Як здоровий кишківник допомагає позбутися жиру на животі. Наукові дослідження
Фото: pixabay.com

Попередні дослідження показують, що бактерії та інші мікроби, що живуть у кишківнику та складають наш мікробіом, можуть впливати на ризик розвитку серцевих захворювань та діабету 2 типу й навіть покращувати спортивні показники. 

До того ж їжа, яку ми їмо, впливає на те, які мікроби живуть в нашому кишківнику, і останні дослідження показують, що ці мікроби також можуть впливати на кількість вісцерального жиру (він же жир на животі). 

Дослідження

Згідно з недавнім дослідженням у журналі Nature Medicine їжа, яку ми їмо кожного дня, впливає на наявність або відсутність певних мікробів у кишківнику навіть більше, ніж генетичні фактори. 

"Ми виявили набір мікробів у нашому кишківнику, які пов'язані зі специфічними режимами харчування та продуктами, а також з наслідками дієти для здоров'я", – говорить автор дослідження Сара Беррі, старший викладач харчових наук у Лондонському коледжі. "Ці мікроби можна віднести до групи "хороших" мікробів, які пов’язані зі здоровою їжею та дієтичним режимом, а також показниками гарного здоров’я, включаючи зниження жиру в організмі, зниження запалення, зниження артеріального тиску та зниження рівня ліпідів у крові".

Дослідники виявили, що наявність двох кишкових мікробів – Prevotella copri та Blastocystis – пов’язана з кращим контролем рівня цукру в крові та зниженням рівня небезпечного вісцерального жиру на животі. Велика кількість вісцерального жиру в цьому місці підвищує ризик діабету та серцево-судинних захворювань.

Яку їжу краще їсти

Дослідження також дозволило розподілити продукти на "хороші" та "погані". Наприклад, наявність корисних мікробів в кишківнику було пов’язана з дієтою з високим вмістом рослинних продуктів, багатих клітковиною, а також інших продуктів, багатих на поживні речовини (йогурт та риба). Менш корисні мікроби були пов’язані з дієтами з високим вмістом оброблених харчових продуктів.

Але не всю рослинну їжу можна відразу ж віднести до категорії "корисної". Якщо вона піддається сильній обробці, в ній можуть опинитися несприятливі мікроби. Те саме стосується й продуктів тваринного походження. Менш оброблені білки, такі як жирна риба, пов'язані зі сприятливими мікробіомами, тоді як перероблене червоне м'ясо належить до категорії "поганої" їжі.

Багато натуральних продуктів, включаючи фрукти, овочі, горіхи, боби та цільні зерна, містять клітковину – ключову поживну речовину для живлення хороших кишкових бактерій. При їх обробці велика частина клітковини видаляється, що негативно впливає на різноманітність мікробіому кишківника. 

Інші харчові продукти також можуть зміцнити здоров’я кишківника. Наприклад, поліфеноли, які можна знайти у багатьох фруктах, чаї, какао та червоному вині, асоціюються зі здоровим мікробіомом, каже Беррі. 

Пробіотики, що містяться у ферментованих продуктах, таких як кімчі та кефір, також підтримують хороші кишкові бактерії.

Тож, бажаєте покращити своє здоров’я та швидше позбутися зайвого жиру на животі? Змініть свій звичний стиль харчування на дієту з високим вмістом клітковини, фруктів, овочів, горіхів, насіння та ферментованих продуктів. Тепер це доведено наукою.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин