Як наш фізичний стан впливає на протікання COVID-19 – наукові докази
Фото: unsplash.com

Пам’ятаєте, як Liga.Life розпитувала Віталія Самуйленка про те, яка саме фізична активність може бути ефективною профілактикою COVID-19? Так ось, вже є перші наукові дані, які підтверджують, що біологічний вік людини та показник Vo2max впливають на важкість протікання хвороби та швидкість відновлення.

Мета досліджень – довести, що здорова та натренована кардіореспіраторна система значно полегшує протікання коронавірусної хвороби та дозволяє швидше відновитися.

Автори одного дослідження, опублікованого на Sciencedirect.com, взяли пацієнтів (1181 учасників, вік ≥18 років), які пройшли тест з фізичним навантаженням за клінічними показаннями в період з 1 січня 2016 року по 29 лютого 2020 року та пройшли тест на SARS-CoV-2 в період з 29 лютого 2020 року по 31 травня 2020 року.

Далі вони ідентифікували 246 пацієнтів (вік 59 ± 12 років, з них 42% чоловіків), які пройшли тест з фізичним навантаженням і дали позитивний результат на SARS-CoV-2. З них 89 осіб (36%) були госпіталізовані. Пікові значення МЕТ (тренованість) були значно нижче серед пацієнтів, які були госпіталізовані (6,7 ± 2,8), в порівнянні з негоспіталізованими пацієнтами (8,0 ± 2,4).

Зростання показника тренованості на одну одиницю зменшувала вірогідність потрапляння до лікарні на 13%.

Ці дані ще раз підтверджують важливий взаємозв'язок між кардіореспіраторною тренованістю та загальною користю для здоров'я. Однак, необхідні подальші дослідження, щоб визначити, чи пов'язано підвищення тренованості з нижчим ризиком ускладнень через вірусних інфекцій, таких як COVID-19.

Ще одне в одній статті, опублікованій на ncbi.nlm.nih.gov, також зазначається, що показник Vo2max (максимальне споживання кисню) може виявитися клінічно значущим інструментом "сортування" хворих на  COVID-19 на додаток до віку та клінічних критеріїв.

Зараз надходить все більше даних, які підтверджують, що помірна фізична активність знижує ризики захворіти на вірусні респіраторні інфекції (включаючи COVID-19). 

Тестування серцево-легеневих фізичних навантажень (CPET) на Vo2max є звичайною частиною передопераційної оцінки для деяких хірургічних пацієнтів із "високим ризиком". Попередні дослідження показали, що пікові граничні показники Vo2, характерні для захворювання, можуть бути використані для прогнозування підвищеного ризику 90-денної смертності.

Також науковці припускають, що навіть невелике збільшення вихідного максимального поглинання кисню (Vо2max) у популяції може мати наслідком переведення значної частини пацієнтів з високим ризиком за іншими ознаками (наприклад, паспортний вік) у категорію нижчого ризику.

Усі ці складні терміни та масиви даних ще раз підтверджують, що ваш рівень фізичної підготовки, розвинені легені та здорова серцево-судинна система значно знижують ризик тривалого та важкого протікання коронавірусу та дають надію на швидке повернення до звичної спортивної форми.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин