Медалі для випускників шкіл можуть скасувати вже цьогоріч
Ілюстративне фото медалі (Фото: freepik)

11 вересня, на засіданні Комітету освіти, науки та інновацій Верховної Ради визнали, що подальше централізоване виготовлення за кошти державного бюджету України золотих і срібних медалей та нагородження школярів — недоцільне.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Про це повідомила народна депутатка та членкиня комітету Наталія Піпа. У коментарі для Бабеля вона зауважила, що скасувати видатки на виготовлення медалей можуть вже цього року.

На 2025 рік був запит про виділення з держбюджету 4,6 мільйона гривень на золоті медалі та понад мільйон гривень — на срібні.

Попередньо питання про доцільність шкільних медалей вже ставили на сайті освітнього омбудсмана.

Середня вартість виготовлення медалей у 2023 році становила 87 гривень, у 2022 — 86, а у 2020 — 77. За три роки ціна зросла на 10 гривень. За останні два роки на медалі пішов понад мільйон бюджетних коштів, йшлося на сайті.

За словами депутатки, за останні пʼять років в Україні виготовили понад 66 000 медалей. У 2024 році їх виготовили вдвічі більше, ніж у 2020-му, водночас, за словами Піпи, рівень знань у школярів і кількість учнів зменшились.

На думку нардепки, кількість медалей не відображає якості освіти, а практика застаріла та розповсюджена лише в пострадянських країнах.

Закон "Про повну загальну середню освіту" передбачає, що заклади освіти мають самостійно визначати, як заохочувати та відзначати учнів, просто без видатків із державного бюджету саме на медалі.