Кава може зменшувати рівень артеріального тиску. Як саме – пояснюють вчені
Фото: unsplash.com

Споживання принаймні трьох горняток кави на день пов'язане зі зниженням периферичного та центрального артеріального тиску. Це доводять результати нового дослідження, опублікованого в журналі Nutrients.

Детальніше про дослідження

Команда Арріго Цицерона, доцента кафедри медичних і хірургічних наук University of Bologna, хотіла дослідити, як взаємодія між кофеїном та іншими сполуками у каві впливатиме на рівень артеріального тиску.

Дослідники вивчили інформацію про 720 чоловіків та 783 жінки, які брали участь у дослідженні Brisighella Heart Study. Це було довготривале дослідження, яке розпочалось ще в 1972 році. Воно включало випадкову вибірку людей з містечка Бризігелла, що на півночі Італії.

Цицерон та команда вивчили дані про артеріальний тиск учасників, звички щодо споживання кави, а також іншу інформацію, пов’язану зі здоров’ям серцево-судинної системи.

Так виявили, що споживання кави пов’язане зі зниженням артеріального тиску.

"Позитивна тенденція спостерігається після споживання двох горняток кави на день. Отже, споживання кави не має бути апріорі заборонено тим, хто має страх підвищення рівня артеріального тиску", – стверджує дослідник.

Як кава може знизити артеріальний тиск

"Кава містить кофеїн, який може як підвищити, так і знизити артеріальний тиск у гострих станах. Однак вона також містить антиоксиданти та біоактивні сполуки, які можуть відповідати за ефект зниження тиску", – пояснює Healthline докторантка кафедри медицини відділу нефрології University of Alabama Меган К. Роудс.

Механізми впливу споживання кави на артеріальний тиск нині чітко продемонстровані в дослідженнях на щурах. Так, хлорогенова кислота, яка міститься в каві, може знизити систолічний артеріальний тиск у щурів.

"Хоч кофеїн може підвищувати рівень артеріального тиску (особливо у людей, які зазвичай не п’ють каву), кількість інших біологічно активних сполук у каві врівноважує цей ефект", – додає доктор Дебабрата Мукерджі, голова відділу внутрішньої медицини та професор Texas Tech University Health Sciences Center.

За його словами, хлорогенова кислота, яка є у найвищій концентрації в кавових зернах, вважається однією з основних сполук у каві, які знижують артеріальний тиск. Кверцетин також може відігравати певну роль.

Чи варто пити каву людям з високим тиском

Дослідження команди Цицерона невелике і зосереджене на жителях конкретного містечка. Тож необхідні подальші дослідження для остаточної відповіді.

Однак, за словами кардіолога Ohio State University Wexner Medical Center Джима Лю, висновки дослідження відповідають наявним знанням про вплив кави на артеріальний тиск.

"Кава може різко підвищити артеріальний тиск після споживання. Але насправді немає жодних послідовних доказів того, що споживання помірної кількості кави призводить до довгострокових проблем з високим кров’яним тиском або хворобами серця в цілому", – додає кардіолог.

У American Heart Associaiton поки що зазначають, що людям все ж слід бути обережними з кофеїновмісними напоями. Адже їхній вплив набагато ширший, ніж рівень артеріального тиску. Кофеїн може також впливати на якість сну, швидкість серцебиття та рівень тривоги.

Читайте також: Що якщо пити понад чотири горнятка кави щодня. Кофеїн: переваги та ризики – невролог