Як обдурити тіло й підняти собі настрій. Пояснює наука
Фото: pexels.com

Радість, задоволення – це чудові почуття, незалежно від того, чи сталася якась велика життєва подія (весіллям чи народженням), чи ви просто нарешті знайшли ідеальний плід на фермерському ринку або улюблену футболку, яку думали, що вже загубили.

Позитивні емоції сприяють здоровому способу життя, зміцнюють імунну систему, допомагають боротися зі стресом та болем й підтримують довголіття. Тобто вони впливають на всі наші системи та органи. І зараз ми дізнаємося, як саме! 

Пояснює Діана Семюел, доктор медичних наук, доцент кафедри клінічної психіатрії в Медичному центрі Колумбійського університету.

Зв'язок між тілом та ємоціями

На емоційному рівні ми можемо відчувати радість різними способами – сльозами, ейфорійно, з глибоким почуттям задоволення тощо.

На науковому рівні ми відчуваємо радість у своїх нейромедіаторах, крихітних хімічних клітинах-месенджерах, які передають сигнали між нейронами (нервами) та іншими клітинами тіла.

Ці нейромедіатори відповідають за процеси та почуття майже у всіх аспектах тіла, від кровотоку до травлення. 

Мозок

Між емоціями й мозком прямий зв’язок. Як він може коригувати те, що ми відчуваємо, так й те, що ми відчуваємо, може вплинути на мозок.

За словами Діани Семюел, доктора медичних наук, доцента кафедри клінічної психіатрії в Медичному центрі Колумбійського університету, мозок не має єдиного емоційного центру, але різні емоції включають різні його структури. Наприклад, лобова частка ("панель управління мозку") контролює емоційний стан, а таламус (інформаційний центр, що регулює свідомість) залучений в емоційних реакціях.

Радість ми відчуваємо завдяки вивільненню дофаміну та серотоніну, двох типів нейромедіаторів у мозку. У деяких людей ці хімічні речовини не виробляються у достатній кількості, й саме через це виникає клінічна депресія. 

Але собі можна допомогти, збільшивши продукцію цих нейромедіаторів та відновивши рівновагу. Для цього достатньо погратися з собакою, погладити кішку, отримати поцілунок від коханої людини. Навіть вимушена посмішка може допомогти цим нейромедіаторам виконати свою роботу та підняти настрій.

Й коли відповідні центри в нашому мозку отримують команди на постачання хімічного щастя, починається ланцюгова реакція у всьому тілі.

Кровоносна система

Ваша кровоносна система складається з серця, вен, судин, крові та лімфи. Коли ми відчуваємо щастя або радість, обличчя червоніє, а серце починає шалено колотати. "Метелики в животі", міміка, навіть зміна температури пальців – все це може залежати від емоцій. 

На жаль, радість – не єдина емоція, яка впливає на цю систему. Страх, смуток та інші негативні емоції також  викликають певні реакції в цих частинах тіла, але вони не дуже корисні для здоров’я.

Вегетативна нервова система

Вегетативна нервова система – це тілесна система, яка відповідає за всі справи, які тіло робить без усвідомлених зусиль з нашого боку. Це як дихання, травлення, розширення зіниці тощо.

Почуття радості та піднесення впливають також і на неї.

Наприклад, дихання може почастішати, коли ви робите щось особливо веселе (наприклад, катаєтесь на американських гірках) або навпаки сповільнюватися, коли ви робите щось більш розслаблююче та приємне (ходьба в лісі, прослуховування улюбленої музики, відпочинок в обіймах коханою людини).

Крім того, емоції впливають й на Інші вегетативні аспекти – слиновиділення, пітливість, температуру тіла й навіть обмін речовин. У зону впливу також попадають гладкі м’язи, які знаходяться в стінках порожнистих органів (шлунок, кишківник та сечовий міхур).

Вони відповідають за кровотік та рух їжі по шлунково-кишковому тракту, тож ви можете відчути дикий апетит після сильних позитивних емоцій, чи навпаки втратити бажання їсти у сумному настрої.

Як обдурити тіло й підняти собі настрій

Важко сказати, що йде першим, оскільки почуття та фізіологія нерозривно пов’язані. Але вже точно відомо, що посмішка може обдурити наш мозок, піднявши настрій, знизивши пульс та зменшивши стрес. Найцікавіше в цьому те, що їй не обов'язково базуватися на справжніх емоціях!  Підробка це теж працює. 

А ще ви можете додати більше руху до свого життя. Фізичні вправи можуть полегшити депресію та тривогу, вивільняючи хороші ендорфіни та інші природні хімічні речовини (нейромедіатори), які покращують почуття добробуту. Тренування (особливо біг) можуть відвернути увагу розуму від турбот та негативних думок, які можуть живити депресію та тривогу

Коли ви вже розумієте процес вироблення "гормонів радості" нашим тілом, його можна запросто обдурити й підняти собі настрій! Тож беремо собаку, йдемо на прогулянку й посміхаємось! 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин