Християнська етика не може бути обов’язковою у школі – Шкарлет
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Міністр освіти та науки Сергій Шкарлет стверджує, що предмет "Основи християнської етики" не може бути обов’язковим для вивчення у школі.

Про це він розповів під час брифінгу, присвяченому 100 дням перебування на посаді, відповідаючи на питання, чи можливо буде відмовитися від предмета "Християнська етика" та уникнути булінгу стосовно релігійної приналежності.

За його словами, це важливе питання, яке обговорювалося зі Всеукраїнською радою церков і громадськими організаціями.

Міністр освіти пояснив, що відповідно до закону України про повну загальну середню освіту, заклад освіти визначає перелік навчальних предметів або інтегрованих курсів для реалізації кожної освітньої галузі. А також предмети або курси варіативного освітнього компонента, з урахуванням освітніх потреб учнів, що відображується в навчальному плані школи. 

"Саме навчальний заклад ухвалює рішення щодо включення до освітньої програми одного з предметів, наприклад, "Етика", "Культура добросусідства" або іншого курсу морального спрямування. Або вивчення відповідних питань в рамках інтегрованих курсів, наприклад, "Здоров’я, безпека та добробут".

"Основи християнської етики", про які так довго точиться дискусія, не може бути обов’язковим предметом для вивчення", – наголосив Шкарлет.

  • Раніше у соцмережах батьки учнів обурилися через те, що з 2022 року предмет "Основи християнської етики" може бути обов’язковим для вивчення у школах.
  • У деяких школах вже є факультативні курси, за рішенням навчального закладу окремо. Серед таких програм є "Основи християнської етики", "Християнська етика в українській культурі", "Біблійні історії та християнська етика", "Школа подружнього життя" та "Православна культура Слобожанщини".
  • Багато батьків виступили проти обов’язково введення подібних предметів. Мотивація різна: від перенавантаження дитини та нав’язування до дискримінації учнів інших віросповідань.

Читайте також: Що чекає 5-9 класи уже з 2022 року: нова типова освітня програма та її підводні камені