МОЗ перевірить, чи є в українців колективний імунітет до COVID-19
Ілюстративне фото: Роман Балук

Міністерство охорони здоров'я, Український інститут соціальних досліджень імені Олександра Яременка та Центр громадського здоров'я протягом літа проведуть епідеміологічне дослідження щодо розповсюдженості в українців штамів та антитіл до COVID-19.

Про це під час брифінгу 13 травня повідомила заступниця очільника МОЗ Світлана Шаталова.

За її словами, фахівці оцінять стан популяційного імунітету населення, визначать найвразливіші групи до інфікування, доступ до тестування, частку безсимптомних інфікувань серед дорослого населення, а також можливі фактори ризику.

Дослідження проводитимуть у два етапи.

Під час першого, польового етапу, будуть сформовані мобільні бригади із соціологічних працівників та медика. Вони проводитимуть опитування і братимуть зразки крові для тестів на антитіла (за згодою респондентів).

"Таким чином планується охопити близько 9000 рандомно обраних дорослих українців, які мешкають у всіх регіонах України та у населених пунктах з різною кількістю мешканців – від сіл до великих міст, і мають різний вік та стать", – пояснила Шаталова.

Вона зазначила, що другий, аналітичний етап, передбачатиме обробку заповнених анкет та формування реальних статистичних результатів, репрезентативних для всієї України.

На думку Шаталової, дослідження дасть змогу побачити цілісну картину про епідемічну ситуацію в Україні, долучивши людей, котрі хворіли безсимптомно або з різних причин не зверталися до лікаря по допомогу.

Обидва етапи планують завершити впродовж літа. Участь громадян буде добровільною, а тести на антитіла – безкоштовними.

  • З початку пандемії в Україні вже зареєстровано понад два мільйони випадків коронавірусної хвороби. 47 333 особи в Україні померли внаслідок захворювання.