Іноземні студенти зможуть подавати документи в українські вузи онлайн

Міністерство освіти і науки спільно з Мінцифри анонсували запуск платформи для закладів вищої освіти – Єдину міжвідомчу інформаційну систему (ЄМІС).

Про це повідомив керівник Мінцифри Михайло Федоров, а також пресслужба МОН.

Систему запустять, щоб спростити вступ для іноземних студентів, пояснив міністр.

Запустити її планують 1 серпня.

Почнуть з підключення електронних кабінетів закладів вищої освіти України до Єдиної системи. Для цього заклади мають подати документи.

В системі реєструватимуть тільки ті заклади, які мають ліцензію на провадження освітньої діяльності та сертифікат про акредитацію освітньої програми.

Як пояснили в Мінцифри, в Україні навчаються понад 76 тисяч іноземних студентів зі 155 країн світу. Щоб вступити до українського вишу абітурієнтам з інших країн доводиться наймати посередника, який розуміється в системі вступу, або обирати іншу країну для навчання.

А запуск платформи прибирає корупційні ризики, вважають в Мінцифри.

Раніше в МОН порахували, що іноземні студенти приносять освітнім закладам України понад пів мільярда доларів доходу щороку.

До десятки країн за походженням іноземних студентів в Україні належать Індія (18429 осіб), Марокко (8233), Азербайджан (5470), Туркменістан (5344), Нігерія (4379), Туреччина (3764), Китай (3527), Єгипет (3499), Ізраїль (2561), Узбекистан (2027).