Комітет ВР просить перевірити, чи ефективно МОЗ Степанова використало гроші з бюджету
Максим Степанов. Фото: пресслужба Кабміну

Комітет Верховної Ради хоче перевірити, чи ефективно використало бюджетні кошти Міністерство охорони здоров’я під керівництвом Максима Степанова.

Для цього комітет з питань здоров’я нації направило запит до Рахункової палати, повідомляє пресслужба ВР.

"На сьогодні за кошти державного бюджету 2020 року в українські лікарні не поставлено жодний лікарський засіб", – заявила на засіданні комітету депутатка Ольга Стефанишина.

Однак, за її словами, у державному бюджеті на цей рік передбачено майже 10 мільярдів гривень на фінансування 1350 найменувань і 38 програм.

Тому аудит хочуть провести у межах бюджетних програм забезпечення медичних заходів, окремих державних програм та за програмою "Громадське здоров’я та заходи боротьби з епідеміями".

Читайте також: Медзакупівлям вдалося заключити тільки 17% договорів. Стефанишина звинувачує в цьому МОЗ

"На сьогодні, за даними з відкритих джерел, ще не завершені тендери по 351 позиції, навіть не оголошені тендери по 91 позиції, це може призвести до переривання лікування хворих і воно вже є в деяких областях", – зазначає Стефанишина. 

Але керівник МОЗ не визнав існування такої проблеми. 

Степанов каже, що протягом 2020 року відбулась поставка ліків за програмами, які не були виконані у 2017, 2018 і 2019 роках, на 6,1 млрд грн і до кінця року очікуються поставки ще на 1,2 млрд грн.

"Всі номенклатури були затверджені наприкінці травня – початку червня 2020 року. Так сталося, оскільки в квітні місяці, коли я прийшов на посаду, у нас не було навіть номенклатури потреби 2020 року, і її треба було терміново зібрати", – пояснює Степанов. 

І запевняє, що не існує проблематики про жодному лікарському засобу.