Крим-Конго геморагічна гарячка. Чому укуси кліщів можуть бути небезпечними: пояснює ЦГЗ
Ілюстративне фото: pixabay.com

За даними Центру громадського здоров’я, нині у світі досить поширене таке захворювання, як Крим-Конго геморагічна гарячка. Це гостра вірусна інфекційна хвороба, що передається через укуси кліщів. Поширена переважно в степових районах, саванах, напівпустелях, у біотопах передгір’я.

Зокрема, це захворювання реєструють у всьому Середземномор’ї, на північному заході Китаю, у Центральній Азії, південній Європі, на Близькому Сході та Індійському субконтиненті.

"Основне джерело інфекції - домашні тварини, дикі дрібні ссавці. Передача від людини людині може відбуватися в результаті тісного контакту з кров’ю, виділеннями чи іншими рідинами організму інфікованих людей", – пояснюють у ЦГЗ.

Додають: основний спосіб передачі – це укус зараженого іксодового кліща, переважно роду Hyalomma.

Проміжок часу між моментом зараження й появою перших симптомів інфекційного захворювання становить від 1-14 днів, у середньому – 3–6 днів.

"Захворювання починається раптово – з лихоманки, нездужання, роздратованості, головного болю та сильних болей у кінцівках та спині, за якими настає нудота, блювота та болі в черевній порожнині. Обличчя та шия опухають і набрякають. Відмічається сухість у роті, різкий запах із рота.

Хворі пригнічені, спостерігається сонливість. У більшості випадків з’являється висип, який починається зі спини, а потім покриває все тіло. Можлива кровотеча із носа, ясен, слизової оболонки щік, шлунку, матки, кишківника та легень. Збільшується печінка, можливі блювота та пронос із кров’ю", – розповідають у Центрі громадського здоров’я.

Наголошують: хворому негайно слід звернутися по медичну допомогу.

Щоб убезпечитись від укусу кліща, у Центрі радять носити відповідний одяг, який має світлий колір і закриває всі ділянки тіла, а також користуватися спецзасобами.

Також на прогулянці у лісовій зоні та на ділянках з трав’яною рослинністю треба оглядати себе і своїх близьких кожні 10-15 хвилин. Крім того, слід оглядати домашніх улюбленців.

"Кліщ може причепитися до взуття, до штанів. І вже потім він непомітно "блукатиме" тілом, обираючи ділянки з найніжнішою шкірою – за вухами, на шиї, під пахвами, у пахвинній ділянці, під колінами, під молочними залозами в жінок та на статевих органах чоловіків", – кажуть у ЦГЗ.

Зазначають: людина не відчуває моменту укусу, бо він безболісний – на кінчику хоботка кліща є анестетик, який знеболює укус, а сам хоботок дуже тоненький. Кліщі присмоктуються не відразу після потрапляння на шкіру, і чим швидше буде знятий із тіла кліщ, тим менша ймовірність зараження.

У Центрі додають, щоб видалити кліща краще звернутися до медичного працівника. Також це можна зробити і самостійно, якщо немає можливості звернутися до медика. Але робити все слід дуже обережно, щоб не пошкодити тіло кліща:

1. Видалення руками – метод, який вважається найбільш ризикованим, тому що є ймовірність, що тільце паразита буде розчавлене або розірване. Через це потім дуже складно дістати його хоботок із рани. Але з іншого боку, якщо немає підручних засобів і спеціальних інструментів, то доведеться діяти так:

  • Обхопити пальцями кліща, але не його тільце, а місце з’єднання з головкою. Пальці розташувати якомога ближче до шкіри.
  • Рухами по колу прибрати кровосмока, розгойдуючи його як шуруп. Перевірити, щоби не залишилося головки в ранці.

2. Для видалення ниткою знадобиться й терпіння, й уміння. В іншому випадку є ризик, що тільце просто відірветься від головки в шкірі людини. Необхідно вибрати міцну нитку або шнурок (але дуже тонкий). Потім зробити захоплення навколо самого паразита в місці укусу. Після цього робиться петля. Тепер скручуючими і вібруючими рухами потрібно розхитувати кліща. Якщо він ще занадто дрібний, то такий метод навряд чи підійде, оскільки не вдасться зробити захоплення ниткою.

3. Видалення пінцетом ─ метод, який підійде в разі, коли паразит був швидко виявлений, а його розміри ще невеликі. Потрібно пінцетом із тонким наконечником захватити кліща найближче до поверхні шкіри, наскільки це можливо. Фахівці радять розташовувати інструмент паралельно шкірних покривів, а не під кутом до них. Потрібно потягнути з достатнім зусиллям плавно вгору.

"У жодному разі не можна робити різкі рухи або висмикувати паразита", – наголошують у ЦГЗ.

Додають: в аптеці можна придбати спеціальні пінцети зі зручним вигином.

Після видалення кліща, треба ретельно обробити місце укусу й руки дезінфікуючим засобом, а кліща знищити.

Якщо протягом наступних днів, після видалення кліща, з’явився висип та лихоманка, слід звернутися до лікаря.