Медзакупівлям вдалося заключити тільки 17% договорів. Стефанішина звинувачує в цьому МОЗ

Державному підприємству "Медичні закупівлі України" вдалося провести тільки 17% тендерів.

Про це заявила народна депутатка України від фракції "Голос", членкиня Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Ольга Стефанішина в ефірі "Громадського радіо".

"Сьогодні у нас жовтень, тендери для закупівлі ліків, на сьогодні, у нас майже не проведені. Державне підприємство ("Медичні закупівлі України" – ред.) через те, що МОЗ постійно це гальмує, провело лише 17% тендерів, а вже мали б провести усі 100%. Міжнародні організації, які купують частину ліків, лише оголосили тендери, але ще не провели їх", – пояснила Стефанишина.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

За її словами, в Україні склалася критична ситуація у системі онкології та забезпеченні медичними послугами. 

Стефанишина вважає таку ситуацію неприпустимою. На її думку, уряд розставляє пріоритети не на користь хворих громадян.

Уточнення:

У ДП "Медичні закупівлі України" в коментарі LIGA.Life пояснили, що мова про централізовані закупівлі, які стартували в цьому році по держпрограмах МОЗ. ДП проводить медичні закупівлі по 14 програмах, а інші 24 – міжнародні організації.

Станом на сьогодні заключили 78 договорів відповідно до проведених тендерних процедур. 

"Тобто, це коли вже провели аукціон, кваліфікували учасників, у нас вже є перевірений переможець, і ми заключили з ним контракт. І вони вже готують поставки", – пояснили в ДП.

Ще 104 аукціони були проведені та Медичні закупівлі в процесі узгодження переможця. 

Зазначається, що частину закупівель ДП оголосило в середині червня. Потім, через прийняття Кабміном постанови 478 ДП зобов'язали затверджувати кожну технічну характеристику товару до закупівлі з МОЗ. Перші заслані документи місяць перебували на узгоджені з Міністерством охорони здоров'я.

Частину інших тендерів дооголошували вже в липні-вересні.

У ДП пояснили, що по оголошених процедурах у червні договори заключили. А через затримку зі сторони МОЗ зараз продовжують працювати над тими, які оголосили в липні-серпні та вересні.  

"Проблема в тому, що ті закупівлі, які у нас стартували в цьому році, стартували дуже пізно. Для себе ми планували старт закупівельного циклу у березні 2020 року. Для того, щоб нам почати, ми маємо від міністерства отримати документи – наказ по кількості і вартість, паспорт бюджетної програми і номенклатуру. Ми планували, що якщо почнемо з 15 березня – то до кінця року встигнемо привезти ліки за цими програмами – близько 490 номенклатур", – пояснили в ДП.

  • 27 жовтня в організації "Пацієнти України" повідомили про те, що Кабмін на закритому засіданні 26 жовтня 2020 року вніс зміни до постанови про медичні закупівлі. Згідно з ними, медзакупівлі держави контролюватиме Міністерство охорони здоров’я.
  • Зазначається, що цього питання не було в порядку денному, а постанову досі не оприлюднили на Урядовому порталі.
  • LIGA.Life нагамалися дізнатися подробиці в пресслужбі МОЗ, утім, там відповіли, що працюють лише з оприлюдненими постановами і змінами, тож коментувати даний випадок не можуть.
  • LIGA.Life очікує на коментар від прессекретаря керівника МОЗ Максима Степанова.

Державне підприємство "Медичні закупівлі України" розпоряджається закупівлями препаратів коштом державного бюджету з 2018 року. Серед напрямків роботи ДП – формування номенклатури та технічні завдання для закупівлі ліків та медичних виробів за державний кошт; збір інформації про потреби у ліках та медвиробах з регіональних управлінь та департаментів охорони здоров’я; закупівля медичних товарів через міжнародні спеціалізовані організації; впровадження та адміністрування електронних каталогів для вдосконалення допорогових закупівель ліків та медвиробів.

Хоч ДП "Медичні закупівлі України" розпоряджається тендерами, МОЗ прописує їм технічне завдання.

  • У липні 2020 року керівник Медзакупівель Арсен Жумаділов звинуватив міністерство у зриві своєчасного проведення закупівель на 2020 рік.
  • За його словами, що ДП три місяці чекало на необхідний наказ МОЗ, щоб розпочати оголошення процедур закупівель ліків та медтоварів.
  • В міністерстві тоді заявляли, що це Медичні закупівлі України несвоєчасно провели закупки лікарських засобів.
  • Раніше Жумаділов також заявляв про спроби призначити в "Медичні закупівлі" протеже очільника МОЗ – тоді ним був ще Ілля Ємець.