії волевиявлення могилянської спільноти і без зволікань призначити Сергія Квіта на посаду президента Києво-Могилянської Академії. Якщо цього не буде зроблено, вочевидь, має постати питання про негайну відставку міністра", – написав Володимир В’ятрович, колишній керівник Інституту національної пам’яті.

"Було шість (!) спроб обрати ректора НаУКМА. Весь цей час управлінське безвладдя розхитувало і розбалансовувало Академію. Тепер, коли нарешті могилянці консолідувалися і, попри спроби зірвати вибори, більшістю голосів обрали Serhiy Kvit, міністр простигосподи освіти Шкарлет заявляє, що не визнаватиме їх результатів і оголошуватиме повторний конкурс. Цікаво, що  рішення Національного агенства з якості вищої освіти щодо порушення академічної доброчесності у наукових публікаціях д.е.н. Шкарлета С.М. підписав саме Сергій Квіт", – написала Мирослава Барчук, журналістка.

"Попередні п'ять (п'ять!) спроб були неуспішними, і на кілька років університет опинився у підвішеному стані. Саме той університет, де такий дух свободи, суб'єктності, доброчесності. Дух, який дуже потрібен зараз. І ось – таке враження, що МОН відмовляється наразі виконати свій функціональний обов'язок і укласти контракт з переможцем виборів. Никогда такого не бьіло, и вот опять", – написала Олеся Островська-Люта, керівниця Мистецького Арсеналу.

  • Напередодні Шкарлет оголосив повторні вибори президента НаУКМА. Міністр стверджує, що на виборах були порушення.
  • 27 січня відбувся другий тур виборів президента НаУКМА. На посаду претендували в.о.президента НаУКМА, кандидат економічних наук, доцент, в.о. декана факультету економічних наук Олександра Гуменна та голова НАЗЯВО Сергій Квіт. 
  • Того самого дня Сергій Квіт повідомив, що з виборчої дільниці вишу невідомі викрали одну зі скриньок для голосування.
  • Одна скринька була пошкоджена, але пломбу з неї не зірвали. 
  • Другу скриньку залили зеленкою, але вона також була неушкодженою. 
  • Виборча комісія змогла підбити підсумки виборів, оскільки кількість виданих бюлетенів зійшлася з кількістю бюлетенів, які були в скриньках. 
  • За результатами виборів переміг колишній міністр освіти та науки України Сергій Квіт. 
  • В університеті просять визнати результати виборів, прозорість яких засвідчили Оргкомітет із виборів президента, Вчена рада НаУКМА, Конференція студентів та інші студентські організації НаУКМА, Наглядова рада університету, Асоціація випускників НаУКМА, члени могилянської спільноти, партнери Академії.