Кожен дев’ятий, хворий на коронавірус – неповнолітній. Але в школах заражень менше – звіт
Ілюстративне фото Depositphotos.com

Дитячий фонд ООН твердить: хоча симптоми серед заражених дітей залишаються слабкими, кількість випадків інфікування серед них зростає. 

Звіт показує: станом на 3 листопада в 87 країнах кожен 9-й інфікований на COVID-19 є дитиною або підлітком до 20 років. 

Це 11% із 25,7 млн інфікованих, про яких повідомили ці країни. 

В Україні кожна п’ятнадцята інфікована COVID-19 особа є дитиною або підлітком до 20 років. 

Станом на 17 листопада цей вік становила 6,7% від усіх зареєстрованих випадків інфікування (557 657 людей).

У дітей, як правило, полегшена форма порівняно з дорослими, однак трапляються важкі та летальні випадки, особливо серед дітей із супутніми захворюваннями.

Більше того  – довгостроковий вплив на навчання, харчування та добробут цілого покоління дітей та молоді може змінити їхні життя.

"З початку пандемії COVID-19 існував стійкий міф про те, що це захворювання майже не вражає дітей. Але це твердження дуже далеке від істини", – каже Генрієтта Фор, Виконавча директорка ЮНІСЕФ. 

За її словами, найбільше їм загрожують перебої в роботі найважливіших сервісів та стрімке зростання бідності. Чим довше триває криза, тим глибший її вплив на освіту, здоров’я, харчування та добробут дітей: "Майбутнє цілого покоління знаходиться під загрозою".

ЮНІСЕФ каже, що пандемія матиме безпосередній вплив на майбутнє дітей, навіть якщо незабаром дієва вакцина стане доступною. Якщо міжнародна спільнота негайно не змінить пріоритети, потенціал цього покоління молоді буде втрачений.

Хоча діти можуть передавати вірус одне одному та старшим людям, доповідь переконує, що переваги від роботи шкіл за умови дотримання основних заходів безпеки перевищують ризики. 

Аналіз даних із 191 країни не виявив беззаперечного зв'язку між відновленням роботи шкіл та рівнем інфікування населення COVID-19.

ЮНІСЕФ каже, що школи не є головним фактором передачі вірусу в громадах, і діти частіше заражаються вірусом поза ними. 

При цьому станом на листопад 2020 року 572 млн учнів постраждали внаслідок закриття шкіл у 30 країнах – це 33% школярів у світі.

Також за результатами аналізу даних із нових досліджень, проведених ЮНІСЕФ у 140 країнах, у близько третині країн є зниження принаймні на 10% звернень за плановими щепленнями та амбулаторною допомогою через дитячі інфекційні недуги та здоров’я мам. Основна причина – страх інфікуватися COVID-19.

Майже 70% послуг, скерованих на захист психічного здоров’я дітей і підлітків, надають на неналежному рівні.

Оскільки більшість психічних захворювань проявляються та прогресують саме в підлітковому віці, молоді люди перебувають в зоні особливого ризику.

На 15% побільшало дітей, які потерпають від різних форм бідності (без доступу до освіти, охорони здоров’я, житла, харчування, санітарії та води). Це 150 млн дітей станом на середину 2020 року.