Жираф запідозрили у високому рівні соціалізації. Все через роль їхніх бабусь

Жирафи у своїй соціалізації подібні до слонів та косаток. Такого висновку дійшли дослідники з Брістольського університету, пише The Guardian.

Вчені виявили, що бабусі у жирафів, як і в людей, є важливим компонентом сім’ї.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Дослідники соціальної поведінки жирафів кажуть, що самки жирафів живуть близько восьми років після того, як втрачають репродуктивність. А це приблизно до 30% їхнього життя. 

Таку рису раніше вважали дивною за своєю природою, притаманною тільки людям, слонам і косаткам, які, як відомо, переживають менопаузу, причому останні проводять близько 35% свого життя в пострепродуктивному стані. 

Але дослідники визначили, що феномен довгого пострепродуктивного життя породив "гіпотезу бабусі", яка передбачає, що такі самки допомагають виживанню і вихованню потомства родичів. Утім ця теорія не позбавлена розбіжностей.

Ви могли пропустити: Восьминоги "бачать" світло кінчиками щупалець. А також люблять попоїсти

Спостереження за слонами, наприклад, показало, що під час засухи або голоду, якщо навколо групи є літні жінки – наприклад, бабусі – у групи набагато більше шансів на виживання, кажуть дослідники. 

Жирафи ж традиційно розглядалися як несоціальні тварини, у яких насправді немає соціальної системи – вони просто відсторонені і "безладно вештаються", каже докторка Зої Мюллер, експерт з Брістольського університету і співавторка дослідження. 

Але нові дані змусили засумніватися вчених у цьому.

Навпаки, дані про поведінку, включаючи спільну турботу про потомство, дають припущення, що жирафи, як і слони, мають складну соціальну систему і можуть фактично жити в матріархаті. 

"Це не було доведено, але це було б найбільш імовірним поясненням, тому що в цих складних суспільствах, де у нас дійсно є бабусі, вони зазвичай передають вигоди для виживання родинним тваринам по материнській лінії – тому вони піклуються про дітей своїх сестер, дітей їхніх дочок і т. д.", – сказала Мюллер.

І додала, що це не обов'язково означає, що чоловіки-жирафи покірні, але насправді це означає, що жінки утворюють основні згуртовані одиниці соціальної системи – точно такі ж, як люди. Адже, коли люди утворювали суспільства мисливців-збирачів, їхні групи складалися з жінок.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин