Як допомогти людині під час епілептичного нападу. Пояснює ЦГЗ
Ілюстративне фото: pixabay.com

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько одного відсотка людей у світі – а це 50 мільйонів – мають епілепсію. І 70% із них можуть мати життя без епілептичних нападів, якщо вони успішно проходять відповідне лікування. 

Як розповіли у Центрі громадського здоров’я, в Україні неврологічні розлади є четвертою найпоширенішою причиною смерті, відповідно до Міжнародного дослідження тягаря хвороб (Global Burden of Disease – GBD). Серед причин смерті у чоловіків епілепсія посідає третє місце, а у жінок — четверте. 

Зазначається, що епілептичний напад може статися несподівано. Він може статися у будь-якому місці, в будь-якій ситуації та у будь-який час. Та правильно надана перша допомога може не лише вберегти людину від травм, а і врятувати їй життя.

Правила щодо першої допомоги людині, у якої стався епілептичний напад:

  • Залишайтеся з людиною до прибуття лікарів або до закінчення нападу, зафіксуйте час початку і кінця судом. Якщо це перший раз, коли людина має епілептичний напад, викличте швидку. 
  • Покладіть людину у безпечне та комфортне місце, потурбуйтеся про те, щоб під час нападу вона не травмувала себе. Підкладіть щось м’яке під голову. Поверніть людину у стабільне бокове положення.
  • Не потрібно класти будь-що у рот людині, адже вона фізично не може проковтнути собі язик. Проте під час судом щелепа дуже міцно стиснута, і якщо ви будете намагатися щось проштовхнути людині у рот, ймовірно, ви її пошкодите. 

"Під час та після епілептичного нападу людина потребує допомоги – часто не так професійно медичної, як соціальної. Важливо побути поруч та підтримати психологічно. А не уникати людини, яка має епілепсію, через те, що існує стереотип про заразність захворювання тощо", – кажуть у ЦГЗ.

У відомстві наголошують, епілепсія незаразна. Вона не є інфекційним захворюванням, яке передається повітряно-крапельним шляхом. Причиною епілептичного нападу є надлишок електричних імпульсів у мозку. Напад може виглядати і як незначний провал у пам’яті, і як судоми в усьому тілі. 

"Існують ситуації, які можуть виступати тригерами для епілептичного нападу. Звісно, напад може статися навіть під час прогулянки або спокійної розмови. Але, наприклад, заняття спортом, різкі та гучні звуки або яскраве та миготливе світло можуть більш вірогідно спровокувати напад", – пояснюють у Центрі громадського здоров’я. 

Якщо ви помічаєте за собою симптоми або вже мали перший епілептичний напад, у ЦГЗ радять обов’язково проконсультуватися з лікарем.

Підкреслюють: епілепсія – реальне захворювання, яке можна і потрібно лікувати, а не оточувати міфами, стереотипами і стигмою. Замість того, аби уникати спілкування з людиною, яка має епілепсію, або жартувати з неї, можна повторити правила надання першої допомоги при епілептичних нападах.