Ляшко пояснив, чому добова кількість хворих на COVID-19 менша, а госпіталізованих – вища
Віктор Ляшко. Фото: МОЗ/Facebook

Добова кількість нових випадків COVID-19 в Україні реєструється нижча, а госпіталізації – вища, бо Міністерство охорони здоров’я змінило підхід до збору статистики щодо захворюваності на коронавірус через виявлення певних проблем.

Про це повідомив головний санітарний лікар та заступник керівника МОЗ Віктор Ляшко в інтерв’ю LB.ua.

За словами Ляшка, раніше статистику передавали через екстрене повідомлення в електронну систему спостереження за захворюваністю, якою оперує Центр громадського здоров’я.

"Могло бути таке, що екстрене повідомлення приходило тоді, коли людина захворіла, а потім, коли відбувалася госпіталізація, екстрене повідомлення вже не надсилалося і госпіталізація не потрапляла в статистику", – пояснив головний санлікар і додав, що нині МОЗ перейшов на MedData, де підтверджується безпосередньо факт госпіталізації станом на 18:00.

Читайте також: Дихальна гімнастика для відновлення після COVID-19. Радять фахівці

За словами Ляшка, через виявлені проблеми в статистиці в МОЗ змінили підхід до збору інформації. 

"Тому десь із середини грудня кількість госпіталізацій у статистиці стала більшою. Тепер вона краще відображає реальну картину", – розповів головний санлікар та уточнив, що йдеться про зростання кількості госпіталізацій з двох до трьох тисяч.

Також він зазначив, що тепер фіксується факт виписки пацієнта, а не тільки факт одужання – і відповідно факт перебування на ліжках.

Ляшко відзначив, що ставлення людей до коронавірусу "кардинально змінилося", через що зараз державні лабораторії завантажені менше ніж на 40% від потужності.

"Раніше тільки-но ГРВІ або хтось у родині контактний – усі хотіли протестуватися. А зараз люди не роблять тести, навіть якщо є специфічні симптоми: втрата нюху і смаку. Телефонують своєму лікарю, той розпочинає лікування – і все. Люди думають: "А навіщо мені цей тест? Що він змінить?" Але ми наголошуємо на тому, що тест робити треба. Сьогодні тест можна зробити в державних і комунальних лабораторіях повністю безкоштовно і без черг", – наголосив він.

На високій кількості госпіталізованих через коронавірусну хворобу звернув раніше увагу Павло Ковтонюк.

  • Від початку 2021 року добова кількість хворих на коронавірус в Україні не перевищує 9 000 випадків на добу, а іноді тримається на рівні 5 000. В кінці листопада, грудні це число сягало 15 000 хворих на добу.
  • 8 січня в Україні почали діяти посилені карантинні обмеження через поширення коронавірусної хвороби COVID-19. Локдаун триватиме до 24 січня.