Скарги на біль у щелепі та ротовій порожнині зросли під час COVID-19 – дослідження
Фото: depositphotos.com

Нове дослідження Тель-Авівського університету в Ізраїлі показало, що стрес і тривога, пов'язані з постійною загрозою COVID-19, економічними проблемами та соціальною ізоляцією, можуть призвести до несприятливих наслідків для здоров'я зубів.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Головними наслідками стресу став бруксизм (скрегіт зубами) та скронево-нижньощелепні розлади.

У дослідженні взяли участь майже 1800 людей, які проживають в Ізраїлі та Польщі.

Дослідники виявили, що під час першого локдауну учасники скаржились на біль у щелепі та ротовій порожнині. 

Крім того, поширеність цього симптому зросла з приблизно 35% до пандемії до 47% протягом неї. А поширеність стискання щелепи протягом дня зросла приблизно з 17% до 32%. А випадки бруксизму вночі зросли з 10% до 36%.

Як розпізнати бруксизм?

Ліна Паломо, професор та сертифікований пародонтолог Університету Кейс Вестерн Резерв, сказала, що ті, хто зазнав стресу, міг бути під загрозою бруксизму.

Скрегіт зубами проявляється здебільш під час сну. 

"Люди, які мають бруксизм, часто прокидаються з болючою щелепою, скутою шиєю або болем у районі голови та шиї. Цей біль схожий на біль у вусі або головний біль", – додає лікарка. 

Що робити у такому випадку?

Догляд за собою під час пандемії є важливим, наголошують лікарі. Також не варто нехтувати регулярниими стоматологічними та медичними оглядами.

Ліна Паломо стверджує, що хоч і не існує простого способу боротьби зі стресом, стоматологи можуть надати спеціальну нічну пластинку своїм пацієнтам для захисту зубів від скреготу. Також лікарі можуть виявити причину та порадити лікування.

Скарги на біль у щелепі та ротовій порожнині зросли під час COVID-19 – дослідження
Фото: depositphotos.com

Причиною може бути не лише стрес, а й розлади сну. Наприклад, апное – тимчасове припинення дихальних рухів, зумовлене гальмуванням дихального центра.

Лікарка також наголосила, що не варто займатися самолікуванням, адже ліки можуть короткочасно полегшити біль, але не вилікувати.