Що, якщо пити понад чотири чашки кави щодня. Кофеїн: переваги та ризики – невролог
Фото: unsplash.com

Після пробудження – кава. На обідній перерві – кава. Ділова зустріч з партнером – чому би не випити кави?

За результатами дослідження "Споживання кави поза домом", проведеного компанією "Kantar Україна" у 2020 році, 77% населення міст країни віком 16-55 років п’ють каву. З них 68% купують каву поза домом, у закладах харчування. 

Серед фаворитів – кавові напої з молоком: лате, капучино та американо. Від усіх куплених горняток їх відсоток – 55. Чорну каву п’ють 45% споживачів.

LIGA.Life розпитала у лікарки-неврологині Олександри Щебет, як споживання кави впливає на наш організм та як запобігти зловживанню кофеїном.

Рекомендована доза споживання кави

Насправді обмеження у споживанні кави залежать від вмісту кофеїну в конкретному напої. Рекомендована норма споживання кофеїну – 400 мг на день. Це або чотири чашки еспресо, або 10 бляшанок Коли, або два енергетичні шоти (по 100 мл).

Також кофеїн міститься в деяких ліках, а саме цитрамоні.

Вагітні жінки, які не мають підвищеної чутливості до кофеїну, можуть споживати до 200 мг. 

Дітям та підліткам кофеїн не рекомендований. Вони можуть не споживати каву, але пити Колу чи Пепсі, які також містять стимулятор, доданий цукор та інші шкідливі добавки.

Позитивна дія кофеїну на організм

Кофеїн – легальний психостимулятор, який активує процеси збудження в нервовій системі. У результаті людина швидше думає, ухвалює рішення, краще запам’ятовує та концентрується. 

Окрім того, він має судинозвужувальну дію. Так він впливає на дихальний центр у головному мозку. Активація дихання та звуження судин сприяє активації кровотоку. У результаті людина почувається більш бадьорою.

На цьому корисні властивості кофеїну не закінчуються. В усьому світі точаться дискусії та проводять дослідження стосовно впливу стимулятора на організм.

Наприклад, Антидопінговий комітет дозволив спортсменам споживати кофеїн у період змагань, навіть попри те, що він стимулює фізичну активність. Його судинозвужувальний ефект полегшує роботу м’язів. 

Також стимулятор здатен покращити витривалість. Огляд досліджень показав, що кофеїн помірно покращує витривалість за умов споживання його в помірних дозах – 3–6 мг на кг маси тіла.

Деякі дослідження доводять, що кофеїн у великих дозах може мати захисну дію проти ризиків розвитку діабету другого типу. Як це відбувається, достеменно невідомо. Проте вчені припускають, що є певний зв'язок з роботою клітин підшлункової залози.

Однак це не означає, що кофеїн здатен вилікувати наявний діабет. Також не слід вірити твердженню, що споживання 400 мг кофеїну знижує цукор. Це неправда.

Наукові дані підтверджують, що люди, які споживають каву у мінімальних кількостях (1-2 чашечки), мають захисний ефект проти серцево-судинних ризиків. Саме тому кардіологи та неврологи не так суворо ставляться до заборони кофеїну.

Негативний вплив кофеїну на організм

Ложка дьогтю у темі споживання кофеїну все ж таки є. Попри усі його позитивні якості він негативно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту (ШКТ). Особливо це стосується людей з синдромом подразненого кишківника. Кофеїн посилює біль та діарею завдяки судинозвужувальному ефекту, який впливає на кровопостачання кишківника.

У здорових людей також є ймовірність появи діареї через надмірне споживання кофеїну. Однак слід враховувати індивідуальну чутливість рецепторів. Якщо ви відчуваєте, що після 2-3 горняток кави серцебиття посилюється, дихання пришвидшується та ви відчуваєте дискомфорт в органах ШКТ, то слід зменшувати щоденне споживання кави.

Окрім того, якщо ви споживаєте понад 400 мг кофеїну щодня, то збільшується ризик проявів дратівливості, головного болю, втоми, подразливості та надмірної емоційності. 

Споживання кави після 15:00 може призвести до порушення сну. Адже кофеїн має тривалий період напіврозпаду. Йому необхідно 6-7 годин для повного виведення з організму. Особливо це стосується людей з чутливістю до кофеїну.

Читайте також:

Толерантність, залежність та передозування кофеїном

У людей, які споживають однакову кількість кави щодня, з часом може виникнути толерантність до кофеїну. Її головний прояв – послаблення впливу стимулятора на організм. Тобто ви можете відчувати більшу сонливість та не таку енергійність після напою, як раніше.

Це не означає, що слід додавати до свого раціону ще одне горнятко. Інакше історія повториться і збільшиться ризик залежності або передозування кофеїном.

Тривале споживання кофеїну викликає хімічні зміни в мозку – причини розвитку залежності. Якщо стимулятор прибрати з раціону, то людина відчуватиме схожі симптоми, як за наркотичної залежності, зокрема ломка та дратівливість.

Також існують випадки передозування кофеїном. Так, людина випила 28 горняток еспресо, що стало для неї летальною дозою. У перерахунку вчених це 1000-1200 мг чистого кофеїну. Це стається через надмірну стимуляцію дихального центру та аритмію. У результаті серце зупиняється.

Важливо слідкувати за споживанням кави та інших кофеїновмісних напоїв. Намагайтеся не перевищувати рекомендовану дозу. У випадках посиленого серцебиття, дихання або відчуття тривоги після напою намагайтеся поступово зменшувати щоденну дозу кофеїну на 10%.

Не слід заміняти каву зеленим чи чорним чаєм, адже вони також містять кофеїн. Краще обирайте трав’яні чаї, компоти або соки. Можете також спробувати каву без кофеїну. Вона має той самий смак та аромат, але не містить стимулятора.

Читайте також:

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.