Коли і як пацієнти з діабетом отримуватимуть в аптеках безплатний інсулін. Пояснює НСЗУ
Ілюстративне фото: pixabay.com

З 1 липня Національна служба здоров’я адмініструватиме програму реімбурсації лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах цукрового та нецукрового діабету.

За електронним рецептом пацієнти зможуть отримувати інсуліни та десмопресин безплатно або з доплатою.

Як розповів т.в.о. голови НСЗУ Андрій Віленський, зараз фінансування програми відшкодування вартості інсулінів відбувається за субвенцією. Її розмір недостатній для забезпечення 100% потреби пацієнтів з цукровим діабетом.

"Через це місцеві бюджети змушені дофінансовувати програму. Різна спроможність громад спричиняє ризики неможливості забезпечити пацієнтів препаратами в деяких областях. Так не повинно бути", – сказав очільник Нацслужби.

За його словами, з другого півріччя НСЗУ адмініструватиме програму реімбурсації інсулінів. Бюджет на забезпечення інсулінами збільшено до понад мільярда гривень на шість місяців.

Зазначає: цього достатньо, щоб забезпечити всіх пацієнтів гарантованим інсуліном згідно з визначеними категоріями. 

З 1 липня по 31 грудня, в межах Програми медичних гарантій, НСЗУ укладатиме договори про реімбурсацію лікарських засобів для лікування в амбулаторних умовах цукрового діабету та нецукрового діабету.

Національна служба здоров’я стане єдиним платником за програмою. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник, як це зараз відбувається з "Доступними ліками".

Крім того, у відомстві повідомляють, що з 1 жовтня безоплатно або з мінімальною доплатою зможуть отримувати ліки й особи з розладами психіки та поведінки, а також пацієнти з епілепсією.

Додають, що для реалізації цих напрямків та забезпечення пацієнтів відповідними лікарськими засобами за рахунок коштів держбюджету в рамках Програми медичних гарантій необхідно внести відповідні зміни до чинних нормативно-правових актів.

Нині напрацьований відповідний проєкт постанови, який перебуває на громадському обговоренні.

Новий реєстр граничних оптово-відпускних цін на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації станом на 1 липня 2021 року, в НСЗУ обіцяють оприлюднити до 19 травня.

Читайте також:

Які послуги для пацієнтів із хворобами серця оплачує держава. Пояснення НСЗУ

Які стоматологічні послуги покриватиме держава. Пояснення НСЗУ

В НСЗУ пояснили, які послуги при онкозахворюваннях безоплатні